Yemek yerken onları tüketmemeye alışmış olabilirsiniz. Bazı insanlar sadece çekirdeksizi tercih eder. Ancak karpuz tohumlarının besin değeri sizi tam tersine ikna edebilir. Karpuz tohumlarının kalorisi düşüktür ve besin açısından yoğundur. Kavrulduklarında çıtır çıtır olurlar ve diğer sağlıksız atıştırmalık seçeneklerinin yerini kolaylıkla alabilirler.
30 gr karpuz çekirdeği çekirdeği yaklaşık 158 kalori içerir. Bu, 30 gr patates cipsinden (160 kalori) çok daha düşük değil, ama hadi 30 gramı neyin oluşturduğuna bir göz atalım. Büyük bir avuç karpuz çekirdeği yaklaşık 4 gram ağırlığındadır ve yaklaşık 23 kalori içerir. Bir torba patates cipsinden çok daha az! Karpuz çekirdeklerinde bulunan birkaç mineralden biri de magnezyumdur. 4 gramlık bir porsiyonda, günlük değerin yüzde 5'i olan 21 mg magnezyum alırsınız. Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), yetişkinlerin günde 420 mg bu mineral almasını önermektedir. Magnezyum, vücudun metabolik fonksiyonlarının çoğu için gereklidir. Ayrıca sinir ve kas fonksiyonunun yanı sıra bağışıklık, kalp ve kemik sağlığını korumak için de gereklidir. Bir avuç karpuz çekirdeği, yaklaşık 0,29 mg demir veya günlük demir değerinin yaklaşık yüzde 1,6'sını içerir. Çok fazla görünmeyebilir, ancak NIH yetişkinlerin günde sadece 18 mg almasını önerir. Demir, vücutta oksijen taşıyan hemoglobinin önemli bir bileşenidir. Ayrıca vücudunuzun kalorileri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Ancak karpuz çekirdeği, demir emilimini azaltan ve besin değerini düşüren fitat içerir. Karpuz tohumları ayrıca hem tekli doymamış hem de çoklu doymamış yağ asitleri için iyi bir kaynak sağlar - bir büyük avuç (4 gram), sırasıyla 0,3 ve 1,1 gram sağlar. American Heart Association'a göre, bu yağlar kalp krizi ve felce karşı korunmada ve kandaki "kötü" kolesterol seviyelerini düşürmede faydalıdır. Karpuz tohumları da iyi bir çinko kaynağıdır. Bir onsta günlük değerin yaklaşık yüzde 26'sını veya büyük bir avuçta (4 gram) yüzde 4 çinko sağlarlar. Çinko, bağışıklık sistemi için gerekli olan önemli bir besindir. Şunlar için de gereklidir: Bununla birlikte, tıpkı demirde olduğu gibi, fitatlar da çinko emilimini azaltır. Karpuz çekirdeklerini kavurmak kolaydır. Fırınınızı 160 dereceye ayarlayın ve tohumları bir fırın tepsisine yerleştirin. Kızartmaları sadece 15 dakika sürer, ancak eşit bir çıtırlık elde etmek için yarı yolda karıştırmak isteyebilirsiniz. Biraz zeytinyağı ve tuz ekleyerek veya üzerlerine tarçın ve hafif toz şeker serperek tohumların daha da lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Daha fazla lezzet tercih ederseniz, limon suyu ve kırmızı biber, hatta acı biber ekleyebilirsiniz. Karpuz tohumlarının sağlık açısından birçok faydası vardır. İçlerindeki bazı mineral ve vitaminlerin miktarları az gibi görünse de yine de patates cipsi ve diğer sağlıksız atıştırmalıklara göre çok daha fazla tercih edilmektedir. Karpuz çekirdeklerinden ne kadar besin elde ettiğiniz büyük ölçüde ne kadar yediğinize bağlıdır. Küçük olduklarından, önemli faydalarını elde etmek için epeyce yemelisiniz. Ancak besin değerlerini diğer atıştırmalıklarla kıyasladığınızda karpuz çekirdeği çok daha öne çıkıyor. Şunlara da göz atın;Onları Nasıl Kızartırsınız?