Kuşkonmazı Pişirmenin 10 Popüler Yolu
Kuşkonmaz oldukça lezzetli, bahar sebzesidir. Farklı tariflerde kullanılabilir. Sizlere kuşkonmaz pişirmenin yollarından bahsettik. İşte, kuşkonmazı pişirmenin 10 popüler yolu:

Kuşkonmaz mevsimsel bir favoridir ve yemyeşil sapları yakın zamanda eriyen topraklardan çıkarken her yıl baharın gelişini işaret eder. Nehir kıyılarında yabani olarak yetişir ve binlerce yıldır besin kaynağı olarak tüketilir. Eski Mısırlılar kuşkonmaz tüketiyordu ve M.Ö. 200 gibi erken bir tarihte Makedonya'da yetiştiriliyordu. Bugün dünyanın her yerindeki marketlerde ve çiftçi pazarlarında beyaz ve mor çeşitler bile mevcut. Bir bahar sebzesi olarak bilinebilir, ancak kuşkonmaz yıl boyunca taze makarnalarda, ipeksi çorbalarda ve doyurucu garnitürlerde yıldız bir malzeme olarak sevilir.

Kuşkonmaz, eskiden zambak familyasına ait olan çok yıllık bir üründür; bu da onu sarımsak ve soğan gibi (aynı zamanda daha önce bu şekilde sınıflandırılan) alliumlarla akraba - ancak onlardan farklı - yapar. Besleyici açıdan kuşkonmaz A, C, E, K ve B6 vitaminleri gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir ve mükemmel bir demir, kalsiyum ve lif kaynağıdır. Tadı, hafif odunsu notalarla, dünyevi tatlılığa karşı çimen yeşili acılığıyla baharın özüdür. Tarih ve beslenme ihtiyaçları bize kuşkonmaz pişirmenin birçok yolunu verdi. Hiçbiri tam anlamıyla kötü olmasa da bazı yöntemler diğerlerinden daha iyidir.

  1. Sous Vide

Sous vide pişirmede kuşkonmaz hava geçirmez plastikle kapatılır ve daha sonra pişirmek için sıcaklık kontrollü suya batırılır. Sous vide cihazı su sıcaklığını hassas bir şekilde kontrol eder ve eşit pişirme sağlamak için suyu sirküle eder.

Sous vide ocak, büyük bir su kabı ve kabı kapatmak için plastik gerekir; bunlar herkesin sahip olmadığı şeylerdir. Özellikle enerji açısından verimli değildir, diğer yöntemlerden daha hızlı değildir ve kaynatma, buharda pişirme veya kızartmadan çok daha iyi bir sonuç sunmaz.

  1. Kuşkonmaz Püresi

Kuşkonmaz püresi oluşturmak için saplar yumuşayana kadar kaynatılır ve ardından pişirme suyunun bir kısmıyla birlikte blendera konulur. Pürenin son kullanımına bağlı olarak, daha pürüzsüz bir sonuç elde etmek için küçük parçaların çıkarılması amacıyla bir elek veya öğütücüden geçirilebilir. Kuşkonmaz püresi dokusal olarak heterojendir, bu nedenle doku çeşitliliği sağlamak ve görsel ve dokunsal ilgi katmak için genellikle kruton, kraker, et veya tahılla eşleştirilmesi gerekir.

Kuşkonmaz püresinin pek çok kullanım alanı vardır. En popülerlerinden biri, soğan ve sarımsağı kuşkonmaz, et suyu ile karıştırarak tüketilmektedir.


  1. Ham

Bir pişirme yöntemi olmaktan ziyade bir hazırlama yöntemi olan kuşkonmaz, uygun şekilde hazırlanırsa çiğ olarak da tüketilebilir. Bitkinin hücre duvarlarını parçalayacak ve yumuşatacak pişirme ısısı olmadığından çiğ kuşkonmazın lifli saplarını çiğnenebilir ve yemesi keyifli hale getirmek için biraz yardıma ihtiyacı var. Bu, çiğ sapların bir sebze soyucu veya mandolin dilimleyici kullanılarak ince bir şekilde tıraş edilmesiyle gerçekleştirilebilir. Uzun şeritler halinde dikey olarak veya daha kısa turlar için açılı olarak tıraş edebilirsiniz.

Artık odunsu ve dayanıklı olmayan dilimlenmiş saplar, daha çok dilimlenmiş havuca benzeyen hassas ancak çıtır bir dokuya sahip olarak çok daha lezzetli hale gelir. Salatalarda pişmiş kuşkonmazın yerine traşlanmış çiğ kuşkonmaz kullanılabilir veya temel olarak kullanılabilir. Hafif bir salata suyunun asitliği sapların daha da parçalanmasına yardımcı olurken aynı zamanda kuşkonmaza lezzetli ve tamamlayıcı bir lezzet patlaması sağlayacaktır.

  1. Haşlanmış / Blanşe Edilmiş

Bu pişirme yöntemi olabildiğince basit ve anlaşılır. Haşlama yönteminde kuşkonmaz, lifli bitki sapını yumuşatmak ve yemeye hazır hale getirmek için çok kısa bir süre (5 dakikadan az) kaynar suya batırılır. Maalesef haşlama işlemi sırasında suda çözünen bazı vitaminler ve besinler kaybolur. Yiyecek ne kadar uzun süre kaynatılırsa, o kadar fazla besin maddesi dışarı sızar.

Çoğu haşlanmış sebzede olduğu gibi zamanlama en önemli faktördür. Suda çok kısa süre kalırsa, hoş olmayan, saplı bir dokuyla sert kalır. Çok uzun olursa, gevşemeye, yumuşaklaşmaya ve normal parlak renginden koyulaşmaya başlar.

  1. Buharda Pişmiş

Buharda pişirilmiş kuşkonmaz birçok yönden haşlanmış kuşkonmaza benzer. Buharda pişirilmiş kuşkonmaz, kaynayan sudan çıkan su buharı ile pişirilir; bu küçük bir fark, ona haşlama konusunda hafif bir avantaj sağlar çünkü küçük porsiyonlar ve çoklu görevler için kullanışlıdır. Örneğin kuşkonmazı bir tencerede kaynayan patatesin üzerinde buharda pişirebilirsiniz.

Kaynatma yönteminde olduğu gibi, zamanlama çok önemlidir ve aşırı buharda pişirilmiş kuşkonmaz, aşırı haşlanmış saplar kadar yumuşak olabilir. .

  1. Fırında

Kuşkonmaz kesilir ve ısırık büyüklüğünde parçalar halinde doğranır ve daha sonra sıcak bir fırına yerleştirilmeden ve dolaylı ısı ile yavaş yavaş pişirilmeden önce ekmek, hamur işi veya yumurta gibi yenilebilir lezzetler ile kaplanır. Fırında kuşkonmaz oldukça kusursuzdur çünkü pişmiş yemeklerin pişme süreleri, özellikle de haşlanmış kuşkonmazla karşılaştırıldığında çok uzundur. Kuşkonmazın etrafındaki ekmek veya yumurta, onun daha yavaş pişmesine neden olur, dolayısıyla fırında kuşkonmazda hata payı çok daha fazladır.

Kuşkonmaz pişirmenin en popüler yollarından biri, milföy hamurunun içine sarmaktır. Milföy hamurundan kişler hazırlayarak kuşkonmazı lezzetle servis edebilirsiniz.

  1. Sotelenmiş

Sote yönteminde, kuşkonmaz, az miktarda yağda (genellikle tereyağı veya zeytinyağı) ısıtılıp yenebilecek kadar yumuşak hale gelinceye kadar tavada kızartılır. Bu, kuşkonmazı pişirmenin kolay bir yoludur ve tavada sarımsak, limon veya diğer malzemelerle soteleyerek pişirme işlemi sırasında size lezzet katma şansı verir.

Bu temel sotelenmiş kuşkonmaz tarifini yapmanın sayısız yolu vardır. Kimi insanlar zeytinyağı, kimisi kahverengi tereyağı kullanır. Bir diğer yaygın teknik ise sotelenmiş sapların üzerine bir tutam rendelenmiş taze parmesan eklemektir. Bir pişirme yöntemi olarak soteleme hızlı, basittir ve tonlarca lezzet sunar.

  1. Hava Fritözünde Kızartılmış

Hava fritözleri son zamanların popüler mutfak aletidir. Yağda kızartmanın zararlı etkileri olmadan, kızarmış yiyeceklerin aynı çıtır çıtırlığını yaratma yetenekleriyle ünlüdürler. İsmine rağmen, hava fritözleri aslında yiyecekleri kızartmıyor; bunlar, pişirirken yiyeceklerin etrafında havayı nasıl dolaştırdıkları nedeniyle çıtır dış yüzeyler üreten minyatür konveksiyonlu fırınlardır. İsimlendirme bir yana, havada kızartılmış yiyecekler, derin yağda kızartılmış yiyeceklere sağlıklı bir alternatiftir. Derin yağda kızartılan yiyecekler, gevrek bir dış kabuk elde etmek için kızartmadan önce hemen hemen her zaman panelenir. Arzu edilen çıtır dış yüzeyi oluşturmak için sebzelerin kızartmadan önce panelenmesini gerektirir. Bir yumurta veya aquafaba ardından panko veya ekmek kırıntılarından oluşan bir kaplamanın dışarıya yapışmasını sağlayan yapıştırıcı görevi görür. Sarımsak tozu veya çiftlik tozu gibi kuru baharatlar, gevrekleşmeyi önleyecek nem eklemeden lezzet katar.

Hava fritözlü kuşkonmazın sağlıklı, çıtır ve lezzetli olduğu göz önüne alındığında, bu pişirme yönteminin çok fazla dezavantajı yoktur. Tek gerçek dezavantajı, kaliteli bir hava fritözü gerektirmesi ve herkesin buna erişiminin olmaması ve sotelemeye benzer şekilde, bu şekilde büyük miktarlarda pişirmenin zor olabilmesidir.

  1. Izgara

Izgara kuşkonmaz, kesilmiş bütün kuşkonmazların bir ısı kaynağı üzerine yerleştirilmesini ve doğrudan ısı kullanılarak pişirilmesini içerir. Kuşkonmaz genellikle ızgaraya yapışmasını önlemek ve dışının hoş bir yanık almasına yardımcı olmak için yağla karıştırılır ve sarımsak, hardal, tatlı soslar veya diğer baharatlarla tatlandırılabilir.

Izgara yapmak neredeyse yalnızca açık havada yapılır ve güzel havayla eş anlamlıdır, bu nedenle ilkbaharda kuşkonmaz verimi için mevsimsel olarak uygundur. Kuşkonmazı açık ateşte pişirmek, bitkisel kuşkonmaz aromasına harika bir dumanlılık hissi verir. Kuşkonmazı ızgarada pişirmek çok basittir.

  1. Fırında Kavrulmuş

Fırında kavrulmuş kuşkonmaz için, kuşkonmaz zeytinyağı ya da farklı bir yemeklik yağ ile yağlanır. Bir tavaya yayılır ve dolaylı ısı kullanılarak fırında yumuşayana kadar pişirilir. Basittir, beklenendir, her zaman klasiktir.

Fırında kavurma yaklaşık 20 dakika sürer, dolayısıyla haşlamayla aynı hassasiyeti ve dikkati gerektirmez. Fırında kavurma yaparken kesme ve soslama dışındaki işi fırın yapar. Dışı mükemmel bir şekilde gevrek ve iç kısmı yumuşak, sulu bir şekilde güvenilir bir sonuç ortaya çıkar.

Şunlara da göz atın;

  1. Çiğ kuşkonmaz yenir mi?
  2. Kuşkonmaz nasıl saklanır?
  3. Kuşkonmazın faydaları nelerdir?
  4. Evde kuşkonmaz nasıl yetiştirilir?
  5. Evde kuşkonmaz temizleme teknikleri nelerdir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı