Sağlığa Potansiyel Faydaları Olan 10 Yenilebilir Çiçek
Yemek masasındaki çiçekli süsler klasik ve zamansız bir gelenektir. Bazen bu çiçekleri yemek tabağınızda da görebilirsiniz. Sizlere sağlığa faydalı, yenebilen çiçekleri derledik. İşte, sağlığa potansiyel faydaları olan 10 yenilebilir çiçek:

Yemek masasındaki çiçekli süsler klasik ve zamansız bir gelenektir, ancak çiçekler bazen yemek tabağınızda da görünebilir. Yenilebilir çiçekler birçok farklı mutfak tarzında kullanılır ve dünyanın her yerindeki menülerde bulunabilir. Tüm çiçekleri yemek güvenli değildir, ancak olanlar salatalar, soslar, içecekler ve ana yemekler de dahil olmak üzere pek çok yemeğe benzersiz bir lezzet ve renk patlaması sunabilir. Bazıları sağlık yararları bile sunabilir. İşte potansiyel sağlık yararları olan 10 yenilebilir çiçek:

  1. Hibiskus

Hibiscus bitkileri, genellikle dünya çapında tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişen büyük, süslü çiçekler üretir. Yüzlerce ebegümeci türü mevcuttur, ancak en popüler yenilebilir tür roselle veya Hibiscus sabdariffa olarak bilinir. Hibiscus çiçeklerinin çapı 15 cm'ye kadar büyüyebilir ve kırmızı, beyaz, sarı ve pembenin çeşitli tonları dahil olmak üzere geniş bir renk yelpazesinde bulunur.

Her ne kadar bazen tamamen süs amacıyla yetiştirilse de, ebegümeci aynı zamanda mutfak ve tıbbi uygulamalarıyla da iyi bilinmektedir. Çiçeği doğrudan bitkiden yiyebilirsiniz ancak genellikle çay, lezzet, reçel veya salatalarda kullanılır. Birçok kültür tıbbi özellikleri nedeniyle ebegümeci çayı içer.

Bazı çalışmalar ebegümecinin kan basıncını ve kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor ancak hibiskusun kalp sağlığını nasıl destekleyebileceğini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Çay parlak kırmızıdır ve mayhoş, biraz ekşi bir tada sahiptir. Sıcak olarak servis edilebilir ancak özellikle sıcak yaz günlerinde buzun üzerinde ferahlatıcıdır.

  1. Karahindiba

Karahindibalar en çok inatçı bahçe yabani otları olarak bilinir. Bununla birlikte, son derece besleyici, yenilebilir bir çiçek olarak ikiye katlanırlar. Karahindibaların çapı yaklaşık 2-4 cm olan küçük çiçekleri ve çok sayıda küçük, parlak sarı yaprakları vardır. Güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğu bilinen çeşitli bitki bileşiklerini sağlarlar. İlginçtir ki karahindibanın yenebilen tek kısmı çiçekler değildir. Aslında, bu sözde otun kökleri, sapları ve yaprakları da dahil olmak üzere her parçasının tadını çıkarabilirsiniz.

Karahindiba yemek için sonsuz seçenek var. Çiçekler çiğ olarak tek başına yenebileceği gibi salataya da katılarak tüketilebilir. Panelenmiş, kızartılmış veya jöle ve şarap yapımında kullanılabilirler. Kökler genellikle çay yapmak için demlendirilirken, yeşillikler çiğ olarak salata veya sandviç malzemesi olarak tüketilebilir. Ayrıca güveçte, güveçte veya doyurucu yeşillik gerektiren başka bir yemekte de pişirilebilirler.

  1. Lavanta

Lavanta, orijinal olarak Kuzey Afrika ve Akdeniz'in bazı bölgelerinde yetişen odunsu, çiçeksi bir bitkidir. Menekşe çiçekleri çok küçük ama bol miktarda bulunur.

Lavanta muhtemelen en çok, sakinleştirici etkileriyle övülen kendine özgü kokusuyla tanınır. Renk ve aroma kombinasyonu, lavantayı fırınlanmış ürünler, demlenmiş şuruplar, likörler, bitki çayları, kuru baharat losyonları ve bitki karışımları dahil olmak üzere çeşitli yiyeceklere özellikle arzu edilen bir katkı haline getirir.

Tadı, turunçgiller, meyveler, biberiye, adaçayı, kekik ve çikolata dahil olmak üzere hem tatlı hem de tuzlu malzemelerle iyi uyum sağlar. Lavantayla yemek pişirirken en iyisi küçük bir miktarla başlamak ve istediğiniz tadı elde edene kadar yavaş yavaş artırmaktır, çünkü hızla aşırı güçlenebilir.

  1. Hanımeli

Neredeyse 200 hanımeli türü mevcuttur, ancak en yaygın olanları Japon ve orman asması çeşitleridir. Tipik olarak açık sarı veya beyaz olan hoş kokulu çiçekler, doğrudan çiçekten yenebilen nektar içerir.

Hanımeli yüzyıllardır geleneksel Çin tıbbı uygulamalarında hayati öneme sahiptir. Çiçekler ve özleri, çeşitli iltihaplı durumları tedavi etmek için yutulur veya cilde uygulanır. Ancak insanlar için tıbbi tedavi olarak etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Mutfak dünyasında hanımeli çoğunlukla çay veya hoş kokulu, lezzetli bir şurup yapmak için kullanılır.

Şurubu buzlu çay, limonata, yoğurt ve şerbeti tatlandırmak için veya hızlı ekmek tariflerinde şeker yerine kullanabilirsiniz. Hanımeli çiçeğini ve nektarını yemek tamamen güvenli olsa da, bazı türlerin meyvelerinin büyük miktarlarda yutulması halinde toksik olabileceğini unutmayın.

  1. Hodan

Hodan veya yıldız çiçeği, narin, yıldız şeklinde çiçekler üreten bir bitkidir. Çiçekleri genellikle mavidir ancak beyaz veya pembe de olabilir. Bitkisel tıpta hodan, boğaz ağrısı veya öksürük gibi küçük rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Ancak tıbbi tedavi olarak etkinliğini destekleyen insan araştırması azdır. Hodanı mutfakta kullanmanın pek çok yolu vardır, çünkü hem çiçekleri hem de yaprakları yenilebilir. Çiçeklerin genellikle salatalık ve balı anımsatan hafif tatlı bir tada sahip olduğu söylenir.

Çiçekler taze olarak salatalarda veya tatlılar ve kokteyllerde garnitür olarak yenebilir veya pişirilip çorbalara, soslara veya dolma makarna dolgularına eklenebilir. Hodan, tek başına sebze garnitürü olarak da servis edilebilir.

  1. Semizotu

Semizotu, küçük, sarı çiçekler ve kalın, etli yapraklar üreten, her ikisi de yenilebilir ve pişmiş veya çiğ olarak yenebilen etli bir bitkidir. Tarihsel olarak semizotu bir bahçe otundan daha değerli sayılmazdı. Ancak bu küçük bitkinin zengin besin içeriği nedeniyle son zamanlarda popülaritesi arttı.

Vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur ancak besin açısından ünlü olduğu yönündeki en büyük iddiası omega-3 yağ içeriğidir. Aslında semizotu, türündeki hemen hemen tüm sebzelerden daha fazla omega-3 sağlar.

Semizotu çiçekleri ve yaprakları birçok salata ve sandviçte çiğ olarak servis edilebilir. Ayrıca garnitür olarak diğer sebzelerle birlikte sotelenebilir veya buharda pişirilebilir veya en sevdiğiniz çorbalara eklenebilir. Hatta bu bitkiyi dövülüp kızartılarak denemeyi düşünebilirsiniz.

  1. Gül

Neredeyse akla gelebilecek her boyutta ve renkte 150'den fazla gül türü bulunmaktadır. En iyi yanı hepsinin yenilebilir olmasıdır. Ancak güllerin tadı aynı değildir. Lezzetli bir gül seçmenin iyi bir kuralı, eğer hoş kokuyorsa, muhtemelen tadı da güzel olacaktır. Ancak sadece yapraklarını yiyin çünkü yapraklar ve saplar pek lezzetli bir atıştırmalık değildir.

Gül yaprakları çok aromatik, çiçeksi ve hafif tatlı bir tada sahiptir. Çiğ olarak yenebilir, çeşitli meyve veya yeşil salatalara karıştırılabilir veya kurutulup granola veya karışık bitkilere eklenebilir.

Taze gül yaprakları da karıştırılıp sıvıya eklenerek gülle zenginleştirilmiş içecekler, reçeller ve jöleler oluşturulabilir. Şekere veya tereyağına eklenen kıyılmış gül yaprakları, sıradan malzemelere benzersiz bir canlılık katar. Diğer birçok yenilebilir çiçek gibi güller de sağlık açısından faydalar sağlayabilir. Bazı araştırmalar güllerdeki bazı bileşiklerin kaygıyı azaltmada ve rahatlamayı desteklemede rol oynayabileceğini öne sürüyor.

  1. Kabak Çiçeği

Bahçenizde yaz kabağı yetiştirdiyseniz muhtemelen narin çiçeklerinin farkındasınızdır. Ancak bu çiçeklerin en az kabak kadar yenilebilir olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Bu çiçekler her türlü yaz kabağında oluşsa da en popüler olanı kabaktan gelir. Kabak çiçekleri parlak sarı renkte olup uzun, yuvarlak çan şeklindedir.

Bu çiçekler garnitür olarak çiğ olarak yenebildiği gibi doğranıp salatalara da eklenebilir. Kendinizi hoşgörülü hissediyorsanız, diğer bir lezzetli seçenek de çiçekleri otlu peynirlerle doldurup, narin yaprakları çıtır çıtır olana kadar kızartmak veya fırında pişirmektir. Çiçekleri yemenin tadını çıkarmak için kabak hasadınızı feda etmenize gerek yok. Yalnızca dişi çiçekler kabak haline gelebilir, bu nedenle tam bir hasat sağlamak için erkek çiçekleri yemeye devam edin.

Erkek çiçekler uzun, ince bir gövdeye sahiptir ve genellikle bitkinin dış kenarları çevresinde büyür. Dişi çiçekler bitkinin merkezine daha yakın büyüme eğilimindedir ve çiçeğin tabanında, sapla buluştuğu yerde küçük, soğanlı bir meyve bulunur.

  1. Hercai Menekşe

Zaten görünüşü oldukça hoş olan menekşeleri yemek de bir o kadar keyifli. Hercai menekşelerin çapı yaklaşık 5-8 cm olan küçük çiçekleri vardır. Pek çok renkte bulunurlar ancak en yaygın olanları mor, mavi ve sarı tonlarıdır. Ortasında mürekkep lekesini andıran koyu renkli bir alan bulunan, üst üste binen beş yaprakları vardır.

Tipik olarak hercai menekşeler hafif, taze ve hafif çiçeksi bir tada sahiptir; ancak türüne bağlı olarak bazı tat farklılıkları da vardır.

Hercai menekşelerin çok fazla renk çeşidi olabildiği için hamur işleri, kekler ve kurabiyeler gibi tatlılara mükemmel bir dekoratif katkı sağlarlar. Yemeğinize eklemeden önce yaprakları lezzetlendirebilirsiniz.

Daha basit bir hazırlık için, hercai menekşeler ince bir şekilde doğranabilir ve bir renk ve doku patlaması için basit bir yeşil salataya eklenebilir. Hercai menekşe, bir yemeğe benzersiz bir katkı olmasının yanı sıra, aynı zamanda antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinen birçok güçlü bitki bileşiğinin de zengin bir kaynağıdır.

  1. Papatya

Papatya, yüzyıllardır yemek pişirmede ve geleneksel tıpta kullanılan çiçekli bir bitkidir. Tıbbi olarak papatya, kaygıyı azaltmak ve uyku kalitesini artırmak için sıklıkla tüketilir.

Çiçekler, çok daha küçük de olsa, papatyalara çok benzer. Birlikte pişirildikleri yiyeceklere hafif tatlı, dünyevi bir tat katarlar.

Tariflerin çoğu, tatlarını ve biyoaktif bileşiklerini çıkarmak için çiçeklerin bir sıvı içinde ısıtılmasını gerektirir. Yapraklar ve çiçekler genellikle önce kurutulur ancak taze olarak da kullanılabilir. Çoğunlukla papatya çayı için kullanılsa da, çiçekleri aynı zamanda fırınlanmış ürünler, smoothieler veya tatlılar için şuruplar veya diğer infüzyonlar da yapılabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Yapay çiçekler nasıl temizlenir?
  2. Taze çiçekler ile tütsü nasıl yapılır?
  3. Kahvaltılık reçel tarifi 
  4. Çiçek nasıl kurutulur?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu