Portakal Kabuğundan Yağ Nasıl Çıkarılır?
Portakal yağı, kokusu ve aroması ile sevilen yağlardan biridir. Temizlikten kozmetiğe ve yemek tariflerine kadar geniş bir alanda kullanılabilir. İşte, evde portakal kabuğu yağı nasıl yapılır:

Portakaldan elde edilen yağ, hoş aroması ve güçlü çözücü özelliğinden dolayı birçok temizlik ürününde ve yemek tarifinde kullanılmaktadır. Ayrıca bir takım sağlık yararlarına sahip olduğuna inanılmaktadır. Birkaç kabukla evde çeşitli amaçlarla kullanmak üzere portakal yağı hazırlayabilirsiniz. Ayrıca portakal yağını hızlı bir şekilde çıkarabilir ve bunu sıradan yemeklik yağlarla karıştırarak yemek pişirmede ve evde kullanmak üzere kokulu bir yağ oluşturabilirsiniz.


Portakal Kabuğu Yağı Nasıl Yapılır?

  1. Bir yağ türü seçin. Bir yağı demlerken, hafif bir tada sahip olan ve içinde pişirilen şeyin tadını kabul eden bir şey seçmek isteyeceksiniz. Zeytinyağı yaygın olarak bulunur ve demlenmesi kolaydır. Ancak kendi tadı çok güçlü olabilir. Sızma zeytin, yer fıstığı, üzüm çekirdeği veya avokado yağları kullanmayı düşünün. Bu yağların hepsi daha hafif tatlara sahiptir.
  2. Kabuğu rendeleyin. Meyvedeki pestisit miktarını azaltmak için başlamadan önce portakalınızı yıkayıp kuruttuğunuzdan emin olun. Daha sonra portakal kabuğunu rendelemek için bir rende, zester veya soyucu kullanın. Kullandığınız portakal sayısı yaptığınız demlenmiş yağ miktarına göre değişir. Genel olarak her bir bardak yağ için yaklaşık 2 yemek kaşığı (30 ml) kabuğu rendesine ihtiyacınız vardır.
  3. Yağı ve kabuğu rendesini ısıtın. Portakal kabuğu rendesini küçük bir tencereye koyun ve üzerini yağla kaplayın. Tavayı orta ateşte yaklaşık beş dakika veya yağ köpürmeye başlayana kadar ısıtın. Yağın ve kabuğun çok ısınmasına izin vermeyin, aksi takdirde yanmaya başlar ve tadı ve kokuyu bozar.
  4. Tavayı ocaktan alın. Tencereyi birkaç dakika soğumaya bırakın. Daha hafif bir demleme için, soğurken yağdaki lezzet parçalarını çıkarmak için oluklu bir kaşık kullanın. Tadının daha keskin olmasını istiyorsanız kabuğunu soğurken yağda bırakın ve şişelemeden önce süzün.

Portakal Esansiyel Yağı Nasıl Kullanılır?

  1. Kastilya sabunu ile karıştırın. Portakal yağını Kastilya sabunuyla karıştırdığınızda güçlü ve çevre dostu bir temizleme karışımı elde edebilirsiniz. Bir şişe Kastilya sabununa bir çay kaşığı portakal yağı özü ekleyin ve çok amaçlı harika bir temizleyiciye sahip olun. Kastilya sabunu kimyasal deterjan yerine bitkisel yağlardan yapıldığından hassas ciltler için güvenlidir ve biyolojik olarak parçalanabilir.
  2. Böcek kovucu olarak uygulayın. Böcekler limonenden nefret eder ve küçük bir damla portakal yağı onları saatlerce sizden uzak tutabilir. Boynunuza, kollarınıza ve açıkta kalan diğer bölgelere biraz sürmeniz yeterli; böcek ısırıklarında bir azalma olduğunu fark edeceksiniz. Ayrıca böcekleri uzaklaştırmak için kamp alanının çevresine biraz limonen yağı da koyabilirsiniz.
  3. Neredeyse her şeyin kokusunu giderin. Bir veya iki damla portakal yağı kötü kokuları kolaylıkla maskeleyebilir. Özellikle kötü kokan bir çöp kutusunun içine biraz portakal yağı sürmeyi deneyin. Aslında, bir dizi ticari koku giderici, temizleme ve koku giderme maddesi olarak limonen içerir. Otuz damla portakal yağını iki bardak kabartma tozuyla birleştirerek kendi koku gidericinizi yapabilirsiniz.
  4. Sağlığınızı iyileştirin. Portakallarda bulunan esansiyel yağın birçok kanser türüne karşı faydalı olduğu düşünülmektedir. Doktorlar safra taşlarını parçalamak için de limonen kullandılar ve kolesterol seviyelerini düşürebildiğine dair bazı kanıtlar var. Ancak portakal yağı veya limonen içeren herhangi bir takviye, uygun tıbbi tedavinin yerini tutmaz.

Şunlara da göz atın;

  1. Portakal kabuğu tozuyla ne yapılır?
  2. Portakal suyunun faydaları nelerdir?
  3. Portakal kabuğuyla ne yapılır?
  4. Portakal yağı nasıl yapılır?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu
24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri