Soya Fasulyesi Yağının Faydaları Nelerdir?
Soya fasulyesi yağı, özellikle vegan ve vejetaryen beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Peki, soya fasulyesi yağı nasıl kullanılır? İşte, soya fasulyesi yağının faydaları ve kullanım alanları:

Soya fasulyesi yağı, soya fasulyesi bitkisinin tohumlarından elde edilen bitkisel bir yağdır. 2018 ile 2019 yılları arasında dünya çapında yaklaşık 62 milyon ton soya fasulyesi yağı üretildi ve bu da onu mevcut en yaygın yemeklik yağlardan biri haline getirdi. Aynı zamanda inanılmaz derecede çok yönlüdür. Bu yağ, özellikle kalbiniz, cildiniz ve kemikleriniz söz konusu olduğunda sağlık açısından birçok faydayla ilişkilendirilmiştir. Ancak soya fasulyesi yağı, omega-6 yağları açısından zengin, oldukça rafine bir yağdır ve bazı çalışmalar, tüketiminin sağlık açısından çeşitli olumsuz etkilerle ilişkili olabileceğini öne sürmektedir.

Bir yağın dumanlanma noktası, yağların parçalanmaya ve oksitlenmeye başladığı sıcaklıktır. Bu, vücutta oksidatif strese neden olabilecek, serbest radikaller adı verilen zararlı, hastalığa neden olan bileşiklerin oluşumuyla sonuçlanır. Soya fasulyesi yağı, yaklaşık 230°C gibi nispeten yüksek bir duman noktasına sahiptir. Bu, soya fasulyesi yağını, yüksek sıcaklıklara bozulmadan dayanabildiğinden, kavurma, fırınlama, kızartma ve soteleme gibi yüksek ısıda pişirme yöntemleri için iyi bir seçenek haline getirir.

Soya Fasulyesi Yağının Faydaları Nelerdir?

  1. Soya fasulyesi yağı çoğunlukla, çeşitli faydalarla ilişkilendirilen, kalp açısından sağlıklı bir yağ türü olan çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşur. 8 çalışmanın kapsamlı bir incelemesi, katılımcıların günlük toplam kalorilerinin %5'ini doymuş yağdan çoklu doymamış yağla değiştirdiğinde, kalp hastalığı riskinin %10 daha düşük olduğunu gösterdi.
  2. Soya fasulyesi yağı, kötü kolesterolü düşürebilir.
  3. Sadece 1 yemek kaşığı soya fasulyesi yağı, 25 mcg K vitamini içerir ve tek bir porsiyonda önerilen günlük ihtiyacın yaklaşık %20'sini karşılar. K vitamini belki de en çok kanın pıhtılaşması üzerindeki etkisiyle bilinirken, aynı zamanda kemik metabolizmasının düzenlenmesinde de hayati bir rol oynar.
  4. Soya fasulyesi yağı, her porsiyonda iyi miktarda omega-3 yağ asidi içerir. Omega-3 yağ asitleri bir dizi sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir ve kalp sağlığı, fetal gelişim, beyin fonksiyonu ve bağışıklıkta önemli bir rol oynar. 
  5. Ayrıca, soya fasulyesi yağı bir miktar omega-3 yağları içermesine rağmen, omega-6 yağ asitleri açısından çok daha yüksektir. Her iki türe de ihtiyacınız olsa da çoğu insan diyetlerinde çok fazla omega-6 yağ asidi alıyor ve yeterli miktarda omega-3 almıyor. Bu iltihaplanma ve kronik hastalığa katkıda bulunabilir. Bu yüzden soya fasulyesi yağı, ceviz, keten tohumu ve somon gibi omega 3 içeren besinlerle eşleştirilerek tüketilmelidir.
  6. Soya fasulyesi yağı, cilt bakım serumları, jelleri ve losyonlarının içerik listelerinde sıklıkla görülebilir ve bunun iyi bir nedeni vardır. Bazı araştırmalar soya fasulyesi yağının cilt sağlığına fayda sağlayabileceğini gösteriyor. Örneğin, altı kişiyi kapsayan bir çalışma, bu yağın ciltlerine uygulanmasının, nemi korumaya yardımcı olan doğal bariyerini güçlendirdiğini gösterdi. 
  7. Soya fasulyesi yağı aynı zamanda cilt sağlığını destekleyebilen anti-inflamatuar bir besin olan E vitamini açısından da zengindir
  8. Soya fasulyesi yağı, yemeklik yağ gerektiren hemen hemen her tarife kusursuzca uyum sağlayabilecek yumuşak, nötr bir tada sahiptir. Kızartma, soteleme, kavurma gibi birçok pişirme tekniğinde kullanılabilir. 

Soya Fasulyesi Yağı Nasıl Kullanılır?

  1. Kolay bir salata sosu yapmak için özellikle sirke ve bir tutam tuz ve karabiber ile iyi eşleşir.
  2. En sevdiğiniz tariflerde kanola yağı veya bitkisel yağ gibi diğer bileşenlerin yerine kullanmanız yeterlidir.
  3. Soya fasulyesi yağını pişirmenin yanı sıra, doğal bir nemlendirici görevi görmesi için saçınıza veya cildinize de uygulayabilirsiniz.

Soya Fasulyesi Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Soya fasulyesi yağının bazı sağlık yararları ile ilişkilendirilmesine rağmen düzenli olarak soya fasulyesi yağı tüketmek genel sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Soya yağı yüksek oranda omega-6 yağları içerir. Bu dengesizlik, obeziteden bilişsel gerilemeye kadar birçok durumla ilişkilendirilen kronik inflamasyona yol açabilir. 

Örneğin, fareler üzerinde yapılan bir araştırma, soya fasulyesi yağı açısından zengin bir beslenmenin, hindistan cevizi yağı veya bir şeker türü olan fruktoz bakımından zengin beslenmeye kıyasla artan vücut yağı, yüksek kan şekeri ve yağlı karaciğer gibi olumsuz metabolik değişikliklere yol açtığını gösterdi. Diğer çalışmalar, ısıtılmış soya fasulyesi yağının tüketilmesinin kemirgenlerde iltihaplanma ve oksidatif stres belirteçlerini artırdığını göstermektedir. Soya fasulyesi açısından zengin beslenmenin uzun vadeli sağlık etkilerini incelemek için yüksek kaliteli insan araştırmalarına ihtiyaç duyulmasına rağmen, soya fasulyesi yağı gibi omega-6 açısından zengin yağların alımını sınırlamak ve tek yağ kaynağı olarak soya fasulyesi yağına güvenmemek en iyisidir.

Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler ve emziren kadınlar soya fasulyesi yağı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Soya ürünleri nelerdir?
  2. Soya sütünün faydaları nelerdir?
  3. Soya unu nedir?
  4. Avokado yağı nasıl yapılır?
  5. Hindistan cevizi yağı sağlıklı mı?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı
25 Aralık 2024 Masterchef: 4. Ceketi Kim Kazandı?
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif