Sebze ve meyvelerle hazırlanan ve genelde ana yemeklerin yanında servis edilen salatalar, düşük kalorili besinlerdir. İsteğe göre et, peynir, sos ve baharatlarla süslenir. Yapımında taze sebzeler kullanıldığı için, mevsimsel özelliklere göre farklı çeşitleri bulunur. Diyet listelerinde ilk sıralarda yer verilen salata tarifleri, kısa sürede hazırlanır. Bazı çeşitleri çiğ bir şekilde sunulurken, bazılarında kullanılacak malzemelerin haşlanması gerekir. Özellikle balık, tavuk ve et ile servis edilen salataların mutlaka pişirilmesi gerekir. Türk mutfağında özel bir yere sahip olan salata çeşitlerinde en çok domates, kıvırcık, maydanoz, biber ve limon suyu kullanılır. Balıklı salatalara süt mısır, tavuklu salatalara nar ekşisi, etli salatalara ise dereotu eklenerek aromatik bir tat elde edilebilir. Yılbaşı sofrasında et ve sebze yemeklerinin yanında servis edebileceğiniz salata tarifleri arıyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.
Bu sene sofranızı farklı tatlar ile renklendirmeye niyet ettiyseniz, nefis yılbaşı yemekleri sayfamıza mutlaka göz atın. Yılbaşı akşamında ne hazırlayacağınıza henüz karar vermediyseniz yılbaşı menüsü örnekleri sayfamızdan ilham alabilirsiniz.
İçerisinde marul, biber, lahana ve farklı sebzeler kullanılan yılbaşı salatası renkli görünümü ile herkesi kendine hayran bırakacak. Zengin besin değerleri ile sunulan bu tarifi, yılbaşı menüsüne eklemeyi unutmayın.
30 dakikada hazırlayabileceğiniz cevizli kereviz salatası, yılbaşı sofralarının favorilerinden biridir. Genellikle hindi ve tavuk yemekleriyle sunulan bu salata, kereviz, ceviz, yoğurt ve mayonez ile hazırlanır.
Ana yemeklerin yanında sunabileceğiniz hafif salatalar arıyorsanız, rus salatası tam size göre. Bezelye, havuç, patates ve kornişon turşu ile hazırlanan rus salatasını, aperatif olarak da sunabilirsiniz.
Yılbaşı sofralarında en çok tercih edilen salatalardan biri de beyaz lahana salatasıdır. Et ve tavuk yemeklerinin yanında sunulan beyaz lahana salatası, ortalama 110 kaloridir.
Yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan pancar salatası, et ve pilav tariflerinin yanında sunulur. Limon suyu, zeytinyağı ve cevizle hazırlanan pancar salatası, yaklaşık 40 kaloridir.
Kereviz yerine farklı bir sebze kullanmak isteyenler, cevizli kabak salatası tarifine de göz atabilir. Ortalama 120 kalori olan cevizli kabak salatasını, yalnızca 30 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Nar ve rokayı birlikte denediniz mi? Baharat ve soslarla karıştırılmış narlı roka salatası sadece yılbaşında değil, her gün yemelik! Vücudun hastalık direncini güçlendiren bu tarifi, ana yemeklerle birlikte servis edebilirsiniz.
Yılbaşı sofralarında farklı kültürlerin yemeklerine yer vermek isteyenler için, İtalyan mutfağından nefis panzanella tarifini öneriyoruz. Ana malzemeleri domates, tırnak ekmek ve avokado olan bu salatayı 20 dakikada sunabilirsiniz.
Malzemelerin küçük küçük doğranmasıyla hazırlanan gavurdağı salatası, sumak, ceviz ve nar ekşisi ile tatlandırılır. İsteğe göre beyaz peynir de ekleyebilirsiniz.
15 dakikada hazırlanan bu salata, adından anlaşılacağı üzere Girit mutfağından dünyaya yayılmıştır. Özellikle balık yemeklerinin yanında sunulan Girit zeytin salatası, bol zeytinyağı ile birlikte sunulur.
Ana yemekte hindi kullanmak istemiyorsanız, farklı bir önerimiz var. Izgarada kızartılmış düşük kalorili hindi dilimlerini sebzelerle harmanlayarak muhteşem bir salata hazırlayabilirsiniz.
Yeni yılın sembolü haline gelen bal kabağını tatlı veya ana yemek yapımında kullanmak istemiyorsanız, nefis bir salata içerisine ekleyebilirsiniz. kızarmış bal kabağı ve sos ile sunulan bu salataya diyet listelerinde de yer verebilirsiniz.
Mide ve karaciğeri temizlemesiyle bilinen turp, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Özellikle kilo vermek için sık sık tüketilen turp salatası, yılbaşı sofralarının gözdesi olacak!
Ülkemizde en çok Ege Bölgesi'nde tüketilen kuru börülce, ana yemeklerin yanında hafif bir salata olarak sunulur. Özellikle biber, turşu ve sumak, kuru börülceye yakışan malzemelerin başında gelir.
Hafifliği ile çorba, yemek ve salataların içinde kullanılan buğday, sindirim sisteminin düzenli çalışmasında etkili rol oynar. Nar taneleri ile süslenmiş buğday salatasını, et yemeklerinin yanında tüketerek midenizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Yılbaşı salatalarından bahsetmişken, patates salatasına yer vermemek olmaz elbet. Hem kolaylığı, hem de lezzetiyle Türk mutfağında sık sık tüketilen patates salatasını, etli yılbaşı menülerinize de ekleyebilirsiniz.
Özellikle köfte ve kebapların yanında sunulan piyaz, domates, fasulye, maydanoz ve soğan ile hazırlanır. İsteğe göre fasulye yerine börülce de kullanılabilir.
Hemen hemen her mevsim tüketilen marul, salataların ana malzemesidir. Sade veya ana yemeklerin yanında tüketebileceğiniz marullu yeşil salatayı yılbaşı listelerine ekleyebilirsiniz.
Ünlü Şef Murat Bozok'tan mutlaka denemeniz gereken bir salata tarifini sizlere sunuyoruz. Roka ve lor peyniri ile hazırlanan ayvalık salatasını, videolu anlatımıyla kolayca sunabilirsiniz.
Hem şık görünümlü, hem de lezzetli bir salata hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Çıtır karnabahar ile hazırlanan bu salatayı, marulun içerisinde sunabilirsiniz.
Ana malzemeleri yumurta, tavuk ve pastırma olan cobb salatası, Amerikan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ortalama 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Patates ve balık bileşenlerinden oluşan khazar salatası, Azerbaycan mutfağında sık sık tüketilir. Khazar yapımında somon balığı kullanılmalıdır.
Fransız mutfağının meşhur lezzetlerinden biri olan niçoise salatası, somon fileto ile hazırlanır. Niçoise salatası yapımında, özel salata sosu da kullanılır.
Brokoli, havuç ve yoğurt ile hazırlanan bu salata, kış aylarının vazgeçilmezidir. Yılbaşında sağlıklı bir menü hazırlamak isteyenler için de idealdir.
Yılbaşı sofralarında yeni tatlar denemek isteyenler için, ahtapotlu teke salatasını öneriyoruz. Ana malzemeleri ahtapot ve karides olan bu salatayı, sebze bazlı yemeklerle birlikte sunabilirsiniz.
Mısır tortillasının marul, kapya biber, parmesan peyniri ve cherry domates ile doldurulmasıyla hazırlanan taco salatası, yılbaşı sofralarında sunabileceğiniz lezzetlerden biridir.
Vişne, domates ve nar ekşisi ile hazırlanan vişneli kaşık salatası, ekşi tatlar sevenlerin favorisidir. Ortalama 20 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Ekşi krema sosuyla zenginleştirilmiş tavuklu salata, protein bakımından zengindir. Özellikle ana yemekte hafif bir şeyler tercih edecekseniz, tavuklu salatayı deneyebilirsiniz.
Avokado, mor soğan ve domates ile hazırlanan bu salata, yeni yıla sağlıklı başlangıç yapmak isteyenlerin tercihlerinden biridir. Sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Enginar, kabak ve barbunya ile hazırlanan bu salata, tahinli sos eşliğinde sunulur. Doyurucu ve hafifliği ile yılbaşı sofralarını renklendirir.
Yılbaşında daha özgün bir salata hazırlamak istiyorsanız, ahtapot, patates, sarımsak ve biber ile hazırlanan salade de poulpe tarifini deneyebilirsiniz.
Kırmızı biber, sarımsak, zeytinyağı ve sirke ile hazırlanan bu salata, özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışır. Videolu anlatımıyla köz biber salatasını 15 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Bezelye, kuşkonmaz, salatalık, dereotu ve maydanoz ile hazırlanan bu salata, ricotta peyniri ile birlikte sunulur. Hem et, hem de sebze yemeklerinin yanında sunabileceğiniz tariflerden biridir.
Şef Çiğdem Seferoğlu'nun yorumuyla, domates, biber, nane, maydanoz ve vişne ile hazırlanan kaşık salatasını defterine eklemeyi unutmayın.
Marul, roka, mısır, Meksika fasulyesi ve kapya biber ile hazırlanan bu salatası, mısır tortillasının içine doldurarak porsiyonluk olarak sunabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;