Sade Yağ ve Tereyağı: Hangisi Daha Sağlıklıdır?
Tereyağı ve sade yağ aynı üründen elde edilen iki farklı yağ türüdür. Peki hangisini kullanmalısınız? Sade yağ ve tereyağı, hangisi daha sağlıklıdır?

Tereyağı bazı yemeklere lezzet katar ve sotelenmiş sebzelerin yerine yağ yerine kullanılabilir. Tereyağı yemek sizin için mutlaka kötü olmasa da (ölçülü olmak kaydıyla), diyet ihtiyaçlarınıza bağlı olarak sade yağ daha iyi bir alternatif olabilir. Sade yağ, tereyağının ısıtılması ve sıvı ve süt kısmının yağdan ayrılmasına izin verilmesiyle yapılan bir tür arıtılmış tereyağıdır. Süt karamelize olup katılaşır, geri kalan yağ ise sade yağdır.

Sade Yağ Ve Tereyağı Arasındaki Farklar

  1. Sade yağ ve tereyağı arasındaki farkları anlamak, yemek pişirirken hangi malzemenin kullanılacağını belirlemenize yardımcı olabilir. Sade yağın dumanlanma noktası tereyağına göre daha yüksektir, dolayısıyla o kadar çabuk yanmaz. Bu, yiyecekleri sotelemek veya kızartmak için idealdir. Tereyağı 177°C'de duman çıkarabilir ve yanabilir, ancak sade yağ 252°C'ye kadar ısıya dayanabilir.
  2. Sade yağ ayrıca diğer yağlara kıyasla ısıtıldığında daha az toksin akrilamid üretir. Akrilamid, nişastalı gıdalar yüksek sıcaklıklarda hazırlandığında gelişen kimyasal bir bileşiktir. Bu kimyasalın laboratuvar hayvanlarında kanser riskini artırdığı biliniyor ancak insanlarda kanser riskini de artırıp artırmadığı belli değil.
  3. Sade yağ, sütü yağdan ayırdığı için, bu tereyağı ikamesi laktoz içermez, bu da süt ürünlerine karşı alerjiniz veya hassasiyetiniz varsa tereyağından daha iyi olmasını sağlar. Sade yağ ve tereyağı arasında seçim yaparken her birinin farklı beslenme profillerine dikkat etmek de önemlidir.
  4. Sade yağ, tereyağından biraz daha yüksek yağ konsantrasyonuna ve daha fazla kaloriye sahiptir. Bir çorba kaşığı sade yağda yaklaşık 120 kalori bulunurken, bir çorba kaşığı tereyağında yaklaşık 102 kalori bulunur. Yağ içeriğindeki farklılıklar gıda üreticisine göre değişir, ancak genellikle sade yağda biraz daha fazla bulunur. Sade yağ ve tereyağı arasındaki yağ ve kalori farkları ihmal edilebilir düzeydedir.
  5. Sağlıklı bir diyete farklı yağ türleri dahil edilmelidir. Tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar, sağlıklı kolesterol seviyelerinin korunmasına yardımcı olur ve kalp hastalığına karşı koruma sağlar. Bu esansiyel yağ asitleri zeytin, fındık, tohum ve balıktan gelir. Doymuş yağlar da sağlıklı beslenmeye dahil edilmelidir. Bunlar katı yağlar olarak bilinir çünkü oda sıcaklığında katı hale gelirler.

Sağlık kuruluşları doymuş yağ alımımızın sınırlandırılmasını önermektedir. Fazlası kalp hastalığı ve yüksek kan kolesterolü riskinizi artırabilir. Sağlıklı bir beslenme için toplam günlük kalorinin yüzde 35'ten fazlasının yağlardan gelmemesi, doymuş yağların ise toplam günlük kalorinin yüzde 10'undan azını oluşturması gerekir.

Vücut yağı parçalar ve onu enerji ve diğer işlemler için kullanır. Doymamış yağlar trigliseritleri ve kolesterolü düşürebilir; bu nedenle bunlar doymuş yağlardan daha sağlıklıdır. Kanda çok fazla doymuş yağ bulunması kolesterolü artırır ve kan damarlarında plak oluşumuna neden olur. Sonuç olarak kan ve oksijenin vücutta dolaşması zorlaşır. Bu da felç ve kalp hastalıkları riskini artırıyor. Doymamış yağlar daha sağlıklı olsa da ölçülü tüketilmelidir. İyi ya da kötü olsun çok fazla toplam yağ, kolesterolü, kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir.

Sade Yağ Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Yemek pişirirken sade yağ kullanmanın birkaç yolu vardır. Dumanlanma noktasının yüksek olması nedeniyle soteleme veya yüksek sıcaklıkta kızartma sırasında kullanın. Sade yağ ayrıca tatlı bir aroma yaratan ve yemeklere eşsiz bir tat katan cevizli bir tadı da vardır. Ayrıca şunu da deneyebilirsiniz:

  1. Patlamış mısırın üzerine eritilmiş yağı dökmek veya buharda pişirilmiş taze sebzelerin veya mısırın üzerine gezdirmek
  2. Sade yağın oda sıcaklığında sertleşmesine izin vermek ve kraker veya kızarmış ekmek üzerine yaymak
  3. Yumurtaları çırparken yapışmayı önlemek için pişirme tavalarına yağ eklemek
  4. Patates püresi ve fırında patates için tereyağı yerine yağ kullanmak
  5. Karamelize bir doku için kavurmadan önce sebzelerin üzerine yağ gezdirin.

'Normal' Tereyağı Sizin İçin Kötü Mü?

Tereyağının kötü bir şöhreti var ama ölçülü tüketildiğinde sağlığınız için kötü değil. Ayrıca margarinden daha sağlıklı bir alternatiftir. Kurabiye, kek ve kraker gibi farklı gıda türlerinde bulunan hidrojene yağlar olan trans yağları içermez. Trans yağlar daha yüksek tip 2 diyabet, tıkanmış arterler ve kalp hastalığı riskiyle ilişkilidir. Ancak tereyağı her şeyin tadını daha iyi hale getirse de önerilen günlük miktar 6 çay kaşığıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Ghee nasıl kullanılır?
  2. Gerçek tereyağı nasıl anlaşılır?
  3. Tereyağının tazeliği nasıl kontrol edilir?
  4. Kahverengi tereyağı nedir?
  5. Tuzlu tereyağı nasıl kullanılır?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Salataları: Yeni Yıla Özel 40 Yılbaşı Salatası Tarifi
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu