Mısır Nişastası Glutensiz Midir?
Mısır nişastası mısırdan elde edilen, bağlayıcı olarak kullanılan bir maddedir. Peki bu lezzetli ve kullanışlı nişasta glutensiz midir:

Mısır nişastası, çoğunlukla marinatlar, soslar, soslar, çorbalar, soslar ve bazı tatlıların yapımında kullanılan bir koyulaştırıcı maddedir. Tamamen mısırdan elde ediliyor. Kişisel veya sağlık nedenleriyle glutensiz bir diyet uyguluyorsanız, bu ürünün gluten içerip içermediğini merak edebilirsiniz. Sizlere mısır nişastası glutensiz mi anlattık. İşte, mısır nişastası glutensiz midir:


Çoğu Mısır Nişastası Glutensizdir

Mısır nişastası, mısırın endosperminden işlenen ince, beyaz bir tozdur. Endosperm, tahılın içindeki besin açısından zengin dokudur.

Mısır glutensiz bir tahıldır ve mısır nişastası yapmak için genellikle başka hiçbir bileşene gerek yoktur. Sonuç olarak, %100 mısır nişastası içeren saf mısır nişastası doğal olarak glutensizdir. Ancak mısır nişastası, glüten içeren gıdaların da üretildiği bir tesiste de üretilebilir. Eğer öyleyse, eser miktarda glutenle çapraz kontaminasyona uğramış olabilir. Bu durumda, etiketteki sorumluluk reddi beyanında fabrika durumu belirtilmelidir.

Mısır Nişastanızın Glutensiz Olduğundan Nasıl Emin Olabilirsiniz?

Mısır nişastanızın glutensiz olduğundan emin olmanın en iyi yolu, uygun sertifikasyon için etiketi kontrol etmektir.

Sertifika alabilmek için bir gıdanın milyonda 20 parçadan (ppm) daha az gluten içerdiği test edilmeli ve onaylanmalıdır. Bu, gluten intoleransı olan kişilerde semptomları tetikleme olasılığı düşük olan çok küçük bir miktardır.

Glutensiz mühür, ürünün bu gereksinimleri karşıladığından emin olmak için NSF International gibi üçüncü bir tarafça bağımsız olarak test edildiği anlamına gelir. Gluten İntolerans Grubunun glutensiz etiketi bir adım daha ileri giderek 10 ppm'den daha azını gerektirir.

Ayrıca, içindekiler listesinin yalnızca mısır veya mısır nişastasını içerip içermediğini hızlıca kontrol edebilirsiniz.


Mısır Nişastası Yerine Kullanabilecekleriniz

Elinizde mısır nişastası yoksa, diğer birkaç glütensiz içerik iyi bir alternatif olabilir; ancak aynı etkiyi elde etmek için biraz daha fazla veya daha az kullanmanız gerekebilir. Bunlar şunları içerir:

  1. Pirinç Unu: İnce öğütülmüş pirinçten yapılan pirinç unu, 3:1 oranında mısır nişastasının yerini alır.
  2. Ararot Tozu: Tropikal ararot bitkisinden elde edilen bu toz, 2:1 oranında mısır nişastasının yerini alır. Topaklanabileceği için iyice çırptığınızdan emin olun.
  3. Patates nişastası: Bu, 1:1 oranında mısır nişastasının yerini alabilir ancak kalınlığı sağlamak için tarifin sonuna doğru eklenmelidir.
  4. Tapyoka nişastası: Manyok kök sebzesinden elde edilen tapyoka nişastası, 2:1 oranında mısır nişastasının yerini alır.
  5. Keten tohumu jeli: 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunu 4 yemek kaşığı (60 mL) suyla karıştırarak jel haline getirin. Bu, 2 yemek kaşığı mısır nişastasının yerini alır.
  6. Guar sakızı: Ksantan sakızı gibi guar fasulyesinden yapılan bu bitkisel sakızın da çok az miktarda kullanılması gerekir.

Bu ürünlerle glutenin çapraz kontaminasyonu riskini en aza indirmek için ambalaj üzerinde glutensiz sertifikası olup olmadığına bakın.

Şunlara da göz atın;

  1. Nişasta yerine ne kullanılır?
  2. Mısır nişastasının kullanım alanları
  3. Nişastanın topaklanmaması için ne yapılır?
  4. Nişasta çeşitleri nelerdir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Sofrasında Hangi Yemeklere Yer Verilmeli?
Bingül Mete'den Yılbaşı Tarifleri
Nişantaşı Kahvaltı Mekanları: Nişantaşı'nda Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki