Roka Çiçekleri Yenir Mi?
Roka, bir sebze olarak sofralardaki sıklıkla yer alır. Peki, roka çiçekleri yenir mi, hangi tariflerde kullanılır? İşte, roka çiçeklerin tüketilip tüketilemeyeceği hakkında merak edilenler:

Roka, çeşitli yemeklerde kullanılan ve faydaları saymakla bitmeyen koyu yeşil yapraklı bir sebzedir. Genellikle ekşi ve acımsı bir tada sahip olan rokanın çiçekleri ise, ilkbahar ve yaz aylarında toplanır. Genellikle beyaz, krem ve soluk sarı renge sahip olan bu çiçekler, tıpkı roka bitkisi gibi acı bir tada sahiptir. Yetiştirilen rokanın cinsine bağlı olarak yapraklar tırtıklı olabilir ve küçük boyutlardadır. 

Roka Çiçekleri Yenir Mi?

  1. Roka çiçekleri, genellikle yenmesi güvenilir olarak kabul edilen çiçeklerdir. Ancak roka çiçeklerinin güçlü bir tada sahip olduğu unutulmamalıdır. Çok acı olduğu için, bazı kişilerin damak zevkine hitap etmeyebilir. Roka çiçeklerinin, en az roka kadar güçlü bir tadı vardır ve bazen fındıksı bir tada sahip olduğu söylenir. Roka çiçekleri yenilebilir yapıda olduğu için çeşitli tariflerde kullanılabilir.

 

  1. Roka çiçeklerinin en yaygın kullanımı salatalardır. Özellikle turpgiller, frenk soğanı, kuzukulağı ve karahindiba gibi farklı otlarla birleştirilerek yeşillik salatası hazırlanabilir. Öte yandan yemeklerin içinde veya yanında garnitür olarak da kullanılabilir. Roka çiçekleri, çorba ve güveç yemeklerine hafif bir tat vermek amacıyla da kullanılır. 
  2. Roka çiçekleri, güzel görüntüsü ile tabakları süslemek amacıyla da kullanılır. Örneğin çorbanın üzerinde, et ve makarna yemeklerinin yanında süsleme amacıyla eklenir ve tabağa şıklık katar. Bununla birlikte roka çiçekleri, keçi peyniri gibi bazı peynir türleri ile uyum içindedir. 
  3. Roka çiçeklerini toplamak istiyorsanız, bitkinin çiçek bölümlerini nazikçe tutun ve koparın. Elde ettiğiniz çiçekleri suyun altında yıkamayı ve kurulamayı unutmayın. Roka çiçeklerini hemen kullanmayı düşünmüyorsanız, serin bir yerde saklamak kullanım ömrünü uzatır. Eğer sıcakta bırakırsanız, çiçeklerin birkaç gün içinde tamamen solduğunu ve çürümeye başladığını fark edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Havuç çiğ yenir mi?
  2. Patlıcan çiğ yenir mi?
  3. Bezelye çiğ yenir mi?
  4. Çilek yaprakları yenir mi?
  5. Akasya çiçeği yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Taste Atlas Dünyanın En İyi Tatlılarını Açıkladı: Listede Türkiye'den 6 Tatlı Var
Michelin Rehberi 2025 Seçkisi: Geri Sayım Başladı!
Bayat Yumurta Yenir Mi?
17 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Şeker Pancarı Nasıl Yenir?
Yemeden Önce Mutlaka Islatmanız Gereken 6 Besin