Keçi sütü, binlerce yıldır insanlar tarafından tüketilen oldukça besleyici bir besindir. Keçilerden elde edilen bu süt, inek sütüne göre daha az tüketilse de, sağlık açısından faydalarıyla ön plana çıkar. Bununla birlikte dünya nüfusunun yaklaşık %75'inin laktoz intoleransı olduğu göz önüne alındığında, keçi sütünün laktoz içerip içermediğini ve süt alternatifi olarak kullanılıp kullanılamayacağını merak edebilirsiniz.
Laktoz, insanlar, keçiler, inekler, koyunlar gibi tüm memelilerin sütündeki ana karbonhidrat türüdür. Glikoz ve galaktozdan oluşan bir disakkarittir ve vücudunuzun onu sindirmek için laktaz adı verilen bir enzime ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, çoğu insan sütten kesildikten sonra, (yaklaşık 2 yaşında) bu enzimi üretmeyi bırakır. Bu durum laktozu tolere edememenize ve laktoz tüketiminden sonra şişkinlik, ishal, karın ağrısı gibi semptomların görünmesine yol açar. Laktoz intoleransı olan kişiler, laktoz içeren gıdaların tüketimini sınırlamalı veya laktozsuz diyete geçmelidir.
Laktoz, memeli sütündeki ana karbonhidrat türüdür. Bu yüzden keçi sütü de laktoz içerir. Ancak keçi sütünün laktoz içeriği, inek sütünden daha düşüktür. Keçi sütü yaklaşık %4,20 laktozdan oluşurken, inek sütü yaklaşık %5 laktoz içerir. Laktoz içeriğine rağmen, anekdot niteliğindeki kanıtlar, hafif laktoz intoleransı olan kişilerin keçi sütünü tolere edebildiğini gösteriyor. Ayrıca keçi sütündeki yağ molekülleri inek sütündekilere göre daha küçüktür. Bu, keçi sütünün, laktoz intoleransı olan kişilerde olduğu gibi, sindirim sistemi zayıf olanlar tarafından kolayca sindirildiği anlamına gelir.
Ancak kazein alerjisi nedeniyle inek sütü içemiyorsanız, keçi sütüne de hemen hemen aynı tepkiyi vereceğinizi unutmayın. İnek sütüne alerjisi olan kişiler, keçi sütü tüketiminden kaçınmalıdır.
Eğer şiddetli laktoz intoleransınız varsa, keçi sütü tüketiminden kesinlikle kaçınmanız gerekir. Eğer laktoz intoleransınız hafifse, makul miktarda keçi sütü içebilir veya az miktarda yoğurt ve peynir tüketebilirsiniz. Eğer keçi sütü içemiyor ve yerine alternatif arıyorsanız, badem sütü, yulaf sütü gibi bitkisel sütleri deneyebilir veya laktozsuz sütleri beslenmenize dahil edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;