Tantuni nedir? Nasıl ortaya çıktı? Anlamı ne? Tantuninin kısa öyküsü
Tantuni bugün Türkiye’de en sevilen lezzetler arasında. Klasik tantuninin yanı sıra tavuklu tantuni, vegan tantuni gibi farklı tariflerde de tantuni adına rastlıyoruz. Peki, tantuni ne demek? Nasıl ortaya çıktı? İşte tantuninin kökeni, tarihçesi…

Tantuni, Mersin’le özdeşleşmiş sevilen bir et dürüm dürü. Antakya mutfağında da farklı bir tarifle yeri olan bir lezzet. Bugün artık ünü Mersin’i çok aştı ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde de tantuni yapan işletmelerle karşılaşmak mümkün. Et parçaları ile üretilen tantuninin yanı sıra bugün tavuk tantuni, vegan tantuni gibi farklı türleri de üretilmiş durumda. Bugün makale de tantuni tarifine yakından bakıyoruz.

Tantuni Nedir?

Öncelikle tantuni nedir? Türk Dil Kurumu tantuniyi şöyle tanımlar: Kuşbaşından daha küçük et parçalarının soğan, biber, maydanoz, domates vb. ile bir sac üzerinde pişirilmesi sonunda hazırlanan kebap türü.

Baharatlı bir dürüm olan tantuni ayran, şalgam ve biber turşusu ile servis edilir. Lavaşın yanı sıra ekmek arasında da tüketilir.


Mersin Tantunisinde Hangi Et Kullanılır?

Mersin tantuni coğrafi işaret almış bir lezzet. Onu ayıran özelliği ise yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve yemeğin yapış aşamasındaki özgünlüktür.

Coğrafi işaret alan Mersin Tantuni’nin malzemeleri şöyledir: Dana etinin kaburga kısımları, pamuk yağı, kırmızı toz biber, sumak, tuz, domates, soğan, maydanoz vb. yeşillik malzemeler.

Tantuni yapımında ortası çukur tantuni tepsisi kullanılır. Ayrıca tantuni tepsisinin yanmaması ve çıkan buhar ile etin sıcak kalması amacıyla tepsiye su serpme işlemi uygulanır. Tarifte pamuk yağı kullanılmasının da bir sebebi vardır. Pamuk yağı diğer yağların aksine ateşte acı ve yanık bir koku bırakmaz.


Tantuni Adı Nereden Geliyor?

Peki, tantuni adı nereden geliyor?

Bu konuda farklı rivayetler var. Kültür Portalına göre tantuni Türkmen Sıkması, Kara kavurma, Et Sote, Sebzeli Kavurma’nın sentezinden oluşan bir yemek ve Arapça yumuşak yemek manasına gelir.

Tantuni üzerine çalışan farklı restoranlarda da alternatif rivayetlere rastlamak mümkün. Bu konudaki rivayetler şöyle:

  1. Tantunin Yörük kültürüne ait olan bir yemek olduğu görüşüne yaygın olarak rastlanıyor. Aynı şekilde Türkmenler tarafından da ilk kez yapıldığı da yine rivayetler arasında.
  2. Bir rivayete göre Tantuni kelimesi Moğolca azar azar yemek, atıştırmak anlamına gelen tamturi sözünden gelir
  3. Mersin’de konuşulan bir söylentiye göre tantuni adını çıkan sesten alır. Rivayete göre Hasan adında bir kişi haşladığı ekmek arası eti, yağda kavurup satarken çıkan ‘tan tun’ seslerinden bu adı verir.
  4. Tantunin tam olarak nasıl ortaya çıktığını söylemek güç. Ancak ilk başlarda daha yoksul yemeği olarak görülürken zamanla popülaritesi artmış ve toplumun geniş kesimlerine hitap eder hale gelmiştir. Özellikle 1980’lerden itibaren tantuninin Türkiye genelinde bilinirliğinin arttığı görülüyor.


Şunlara da göz atın;

  1. Etimek nedir?
  2. Donut nasıl ortaya çıktı?
  3. Pizza nasıl ortaya çıktı?
  4. Köfte nasıl ortaya çıktı?
  5. Lazanyanın tarihçesi

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?