Birkaç gizli malzemeyle donanmış olduğunuzda lezzetli, sağlıklı tarifler oluşturmak çok daha kolaydır. Böyle bir bileşen pestodur ve mutfağımda temel bir malzemedir. Yaz ve taze otlar gibi kokuyor ve tadı var ve birçok yemeği bir sonraki seviyeye taşıyabilir. Bununla birlikte, bir kavanoz pesto üzerindeki Besin Değerleri etiketini incelediğinizde bunun sağlıklı bir seçenek olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. İşte pesto hakkında bilmeniz gerekenler ve bunun sağlıklı bir seçim olup olmadığı.
"Pesto" kelimesi, malzemelerin ezilmesi veya öğütülmesiyle bir macun haline getirilmesiyle yapılan herhangi bir pişmemiş sos için kullanılan genel bir terimdir. Pesto'nun kökleri Cenova, İtalya'dadır - İtalyanca "pesto" kelimesi "dövmek veya ezmek" anlamına gelir. Geleneksel olarak, insanlar yerel, taze fesleğeni sızma zeytinyağı, Parmigiano-Reggiano peyniri ve diğer malzemelerle havan ve tokmak kullanarak döverek ve ezerek pesto yaptılar. Hâlâ bir havan topu kullanabiliyor olsanız da, günümüzün ev aşçıları, malzemeleri bir mutfak robotu veya karıştırıcıda birleştirmeyi daha kolay bulabilir. Bazen pesto Genovese olarak adlandırılan klasik pesto, genellikle şu malzemelerle yapılır: Gerçekten çok amaçlı bir çeşni olmasına rağmen, genellikle makarnaya atılan bir sos olarak kullanılır. Otlar ve sarımsak lezzetli bir tat katıyor ve peynir sıcak yemeklerde ısınıyor ve erir. İşte onu kullanmanın birçok yolundan bazıları: Püristler, gerçek pesto'nun fesleğenden yapılması gerektiğini savunabilir. Ancak fesleğen sevmiyorsanız veya elinizde fesleğen yoksa, diğer malzemelerden pesto yapmamanız için hiçbir neden yok. Herhangi bir taze, lezzetli bitki veya yapraklı yeşillik fesleğen yerine geçebilir. Pesto'nuza dahil edilecek diğer yeşillikler: Yaratıcı olmak istiyorsanız, güneşte kurutulmuş domates, zeytin veya közlenmiş kırmızı biberden de pesto yapabilirsiniz. Çoğu pesto türü ayrıca lezzet için sarımsak, tuz ve eski peynir içerir; nem için kaliteli zeytinyağı; ve biraz gevreklik için fındık. Evde yapacaksanız bu malzemeleri çeşitlendirebilirsiniz. Örneğin, bir vegan diyeti uygularsanız peyniri atlayabilir veya besin mayasını değiştirebilirsiniz. Ayrıca hangi kuruyemişleri kullandığınızı da değiştirebilirsiniz. Fındık yemiyorsanız, onları dışarıda bırakın veya bunun yerine ayçiçeği veya kabak çekirdeği kullanın. Farklı malzemelerle deney yapmak, bir lezzet dünyasının kapılarını açar ve bu sos için kullanır. Zeytinyağı, kuruyemiş ve peynirden yapıldığı için klasik pesto diyetinize makul miktarda yağ ve kalori katabilir. 65 gram servis şunları sağlar: Pesto yağda yüksek olmasına rağmen, bu yağın çoğu doymamış. Bitki ve yemişlerden elde edilen tekli ve çoklu doymamış yağların kalp sağlığına faydaları olduğuna inanılmaktadır. Tipik bir pesto porsiyonu sadece az miktarda vitamin ve mineral sağlar. Yine de fesleğen, zeytinyağı ve fındıktan elde edilen iyi bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, hücrelerinizi ve DNA'nızı oksidatif hasardan korumaya yardımcı olabilir. Besinlerin içeriklere bağlı olarak değişebileceğini bilin. Ayrıca, yemeğinizin veya yemeğinizin diğer bileşenlerinin yanı sıra onu nasıl kullanacağınızı da unutmayın. Pestoyu tek başına yiyebilseniz de, çoğu insan onu diğer yiyeceklere eklemeyi tercih eder. Parlak tatları, rengi ve aroması ile pesto'nun birçok mutfak kullanımı ve faydası vardır. Sadece küçük bir kaşık bir yemeği dönüştürebilir, yeni bir tat verebilir ve seçici yiyenleri yeni yiyecekler denemeye teşvik edebilir. Pesto'nun sağlık açısından da faydaları vardır. İtalya'dan olmak, Akdeniz diyetinin bir parçasıdır. Bu yeme modeli genellikle pestodaki bazı bileşenler olan taze otlar, zeytinyağı ve fındık içerir ve özellikle birçok kronik sağlık durumu riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılıdır: Dahası, araştırmalar, pestodaki her bir bileşenin sağlığa faydaları olabileceğini gösteriyor. Zeytinyağı ve çam fıstığındaki sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve diğer bileşikler vücudunuzdaki iltihaplanmayı destekleyen bileşiklerin üretimini engelleyebilir. Ayrıca, bu yiyeceklerden daha fazla yemek kan basıncını, kan şekerini ve kolesterol seviyelerini iyileştirebilir. Zeytinyağıyla ilgili laboratuvar çalışmaları ayrıca bakterilerin, diğer mikropların ve hatta belki de bazı tümörlerin büyümesini önleyebileceğini gösteriyor. Bu arada, sarımsağın bitki bileşiklerinin kan basıncını ve kolesterolü düşürdüğü gösterilmiştir. Zeytinyağı gibi sarımsak da antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ayrıca, bazı hayvan ve test tüpü çalışmaları, sarımsaktaki bazı bileşiklerin kanser hücrelerinin büyümesini durdurabileceğini ve hatta öldürebileceğini düşündürmektedir. Son olarak, taze fesleğen de sağlık yararları ile ilişkilidir. Örneğin, test tüpü ve hayvan çalışmaları, fesleğen yapraklarından elde edilen antioksidanların ve esansiyel yağların kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini ve gıda kaynaklı patojenlerin büyümesini önleyebileceğini göstermiştir. Kuruyemiş yaygın bir alerjendir. Bir ağaç fıstığı alerjiniz varsa, çoğu tür ağaç fıstığı ile yapıldığından, pestodaki malzemeleri kontrol etmek önemlidir. Yanlışlıkla kuruyemiş içeren pesto yemek, ağaç yemişlerine alerjisi olanlarda hayatı tehdit eden bir anafilaktik reaksiyonu tetikleyebilir. Pesto yemeyle ilgili bir başka potansiyel endişe, gıda kaynaklı hastalık riskidir. Diğer taze yiyecekler gibi, taze pesto da - ev yapımı veya marketteki buzdolabı bölümünden - uygun şekilde saklanmazsa veya çok uzun süre saklanırsa bozulabilir. Her zaman buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayın. Bir hafta içinde kullanmayı düşünmüyorsanız, dondurabilirsiniz. Kullanışlı bir ipucu, bir buz küpü tepsisi kullanarak uygun porsiyonlar halinde dondurmaktır. Taze pestodan farklı olarak, soğutulmayan raflarda satılan tür pastörize edilmiştir ve/veya koruyucu maddeler içermektedir. Açılmadığında kilerinizde saklayabilirsiniz - açtıktan sonra buzdolabında saklamayı unutmayın ve yaklaşık 2 hafta içinde kullanın. Şunlara da göz atın;Pesto Nedir?
Pesto Türleri
Pestonun Besin Değerleri
Pesto Sosun Faydaları
Pestonun Dezavantajları