Yeni yılın gelişini sevdiklerinize güzel bir sofra kurarak karşılamaya ne dersiniz? Ebru Erberdi, Eyüp Kemal Sevinç, Pelin Bozkurt Bilgiç ve Yıldız Öz Samaha sizler için leziz tarifler hazırladı. İşte yılbaşına özel, işin uzmanlarından birbirinden lezzetli tarifler.
7 Catering Firma Sahibi/Köşe Yazarı
@ebruerberdi
Malzemeler;
Yapılışı: Ördeğin tüylerini ayıklayıp yıkıyoruz. Tuz ve balla ovuyoruz. Elma, tarçın ve portakalı içine koyup fırın torbasıyla 180 derecede 4 saat pişiriyoruz. Fırın poşetinden çıkartıp 220 derecede üzerini kızartıp servis ediyoruz.
Malzemeler;
Yapılışı: 10 adet yumurta akını şekerle birlikte koyu bir köpük olana kadar çırpıyoruz. Şekil vererek tepsiye döküp 120 derecede 1 saat pişiriyoruz. Krema için tüm malzemeyi tencerede çırparak pişirip soğutuyoruz. Bezenin içine krema sıkıp üzerine orman meyvelerini koyuyoruz. En son üzerlerine pudra şekeri döküyoruz.
Malzemeler;
Yapılışı: İnce ince doğradığımız soğanı tencereye alıyoruz. 2 tatlı kaşığı zeytinyağı koyup pembeleşene kadar kavuruyoruz. Ispanağı ilave edip pişirerek soğumaya bırakıyoruz. Sonrasında ıspanağa yumurta, krema, ricotta peyniri, tuz, karabiber ilave edip karıştırıyoruz. Kiş Yapılışı: Tereyağı, un, yoğurt ve tuzu bir kaba koyup yoğuruyoruz. Merdaneyle açıp kiş kabına yerleştiriyoruz. İçine ağırlık koyup 180 derece fırında 10 dakika ön pişirme yaparak fırından çıkarıyoruz. Kenarına yumurta sarısı sürüp içini boşaltıp iç harcını koyarak, fırında 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz.
Malzemeler;
Yapılışı: Patlıcan ve havuçları alacalı bir şekilde soyun ardından yarım santim kalınlığında uzunlamasına kesip bir tabağa alın, üzerlerine hafif tuz serpin. Tavada sıvı yağı kızdırın, patlıcan ve havuç dilimlerini kızartın ardından kağıt havlu yerleştirdiğiniz tabağa alarak fazla yağlarının almasını sağlayın. Derince bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın, ardından küp küp doğradığınız soğanı hafif kavurun, üzerine kuş üzümü, ceviz, baharatlar ve tuz ekledikten sonra pirincini ekleyip biraz daha kavurup kenara alın. Çok yüksek olmayacak bir tencerenin dibinde uçları birleşecek, kenarları sarkacak şekilde, kızarttığımız patlıcan ve havuç dilimlerini yerleştirin. Kenara aldığımız pirinçli harcı orta kısmına ekleyip bir kaşık yardımı ile düzeltin. Daha sonra sarkan uçları üzerine kapatın. İki buçuk su bardağı kadar sıcak su ekleyin, daha sonra tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Piştikten sonra ocaktan alıp ortalama 15 dakika kadar kapağı kapalı şekilde dinlendirin. Genişçe bir tavaya tereyağı ekleyip kızdırın, ardından etleri ekleyip soteleyin. Tuz serpip ocaktan alın. Dinlenmiş yemeğimizin altına geniş bir tabak yerleştirip ters çevirin. Üzerine kavurduğumuz etleri, nar ve naneyi ekleyip servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Tüm tavuğun iç ve dış kısmı limonla ovalayıp güzelce yıkayalım. Daha sonra bir kaba alarak iyice suyunun süzmesini bekleyelim. Derin bir kaseye biber salçası, yoğurt, tuz ve sıvı yağ ekleyip karıştıralım. Ardından suyu süzülen tavuğun her yerine eşit gelecek şekilde sürelim. Sebzelerimizi iri küpler şeklinde doğrayıp tümünü derince bir kaseye alalım. Üzerine baharatları, sıvı yağı ve tuzu ekleyip karıştıralım. Tavuğu fırın tepsisine alalım ve baharatlarla sosladığımız sebzelerimizi bir kaşık yardımı ile alabildiği kadar tavuğun içine dolduralım ve kalan sebzeleri de etrafına yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik alt-üst ayarlı fırında, üzeri kızarana kadar pişirelim. Ortalama bir saat kadar. Daha sonra pişen tavuğu geniş bir tabağa alarak etrafına sebzeleri ekleyip servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Hamuru yoğurmak için derince bir kaseye sıvı yağ, su, tuz ve sirkeyi alalım, ardından azar azar unu ekleyip yoğuralım. Hamuru toparlayıp üstünü kapatalım. Ortalama yarım saat kadar dinlendirelim. Dinlenen hamuru 12 eşit parçaya bölelim, ardından yuvarlayıp beze şekline getirelim. 10 dakika kadar daha dinlendirelim. Hamurumuz dinlenirken iç harcımızı hazırlayalım. Genişçe bir tavaya sıvı yağı alıp kızdıralım, ardından ince doğradığımız pırasaları ekleyip çok hafif kavuralım. Üzerine karabiber, toz kırmızı biber ve tuz ekleyip çok az kavurup ocaktan alalım. Lor peynirini ekleyip karıştıralım, soğuması için kenara alalım. Dinlenen bezelerimizi tezgahın üzerine alalım. Elimizi yağlayarak pasta tabağı büyüklüğünde, tüm bezelerimizi açalım. Ardından orta kısımdan aşağıya doğru bir bıçak yardımı ile keselim. Bir yemek kaşığı kadar soğuyan harçtan ekleyerek dıştan içe doğru yuvarlayarak muffin kaplarına yerleştirelim. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında, ortalama 30-35 dakika kadar üzerleri kızarana kadar pişirelim. Daha sonra fırından olarak üzerine yoğurt ve dereotu ekleyerek servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Derince bir kaseye önce bal ve tereyağını ekleyin, ardından elinizle karıştırıp yumurta sarısını ve pekmezi ilave edin. İyice bulamaç gibi olduğunda zencefil, tarçın, kabartma tozu ve azar azar unu ekleyip güzelce yoğurup hamuru toparlayın. Ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra kasenin ağzını kapatıp ortalama on dakika kadar buzdolabında bekletin. Dinlenen hamuru iki adet yağlı kağıt arasına alıp merdane yardımı ile çok kalın olmayacak şekilde açın. Açtığınız hamuru dilediğiniz kurabiye kalıplarıyla şekillendirin. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye, şekil verdiğiniz kurabiyeleri aralıklı şekilde yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ortalama 12 dakika kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra tel ızgaranın üzerine alarak soğumaya bırakın. Üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Nohutları yaklaşık 4 saat soğuk suda bekletin. Sonra bütün malzemeyi miksere koyup hepsini birlikte ince un haline gelene kadar öğütün. Elinizle küçük toplar halinde şekil verin. Sırasıyla una, yumurtaya ve galeta ununa batırıp kızgın yağda pişirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Balkabağını küp şeklinde tencereye doğrayın. İçine sarımsağı, tuzu ve suyu koyup 10 dakika kadar kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Pişen çorbayı mikserden geçirin. Bir kaseye unu koyup sütü ilave edin ve iyice karıştırın. Karışıma pişen çorbadan birkaç kaşık ekleyip harmanlayın. Sütlü, mısır unlu karışımını çorbaya ilave edin. Kaynayana kadar karıştırın. Bu aşamada un topaklanırsa tekrardan mikserleyebilirsiniz. Kaynayınca ocağı söndürün. Bir tavada tereyağı ve zeytinyağını kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin. İzmir tulumunu rendeleyin. Çorbanızı kaselere koyun ve üzerine İzmir tulum peyniri rendesi, karabiber, kuru fesleğen serperek servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Bonfilelerinizi temizleyin. Ardından marinasyona yatırın. Tencerede siyah pirincinizi kavurup sebzelerden yaptığınız stok suyunuzu verip pişmeye bırakın. Sebzelerinizi sırasıyla haşlama suyunda blenc edip tereyağında soteleyin. Siyah pirinç, sote sebzeler ve et sosunuzla birlikte servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Hepsini karıştırıp ele yapışmayan bir hamur haline getirin. Yağlı kağıda sarıp dolapta 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra yine iki yağlı kağıt arasına alarak merdane yardımı ile mümkün olduğunca ince açın. Yine merdane ile dikkatlice yağlı kağıttan ayırıp tart kalıbına yerleştirin. Kenarlarını iyice bastırarak tam oturmasını sağlayın. Fazlalıklarını bir bıçak yardımıyla alın. Çatal yardımıyla tabanında dikkatlice, hamuru parçalamadan delikler açın. Bu işlem, tartınızın pişerken kabarmasına, çatlamasına, kırılmasına engel olacaktır.
Hepsini homojen olacak şekilde iyice karıştırın ve pürüzsüz bir kıvam elde edin. Karışımı ikiye bölün. Bir yarısını, biraz ezdiğiniz vişnelerle karıştırın, kenara alın.160 derece fırında 25 dakika kadar tartı pişirin. Ardından çıkarıp dışarıda soğuduktan sonra cheesecake’in önce vişneli harcını, ardından beyaz harcını yerleştirin. Hafifçe tezgaha vurarak üzerindeki kabarcıkların patlamasına yardımcı olun. Bu da cheesecake’in pişerken çatlamasına engel olacaktır. Yine 160 derece ısınmış fırında 25 dakika kadar pişirin. Dışarı alın. Soğuduktan sonra yeni yıla uygun şekilde süsleyin. Afiyet olsun.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle somonu marine etmek için portakal suyu, portakal kabuğu rendesi, tarhun, muskat ve tuzla birlikte ovalayıp bir saklama kabına koyun ve dolapta 1 saat dinlendirin. Pancarları yuvarlak bir şekilde ince ince dilimleyin. Fırına koyacağınız tepsiye önce somonu yerleştirin, üstüne de portakallı sosu tekrar gezdirin. Pancarları dikkatli bir şekilde yerleştirin. Düzgün bir şekil vermek için kenarlarını biraz makasla düzenleyebilirsiniz. Üstüne biraz tuz ve zeytinyağı gezdirerek 160 derece daha önce ısınmış fırında 40 dakika kadar pişirin. Bu arada ananasları ve kırmızı soğanları minik minik doğrayın. Fırından çıkan balığın üstüne serpin, sonra susam ve çörek otuyla süsleyerek servise hazırlayın.
Malzemeler;
Yapılışı: Bal kabağı ve patatesi çok az suda, belki mümkünse buharda haşlayın. Soğuduktan sonra diğer malzemelerle karıştırıp mümkün olduğunca ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. Hamur biraz sert olursa, piştiğinde daha da sertleşir. O zaman tadından kaybeder. Ele yapışmayacak ama yumuşak hamuru tezgaha alın. Tezgahı biraz unlayarak hamuru beşe bölün, her böldüğünüz hamuru 30 santim uzunluğunda, baş parmak kalınlığında yuvarlayarak açın. Ardından çatalla birer santim büyüklüğünde kesin.
Şekil vermek istiyorsanız, çatalı ters çevirip bir santim boyutundaki hamurların üstünde hafifçe gezdirerek çizgiler oluşturun. Ayrı bir yerde
su kaynatın, suyun içine biraz tuz ekleyin. Sos için: Bir çay bardağı kadar kremayı kaynatmadan ısıtın. Ayrı bir yerde kaynattığınız sudaki balkabakları piştikçe suyun üstüne çıkar. Çıkanları yan taraftaki zerdeçalı, portakallı karışımın içine atın ve orada beş-altı dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin. Daha sonra servis tabağına alın ve servis etmeden önce üzerine biraz daha aspir tozu ve kabak çekirdeği ekleyin.
Malzemeler;
Yapılışı: Bal kabağı, pancar, soğan ve kırmızı lahanayı doğrayıp hepsini fırın tepsisine ayrı ayrı yerleştirin. Üstüne tuz ve zeytinyağı serpin. 180 derece fırında, 20 dakika kadar pişirin. Diğer yandan bebek ıspanakları iyice yıkayın ve servis yapacağınız tabağa aktarın. Fırından çıkardığınız sebzeleri güzelce yerleştirin. Üstüne biraz top mozarella serperek servise hazırlayın. Sos malzemelerini iyice çırpın, sebzelerle beraber salatanın üzerinde gezdirin.
Şunlara da göz atın;