Kabızlığa Neden Olan Yiyecekler Nelerdir?
Hangi meyve kabızlık yapar? Hangi besinler kabızlığa yol açar? Kabızlığa neden olan besinler nelerdir? İşte, kabızlığa neden olan ve uzak durulması gereken 6 farklı besin grubu:

Kabızlık, haftada üçten az bağırsak hareketine sahip olmak olarak tanımlanır. Yetişkinlerin %27'si kabızlık ve şişkinlik, gaz gibi semptomları birlikte yaşar. Fiziksel olarak hareketsizleştikçe, kabızlık sorununu yaşama riskiniz artar. Bazı yiyecekler kabızlığı hafifletirken, bazıları daha kötü bir hale getirebilir. İşte, kabızlığa neden olan 6 besin:


  1. Gluten İçeren Gıdalar

Gluten, arpa, çavdar, buğday, kamut gibi tahıllarda bulunan bir protein çeşididir. Çölyak hastalığı olan biri gluten tükettiğinde, bağışıklık sistemi bağırsaklarına saldırır ve ciddi zarar verir. Bu hastalığa sahip olanların, glutensiz bir diyet izlemesi gerekir. Kronik kabızlık yaygın semptomlardan biridir. Glutenden kaçınmak, bağırsakları rahatlatmaya ve iyileştirmeye yardımcı olabilir. 

  1. İşlenmiş Tahıllar

Beyaz ekmek, beyaz makarna ve beyaz pirinç gibi işlenmiş tahıllar, lif bakımından daha düşüktür ve tam tahıllardan daha fazla kabızlığa neden olabilir. Bunun sebebi, işleme sırasında tahılın kepek ve tohum kısımlarının uzaklaştırılmasıdır. Özellikle kepek, dışkıya hacim kazandıran ve hareket etmeye yardımcı olan bir besin olan lif içerir. Yüksek lif alımı, kabızlık riskini azaltır. Bu yüzden kabızlık yaşayan kişilerin, işlenmiş tahıl alımını kademeli olarak azaltması gerekir. 

  1. Süt ve Süt Ürünleri

Süt, bazı insanlar için kabızlığın başka bir yaygın nedenidir. Bebekler ve küçük çocuklar, muhtemelen inek sütünde bulunan proteinlere karşı hassastır. 26 yıllık çalışmaların gözden geçirilmesiyle, kronik kabızlığı olan bazı çocukların inek sütü tüketmeyi bıraktıklarında iyileşmeler yaşadığı bulunmuştur. Çalışmalarda inek sütü yerine soya sütü verilen çocukların kabızlığının rahatladığı da gözlemlenmiştir. Laktoz intoleransı olanların süt tükettikten sonra kabızlık yerine ishal yaşayabileceğini de belirtebiliriz. 

  1. Kırmızı Et

Kırmızı et, az miktarda lif içerir. Günlük toplam lif alımını dolaylı yoldan azaltabilir. Daha yüksek miktarda yağ içerir. Yüksek yağlı yiyecekler, vücut tarafından daha uzun sindirilir. Bu da kabızlık riskini artırabilir. 

  1. Kızarmış Yiyecekler

Kızarmış yiyecekler veya hızlı yemek yemek kabızlık riskini artırır. Cips, kurabiye, çikolata gibi fast food atıştırmalıklar, kabızlık olasılığını artırabilir. Ayrıca kızarmış yiyecekler, dışkıdaki su içeriğini azaltabilir. 

  1. Trabzon Hurması

Hurma, Doğu Asya'da bazı kişiler için kabızlığa neden olabilecek bir meyvedir. Özellikle büzücü hurma, bağırsak salgılarını ve kasılmalarını azaltır. Ayrıca bağırsak hareketlerini yavaşlattığı düşünülen, tanen içerir. Bu yüzden kabızlık yaşayan kişilerin büzücü hurma tüketmekten kaçınması gerekir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Kabızlık için meyve suyu tarifleri
  2. Migreni tetikleyen gıdalar
  3. Böbrek hastalarının uzak durması gereken besinler
  4. Bağırsak enfeksiyonu neden olur?
  5. Huzursuz bağırsak sendromu

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif