Patates Detoksu Nedir, Nasıl Yapılır?
Patates detoksu nasıl yapılır? Patates detoksunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Patates detoksu zararlı mı? İşte, Dyt. Ezgi Sakar Schoinas'tan patates detoksunun vücut üzerindeki etkileri:

Son yıllarda obezitenin artması ile kilo verme programlarının ve özellikle kısa sürede çok kilo verdirdiği iddia edilen, şok, mucizevi diyet olarak adlandırılan diyetlerin adını sıkça duyar olduk. Kişilerin kısa zamanda ideal kiloya kavuşma arzuları yapılan diyetin sağlıklı veya sağlıksız oluşunun, verilen kiloların kalıcılığının sorgulanmasına engel olmaktadır. Bugün bu popüler diyetlerden patates diyetini beraber inceleyeceğiz.

Popüler patates diyeti, üç ila beş gün boyunca sadece sade patates yiyerek günde 0,45 kg'a kadar kaybetmenize yardımcı olduğunu iddia ediyor.

Patates iyi bir lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. Fakat aynı zamanda da bir karbonhidrat kaynağı olduğundan sebze değil ekmek grubunda yer almakta ve tüketimi muhakkak kontrollü olmalıdır.

Patates diyeti kişilerin 3-4 gün boyunca sadece patates tüketmesinden oluşmaktadır. Etkilidir  çünkü doğal olarak yağ oranı ve kalorisi düşüktür. Birçok çeşidi vardır, ancak en basit haliyle, diyette kişiler birkaç gün boyunca sade patatesten başka bir şey yemezler.

Patates Detoksunun Kuralları Nelerdir?

Birkaç varyasyon olmasına rağmen, yedi temel kural içeriyor:

  1. Üç ila beş gün boyunca sadece sade, pişmiş patates yiyin.
  2. Genel bir kural olarak, bu kişin kilosu, boyu ve yaşına göre değişmektedir. Ortalama her gün 0,9–2,3 kg  patates tüketilmesi öneriliyor.
  3. Ketçap, tereyağı, krema ve peynir ve soslar dahil olmak üzere başka yiyecekler yemeyin.
  4. Çok az tuz tamamdır, ancak bundan kaçınmaya çalışın.
  5. İçecek olarak sadece su, sade çay veya sade kahve için.
  6. Ağır egzersiz önerilmez. Bunun yerine, hafif egzersiz ve yürüyüşe devam edin.
  7. Reçetesiz herhangi bir ilaç ya da diyet takviyesi kullanmayın.

Patates Detoksu Kilo Verdirir Mi?

Özellikle patates detoksu üzerine araştırmalar mevcut değildir, ancak kalorisi çok düşük olduğu için kilo vermenize yardımcı olacaktır. Araştırmalar, kalorileri kısıtlayan diyetlerin, onlara bağlı kaldığınız sürece muhtemelen kilo kaybına yol açtığını göstermektedir.

Her gün 0,9-2,3 kg patates çok gibi görünse de, yalnızca 530-1.300 kaloriye tekabül etmektedir. Ortalama bir yetişkinin günlük alması gereken kaloriden çok daha azdır. İlginç bir şekilde, patatesler, sindirimi yavaşlatarak açlığı azaltmaya yardımcı olabilecek bileşik proteinaz inhibitörü 2 içermektedir. Patateslerde bulunan dirençli nişastanın, kalın bağırsağa ulaştığında fermantasyona uğrar ve vücudu yağ  yakmasına yardımcı olur. Patateslerdeki yüksek potasyum içeriği, su tutulmasını önlemektedir. Buda kilo kaybına etkili bir şekilde yardımcı olur.

Patates detoksu kısa vadeli kilo kaybı için etkili olsa da, uzun vadeli ve sürdürülebilir bir çözüm değildir. Ayrıca, çok düşük kalorili diyetlerin metabolizmayı yavaşlattığı ve kas kütlesini azalttığı bilinmektedir. Bu tip diyetlerden sonra normal diyetinize döndüğünüzde kilo almanız muhtemeldir.

Patates Detoksu Nasıl Uygulanır?

  1. Patates detoksunda yemek için belirlenmiş bir program yoktur. Diyeti yapanlar doyuncaya kadar yemek yiyebilecekleri için kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri gibi ana öğünlerin yanı sıra ara öğünlere de izin verilmektedir. Patates diyeti, hızlı kilo kaybı için kısa süreli takip edilecek şekilde planlanmıştır. Genel olarak, bu diyetin 2-5 gün arası uygulanır,ancak bazıları diyeti bir seferde bir haftaya kadar uzatılabilir.
  2. Bir günde kaç tane patates yeneceğini  kişiye bağlıdır. Patates diyetinin neredeyse tüm versiyonları, doyuncaya kadar yemeyi önerir, bu nedenle miktar kişi başına değişir. Genel bir tavsiye, günde yaklaşık iki-beş kilo patatestir. Kısıtlayıcı olduğu ve diyeti yapanlar çok az kalori aldıkları takdirde yeterli besin alamayabilecekleri için bu diyette yeterli patatesi tüketmek önemlidir.
  3. Patates diyetini daha dengeli ve sürdürülebilir olması için meyveler, sebzeler, tahıllar ve baklagiller gibi tüm bitki bazlı gıdaları diyete ekleyiniz. Bu yiyecekler, zengin protein, lif, vitamin ve mineral kaynakları olmakla birlikte doğal olarak daha az yağ içerir.
  4. Kısa süreli patates diyetinde diyet yağı tüketilmesi istenmese, yağ dengeli beslenmenin önemli bir parçasıdır. Patates diyetinden verim almayı planlıyorsanız, kabuklu yemişler, tohumlar ve avokado gibi sağlıklı yağlar eklemeyi ihmal etmeyin.
  5. Patates detoksu, patatesler ekonomik olduğu için uygun maliyetli bir diyet planıdır.

Patates Detoksu Yaparken Unutulmaması Gerekenler

  1. Derin yağda kızartılmış patates tüketmek yerine, diyetin potansiyel faydalarından yararlanmak için haşlanmış, fırınlanmış, patatesleri tercih edin.
  2. Patateslerinizi tüketmeden önce pişirdikten sonra soğumaya bırakın. Bunun nedeni, vücuttaki yağların yakılmasına yardımcı olan dirençli nişasta miktarının bu formda daha yüksek olmasıdır.
  3. Patatesleri pişirmeden önce kabuklarını soymaktan kaçının. Bunun nedeni, sebzenin dış tabakasının pişirme işlemi sırasında besinlerini koruyabilmesidir. Kabuğunu soyarsanız, pişirdikten sonra protein ve mineral içeriği kaybolur.
  4. Patatesleri haşlarken, sebzeleri eklemeden önce suyu kaynama noktasına kadar ısıtın. Pişirme süresini kısaltmanıza ve besin içeriği üzerinde daha az etkiye sahip olmanıza yardımcı olacaktır.
  5. Patateslere sadece az miktarda tuz ekleyin.
  6. Patates diyeti yaparken ağır egzersizler yapmayın. Bunun yerine, yürüyüş gibi hafif egzersiz kalıplarını takip edin.
  7. Çiğ patatesleri buzdolabında uzun süre saklamayın.
  8. Patatesleri pişirmeden önce daima suda bekletin.

Patates Detoksu Sağlıklı Mı?

Patates hem glisemik indeksi yüksek olduğu için, hem de potasyumu yüksek olduğu için bazı kronik hastalıklarda sınırlandırılan yiyecekler arasındadır. Örneğin, potasyumu yüksek olduğu için kronik böbrek veya son evre böbrek hastalığı olan kişiler patates veya patates bazlı ürünleri tüketmemelidir. Buna benzer olarak, patatesin glisemik indeksi nispeten yüksek olduğu için şeker hastalığı olan kişilerin de patates tüketimi sınırlı olmalıdır. Sadece patatesten oluşan bu diyet kronik rahatsızlığı olan bireylerin  rahatsızlıklarının olumsuz etkilenmesine neden olacaktır.

Sağlıklı bireyler için ise vücuda patates diyeti yüksek karbonhidrat almak ve protein ve yağ bakımından fakir bir diyetin yapılması anlamına gelmektedir. Kişilerin kilo kaybı yağdan ziyade su ve kas kaybından oluşacaktır.Aynı zamanda vitamin mineral yetersizliklerinden dolayı yine sağlık problemleri yaşabilir.

Olaya bir de psikolojik boyuttan bakacak olursak; Willow Jarosh çalışmasında lahana çorbası diyeti, greyfurt diyeti ve ondan önceki pek çok diğer diyet gibi, patates diyetinin de sağlıktan çok kiloya odaklanmayı teşvik ettiğini, bu tip kısıtlayıcı diyetlerin, yalnızca besin ihtiyaçlarını karşılayamama riski oluşturmadığını, aynı zamanda ayrıca belirli yiyeceklerden korkmayı, büyük yiyecek gruplarını kesmeyi ve vücudunuzun ipuçlarını onurlandırmak yerine 'onaylanmış' yiyecekler listesine göre yemeyi teşvik ettiğini, bunların tümünün beslenme bozukluklarına sebep olacağını ifade etmektedir

Bununla birlikte, bu diyetin sürdürülebilirliği bulunmamaktadır. Süresini uzatmanın veya vücudunuzun ihtiyaçlarını göz ardı etmenin, kilo vermenizi hızlandırmaktan daha fazla potansiyel sağlık sorununu beraberinde getirecektir.

Doğru ve kalıcı kilo kaybı için en iyi yol sağlıklı dengeli ve sizin yaşamınıza göre hazırlanmış bir beslenme programı uygulamak ve fiziksel aktiviteyi arttırmaktır.

Yazar:

Dr. Dyt. Ezgi Sakar Schoinas

instagram.com/dr.dyt.ezgisakar

Şunlara da göz atın;

  1. Greyfurt detoksu nasıl yapılır?
  2. Ayva detoksu nedir?
  3. Elma detoksu nasıl yapılır?
  4. Yılbaşı diyeti nasıl yapılır?
  5. Diyette kabızlık neden olur?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri

Lezzetli Haberler

Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu