Karpuz Hangi Mevsimde Yetişir?
Karpuz hangi mevsimde ve hangi iklimde yetişir? Karpuz hangi bölgede ne zaman yetişir ve hangi ayda toplanır? İşte, antioksidan zengini karpuz çeşitleri ve hasat dönemleri:

Kabakgiller familyasına ait bir bitki olan karpuz, yaz aylarının en gözde meyvesidir. Ortalama ağırlığı 2-7 kg arasında değişiklik gösterir. Meyveleri tatlı ve suludur. İçinde siyah çekirdekleri mevcuttur. C vitamini, antioksidan ve folik asit açısından zengindir. Genellikle sade bir şekilde tüketilen bu meyve, tatlı yapımında ve içeceklerde sık sık kullanılır.

Karpuz Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada her yıl ortalama 100 milyon ton karpuz üretimi yapılmaktadır. FAO'nun 2019 verilerine göre dünyada en çok karpuz üretilen yer 60 milyon ton ile Çin'dir. İran ve Türkiye Çin'i takip eder. Karpuz, dünyada en çok yetiştirilen yaş meyve sıralamasında muzdan sonra gelir ve 2. sırada yer alır. Ülkemizde karpuz yetiştiriciliği denildiğinde ilk akla gelen yer Diyarbakır'dır. Adana, Ankara ve Çankırı Diyarbakır'ı takip eden şehirlerimiz arasındadır.

Karpuz Hangi İklimde Yetişir?

Karpuz, sıcak ve ılıman iklimleri seven bir meyvedir. Soğuğa karşı çok duyarlı olduğu için, özellikle yetişme devresinde bölgede don tehlikesi olmamalıdır. Karpuz tohumlarının ekimi esnasında toprak sıcaklığı 12 derecenin üstünde olmalıdır. Nemin fazla olduğu yerlerde meyvede hastalıklar görülebilir. Bu yüzden soğuğa ve neme karşı dikkatli olunması gerekir. 

Karpuz Hangi Toprakta Yetişir?

Karpuz, derin, su tutma kapasitesi yüksek olan, geçirgen tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı topraklarda yetiştirilmelidir. Hafif toprak veya ağır killi toprak kullanacaksanız, gübreleme işlemini çok iyi bir şekilde yapmanız gerekir. Taban suyu seviyesi 1 m'nin altındaysa ve drenaj yetersizse, bitkiden verim almak mümkün değildir. Karpuzu ekme işlemine, sonbaharın ilk yağışlarından sonra başlanılmalıdır. İkinci toprak işleme dönemi ise Şubat ve Mart ayları arasında olmalıdır. Toprağın pH değeri 6-7 arasında olmalıdır.

Karpuz Hangi Mevsimde Yetişir?

Karpuz, yaz meyvesidir. Mayıs ayında başlayan hasat dönemi, Ağustos ayına kadar devam eder. En lezzetli karpuz, Haziran-Ağustos ayları arasında pazar tezgahlarında yerini alır.

Karpuz Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Yeni dünya karpuzu: Bursa ve Tekirdağ illerinde yetiştirilir. Kabuğu açık yeşil, eti ise kan kırmızısı rengindedir. Çok tatlı ve çok suludur. Nisan-Mayıs aylarında hasat edilmeye başlar.
  2. Alacalı karpuz: Eti, pembemsi bir renktedir. Şekli yuvarlaktır ve alacalı çizgileri vardır. Bursa, Balıkesir, Çorlu ve Tekirdağ'da yetişir. 
  3. Diyarbakır karpuzu: Çok meşhur olan bu karpuzun, farklı çeşitleri vardır. Yalnızca Diyarbakır'da yetişen bu karpuz, tatlı ve lezzetlidir.
  4. Paladine karpuzu: En uzun karpuz olarak bilinir. Ayrıca en sulu karpuz çeşididir ve tatlıdır. Mayıs-Eylül ayları arasında hasat edilir.
  5. Gülle karpuzu: Kışlık karpuz olarak da bilinir. Kabuk rengi koyu yeşildir ve geç yetişir. Sonbahar aylarında hasat edilebilir.
  6. Crimson sweet karpuzu: Türkiye'deki en yaygın karpuz çeşididir. 8-10 kg ağırlığındadır. Kırmızı renkli, tatlı ve gevrektir. Mayıs-Eylül arasında hasat edilir.
  7. Tayt karpuzu: Crimson'a göre daha yayvan ve ovaldir. Ağırlığı 5-12 kg arasında değişir. Çekirdekli ve lezzetlidir. Hasat dönemi Mayıs ayında başlar, Eylül'e kadar devam eder.

Şunlara da göz atın;

  1. Nar hangi mevsimde yetişir?
  2. Mandalina hangi mevsimde yetişir?
  3. Kayısı hangi mevsimde yetişir?
  4. Kivi hangi mevsimde yetişir?
  5. Ananas hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı