Okaliptüs Yapraklarının 7 Etkileyici Faydası
Okaliptüs, tıbbi özellikleri nedeniyle yaygın olarak kullanılan yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Sizler için okaliptüs yapraklarının faydalarından bahsettik. İşte, okaliptüs yapraklarının 7 etkileyici faydası:

Okaliptüs, tıbbi özellikleri nedeniyle yaygın olarak kullanılan yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Avustralya'ya özgü olmasına rağmen, bu popüler ağaç artık dünyanın birçok yerinde yetişiyor. Sakızla aşılanmış bir kabuğa, uzun saplara ve bütün olarak yenildiğinde sindirimi zor olan yuvarlak yapraklara sahiptir. Bununla birlikte, okaliptüs yaprakları tüketim için güvenli bir çay haline getirilebilir. Ek olarak, yapraklar topikal kullanım veya soluma için uçucu yağ haline getirilebilir. Sizler için okaliptüs yapraklarının faydalarından bahsettik. İşte, okaliptüs yapraklarının 7 etkileyici faydası:

Yüksek Antioksidan

Taze, bütün okaliptüs yapraklarını yiyemeseniz de, kurutulmuş yapraklar çay haline getirilebilir. Bu çayı, tüketildiğinde toksik olabilen okaliptüs yağı ile karıştırmamaya dikkat edin. Üzerinde "okaliptüs yaprağı çayı" yazan bir çay seçin ve çayınıza okaliptüs esansiyel yağı eklemeyin. Okaliptüs yaprakları, vücudunuzu oksidatif stres ve serbest radikal hasarından koruyan flavonoidler olmak üzere harika bir antioksidan kaynağıdır. Okaliptüsteki ana flavonoidler arasında kateşinler, izorhamnetin, luteolin, kaempferol, phloretin ve quercetin bulunur. Bu bileşikler açısından zengin diyetler belirli kanserlere, kalp hastalıklarına ve bunamaya karşı koruma sağlayabilir. Okaliptüs çayı, bu antioksidanların iyi bir kaynağıdır ve genellikle yetişkinler için güvenli olduğu kabul edilir. Ancak çocuklar okaliptüs toksisitesi açısından yüksek risk altındadır ve bu çayı içmeden önce bir sağlık uzmanından onay alması gerekir.

Soğuk Algınlığı Semptomlarını Hafifletebilir

Okaliptüs, doğal bir soğuk algınlığı ilacı olarak yaygın olarak kullanılır ve soğuk algınlığı ve öksürük ürünlerinde yaygın bir bileşendir. Araştırmalar, mukusu azaltabileceğini ve akciğerlerinizdeki bronşları ve bronşiyolleri genişletebileceğini göstermiştir. Aynı zamanda doğal bir anti-inflamatuar ajandır. Bu özelliklerden sorumlu ana bileşen, okaliptüs yağında bulunan bir bileşik olan ve cineole olarak da bilinen okaliptoldür. Bazı araştırmalar, okaliptolün iltihabı ve mukus oluşumunu azaltarak öksürük sıklığı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi soğuk algınlığı semptomlarını hafiflettiğini göstermiştir. Ayrıca, okaliptol astım semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Okaliptüs yağı burnunuzdan solunabilir ve soğuk algınlığı semptomlarında bir miktar rahatlama sağlayabilir. Ayrıca birçok topikal dekonjestanda bulunur. Bununla birlikte, yağın küçük dozları bile toksik olabileceğinden, onu tüketmekten kaçınmalısınız.

Okaliptol kullanmadan veya ilaçlarınızı değiştirmeden önce sağlık uzmanınıza danışın.

Kuru Cildi Tedavi Edebilir

Okaliptüs kullanmak, seramid içeriğini artırarak kuru cildi iyileştirebilir. Seramidler, cildinizde bariyerini korumaktan ve nemini korumaktan sorumlu olan bir tür yağ asididir. Kuru cilt, kepek veya dermatit ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları yaşayanlar genellikle daha düşük seramid seviyelerine sahiptir. Topikal okaliptüs yaprağı ekstresinin cilt seramid üretimini, su tutma kapasitesini ve cilt bariyeri korumasını arttırdığı bulunmuştur. Seramid üretimini uyaran makrokarpal A adı verilen bir bileşik içerir. 34 kişide yapılan bir çalışmada, okaliptüs yaprağı özü ve sentetik seramid içeren bir kafa derisi losyonu kullanmak, kafa derisi kızarıklığını, kaşıntısını, kuruluğunu ve pullanmayı önemli ölçüde azalttı. Bu nedenle, birçok saç ve cilt ürünü okaliptüs yaprağı özü içerir.

Ağrıyı Azaltabilir

Okaliptüs esansiyel yağını solumak ağrıyı azaltabilir. Okaliptüs, ağrı kesici görevi görebilen sineol ve limonen gibi birçok iltihap önleyici bileşik içerir.

Gevşemeyi Teşvik Edebilir

Okaliptüsün stres semptomlarını azalttığına inanılmaktadır. Bir çalışmada, 62 sağlıklı insan okaliptüs yağı teneffüs ettikten sonra ameliyat öncesi kaygılarında önemli azalmalar yaşadı. Okaliptüs, kaygı önleyici özelliklere sahip olduğu bulunan okaliptol içerir. Ayrıca, okaliptüs yağını 30 dakika solumak, diz ameliyatından sonra hastalarda daha düşük kan basıncı ile ilişkilendirilmiştir, bu da sakinleştirici bir etkiye sahip olduğunu düşündürmektedir.

Dişlerinizi Sağlıklı Tutmanıza Yardımcı Olabilir

Okaliptüs olarak bilinen okaliptüs yaprağı ekstresi diş sağlığını iyileştirebilir. Okaliptüs yaprakları yüksek miktarda etanol ve bir tür polifenol olan macrocarpal C ⁠ içerir. Bu bileşikler, boşluklara ve diş eti hastalığına neden olabilecek daha düşük bakteri seviyeleri ile ilişkilidir. 97 kişiyle yapılan bir araştırma, okaliptüs yaprağı özü içeren sakızı günde 5 kez en az 5 dakika çiğneyenlerin plak oluşumunda, diş eti kanamasında ve diş eti iltihabında önemli bir azalma olduğunu, kontrol grubunda ise herhangi bir iyileşme yaşamadığını buldu. Bu nedenle okaliptol genellikle ağız gargaralarına eklenir.

Doğal Bir Böcek Kovucu Görevi Görebilir

Okaliptüs yağı, esas olarak okaliptüs içeriği nedeniyle doğal bir böcek kovucudur. Araştırmalar, topikal uygulamadan sonra sekiz saate kadar sivrisinekleri ve diğer ısıran böcekleri savuşturmada etkili olduğunu göstermiştir. Okaliptüs yağının okaliptüs içeriği ne kadar yüksekse, o kadar uzun süre ve daha etkili bir şekilde itici olarak çalışır. Aslında, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, limon okaliptüs ağacından elde edilen limon okaliptüs yağını ⁠ onaylı ve güçlü bir böcek kovucu olarak listeler.

Okaliptüs Nasıl Kullanılır?

Okaliptüs yaprakları çevrimiçi olarak bulunabilir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde kullanılabilir:

  1. Çay: Öğütülmüş okaliptüs yapraklarından yapılmış çay poşetleri kullanın.
  2. Aromaterapi: Bir difüzöre veya buhar kabına birkaç damla okaliptüs esansiyel yağı ekleyin.
  3. Bütün yapraklar: Spa benzeri rahatlatıcı bir deneyim için yaprakları duşunuza asın veya banyonuza ekleyin.
  4. Böcek savar:  Limon okaliptüs esansiyel yağı ile bir böcek kovucu satın alın veya yapın.
  5. Topikal: Fraksiyone hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağa birkaç damla okaliptüs yağı ekleyin ve tıkanıklığı gidermek için göğsünüze uygulayın.

Reçetesiz satılan birçok ürün ayrıca gargara, buharlı ovma ve sakız gibi okaliptüs içerir.

Okaliptüs Önlemleri

Okaliptüs yaprakları genellikle güvenli olarak kabul edilirken, toksisiteye yol açabileceğinden okaliptüs yağı tüketmekle ilişkili bazı ciddi sağlık riskleri vardır.

Çocukların toksisite riskinin daha yüksek olduğunu not etmek de önemlidir. Nöbetler, nefes almada zorluk, düşük bilinç düzeyi ve hatta ölüm bildirilmiştir.

Ek olarak, okaliptüs yağının hamile veya emziren kadınlar için güvenli olup olmadığını belirlemek için yeterli kanıt yoktur. Bu nedenle, bu popülasyonlar tarafından kaçınılmalıdır.

Bazı insanlar ciltlerine okaliptüs yağı sürdükten sonra kontakt dermatit yaşarlar. Cilt tahrişi riskinizi azaltmak için fraksiyone hindistancevizi yağı veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ kullanın. Yağı kullanmadan önce, reaksiyon göstermediğinizden emin olmak için bir yama testi yapın.

Son olarak, okaliptüs yağı diyabet, yüksek kolesterol, asit reflü ve psikiyatrik bozukluklar gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Akasya balının faydaları nelerdir?
  2. Kızılcığın faydaları nelerdir?
  3. Seramidin cilde faydaları nelerdir?
  4. Barbunyanın faydaları nelerdir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi