Kakule, bazı insanların nane ile karşılaştırdığı yoğun, hafif tatlı bir tada sahip bir baharattır. Hindistan kökenlidir, ancak bugün dünya çapında mevcuttur ve hem tatlı, hem de tuzlu tariflerde kullanılmaktadır. Kakule tohumları, yağları ve özlerinin etkileyici tıbbi özelliklere sahip olduğu ve yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanıldığı düşünülmektedir. Kakulenin sağlığa faydalarını sizler için sıraladık. İşte kakulenin insan sağlığına faydaları;
Kakule, yüksek tansiyonu olan kişiler için faydalı olabilir. Yapılan çalışmada, yüksek tansiyon teşhisi yeni koyulan 20 yetişkine günde 3 gram kakule verildi. 12 hafta sonunda tansiyonlarının normal aralığa düştüğü belirlendi. Aynı şekilde araştırma sonucunda antioksidan miktarlarında da %90 artış gözlemlenmiştir.
Kakule, içindeki bileşikler kanser hücreleriyle savaşmaya yardımcı olabilir. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda kakule tozunun kanserle savaşmaya yardımcı olan enzimlerin aktivitesini arttırdığı gözlemlemiştir. Baharat, doğal öldürücü hücrelerin tümörlere saldırma yeteneğini de artırabilir. İnsan kanser hücreleri ve kakule üzerine yapılan araştırmalar da benzer sonuçlara işaret ediyor. Bir çalışma, baharattaki belirli bir bileşiğin, test tüplerinde ağız kanseri hücrelerinin çoğalmasını durdurduğunu gösterdi. Sonuçlar umut verici olsa da daha fazla deneye ihtiyaç vardır.
Kakule, iltihapla savaşabilecek bileşikler açısından zengindir. Vücudunuz yabancı maddelere maruz kaldığında iltihap oluşur. Akut inflamasyon gerekli ve faydalıdır, ancak uzun süreli inflamasyon kronik hastalıklara yol açabilir. Kakulede bol miktarda bulunan antioksidanlar hücreleri hasara karşı korur ve iltihabın oluşmasını engeller.
Kakule, sindirime yardımcı olmak için binlerce yıldır kullanılmaktadır. Rahatsızlığı, mide bulantısını ve kusmayı gidermek için genellikle diğer tıbbi baharatlarla karıştırılır. Mide sorunlarını gidermekle ilgili olduğu için kakulenin en çok araştırılan özelliği, ülserleri iyileştirme olasılığıdır. Kilo başına 5,7 mg kakule özü kullanmak yaygın bir ülser önleyicidir.
Ağız kokusunu tedavi etmek ve ağız sağlığını iyileştirmek için kakule kullanımı eski zamanlardan beri uygulanan eski bir çaredir. Bazı kültürlerde, yemekten sonra bütün kakule kabuklarını yiyerek nefesinizi tazelemek yaygındır. Kakulenin, nane gibi taze bir nefese yol açmasının nedeni, yaygın ağız bakterileriyle savaşma yeteneğiyle ilgili olabilir. Kakule ayrıca ağız dışında da antibakteriyel etkilere sahiptir ve enfeksiyonları tedavi edebilir. Araştırmalar, kakule özleri ve uçucu yağların birkaç yaygın bakteri türüyle savaşan bileşiklere sahip olduğunu gösteriyor. Kakule içindeki bileşikler, ciğerlerinize hava akışını artırmaya ve nefes almayı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Aromaterapide kullanıldığında kakule, vücudunuzun egzersiz sırasında oksijen kullanma yeteneğini artıran canlandırıcı bir koku sağlayabilir. Kakulenin nefes almayı ve oksijen kullanımını iyileştirmesinin bir başka yolu da solunum yolunuzu gevşetmektir. Bu özellikle astım tedavisi için yararlı olabilir. Toz halinde alındığında kakule kan şekerini düşürebilir. Sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırma, kakulenin yüksek kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini, ancak daha fazla yüksek kaliteli insan çalışmasına ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Düzenli ve uygun miktarlarda tüketildiğinde kilo kaybına yardımcı olabilir. Şunlara da göz atın;