Kahvaltılık Tahıl: Sağlıklı mı, Sağlıksız mı?
Kahvaltılık tahıl nedir? Kahvaltılık tahıllar sağlıklı mı, yoksa zararlı mı? Bu yazımızda kahvaltı öğünlerinde sık sık tüketilen kahvaltılık tahılların sağlıklı olup olmadığını inceleyeceğiz.

İşlenmiş tahıllardan yapılan kahvaltı gevreği, genelde vitamin ve minerallerle takviye edilir. Süt, yoğurt ve meyve ile yenir. İnce un haline getirilen tahıllar pişirilir. Şeker, kakao ve su gibi malzemelerle karıştırılır. Şekillendirmek için yüksek sıcaklıkta ekstrüzyon yöntemi uygulanır. Ardından kurutulur ve paketlenerek satışa sunulur. 

Kahvaltılık Tahıllar Sağlıklı Mı?

Kahvaltılık tahılda bulunan ilave şekerlerin aşırı tüketimi sağlık açısından zararlı olabilir. Rafine tahıllar ve şekerlerle yapılan kahvaltılık gevreklerin glisemik indeksi yüksektir, bu da yemek sonrası kan şekeri seviyelerinde keskin bir artışa neden olabileceği anlamına gelir.Öte yandan, tam tahıllardan yapılmış ve çok az ilave şeker içeren veya hiç içermeyen yüksek lifli bir kahvaltılık gevrek seçmek, daha iyi kan şekeri kontrolünün desteklenmesine yardımcı olabilir. Beslenme gerçekleri etiketini okumak, tahılın bir porsiyonunda ne kadar ilave şeker olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Eklenmiş şekerlerle dolu tahıllar sağlık için ideal olmasa da, en rafine kahvaltılık gevrekler bu besinlerle takviye edildiğinden, yine de iyi bir demir, folat ve diğer B vitaminleri kaynağı olabilirler. Tahılınızın herhangi bir besinle takviye edilip edilmediğini belirlemek için paket etiketini dikkatlice kontrol edin.

Kahvaltılık Tahıl Nasıl Sağlıklı Hale Getirilir?

  1. Öncelikle porsiyon başına 5 gramdan az ilave şeker içeren bir gevrek seçin.
  2. Porsiyon başına en az 3 gram lif içeren kahvaltılık gevrekler idealdir. Yeterince lif yemek, bağırsak sağlığını olumlu yönde etkiler.
  3. Kahvaltılık gevreği uygun porsiyonda tüketin, fazlasını yemeyin.
  4. Kutunun içindekiler listesini kontrol edin. 
  5. Protein en doyurucu makrobesindir. Tokluğu artırır ve iştahı azaltır. Kahvaltı gevreğini fındık, tohum veya Yunan yoğurdu ile birlikte yiyebilirsiniz.
  6. Proteini kahvaltılık gevreklere dahil etmenin bir başka kolay yolu da onu sütle veya soya sütü gibi protein açısından zengin bir süt alternatifiyle birlikte yemektir.

Sağlıklı Kahvaltı Nasıl Olmalı?

Sabahları aç olduğunuzda mutlaka kahvaltı yapmanız gerekir. Kahvaltı günün en önemli öğünlerinden biridir ve tüm vücuda enerji verir. 

  1. Kuru üzüm, yulaf ezmesi, fındık, dilimlenmiş meyve, sebzeli yumurta gibi kahvaltı çeşitlerini tercih edebilirsiniz.
  2. Fazla kilolu ve obez yetişkinlerde yapılan bir araştırma, kahvaltıda yumurta ve tost yiyenlerin, süt ve portakal suyuyla birlikte tahıl yiyenlere kıyasla tokluk hissinin arttığını ve 4 saat sonra daha az aç olduklarını buldu.
  3. 2022'de yapılan bir araştırma, kahvaltıdan sonra yumurtalı kahvaltı veya aynı miktarda protein içeren tahıl kahvaltısı yiyenler arasında tokluk düzeylerinde hiçbir fark bulamadı.

Şunlara da göz atın;

  1. Mısır gevreği kilo aldırır mı?
  2. Patatesli kahvaltılık tarifleri
  3. Kolay kahvaltı tarifleri
  4. Kahvaltılık krep tarifleri
  5. Kahvaltılık sos tarifleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif