Beyaz kabuğuyla ya da kabuğu olmadan tüketilebilen kabak çekirdeği, lezzetli ve besin açısından zengin bir besindir. Araştırmalar, bunların kan şekeri düzeylerini düşürmek, kalp sağlığını iyileştirmek ve hatta bazı kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltmak gibi bir dizi sağlık yararı sunduğunu gösteriyor. Birçok kişi kabak çekirdeğinin kilo vermenize de yardımcı olup olmadığını merak ediyor. Peki, kabak çekirdeği gerçekten kilo verdirir mi? Bu yazıda kabak çekirdeğinin kilo verme üzerindeki etkilerini inceliyoruz.
Kabak çekirdeği lif, protein ve doymamış yağ asitleri gibi kilo kaybını desteklediği bilinen besinler açısından zengindir. Düşük kalorili diyet uygulayan 345 yetişkin üzerinde yapılan 6 aylık bir çalışma, diyet kompozisyonunun kilo kaybı üzerindeki etkilerini inceledi. Lif alımının, kalorilerden veya diğer besin maddelerinden bağımsız olarak diyete bağlılığı ve kilo kaybını desteklediğini buldu. Lif, tokluk hissini artırmaya yardımcı olur, aksi halde kilo alımına yol açabilecek veya kilo kaybını önleyebilecek öğünler arasında aşırı yemeyi önler. Yetişkinler için genel sağlık ve kilo korumayı desteklemek amacıyla minimum lif önerileri günde 19-38 gramdır. Kabuksuz 1/2 fincan kabak çekirdeği, 5 gram lif sağlar. Proteinin ayrıca kilo vermede destekleyici bir rol oynadığı, iştahı artırmaya yardımcı olduğu, aşırı yemeyi önlediği ve tokluk hissini arttırdığı da bilinmektedir. Kabuksuz kabak çekirdeği, 21 gram protein sağlar.
Kabak çekirdeği, kilo kaybını desteklemeye yardımcı olabilecek besleyici, yüksek lifli bir atıştırmalık olsa da, herhangi bir gıda alımı söz konusu olduğunda ölçülü olmanın anahtar olduğunu unutmamak önemlidir. Diğer yemişler ve tohumlar gibi kabak çekirdeği de enerji bakımından yoğundur, yani küçük bir porsiyon boyutunda önemli miktarda kalori ve yağ içerirler. İlave kalorileri ve sodyumu en aza indirmek için, kabuksuz ve tuzsuz kabak çekirdeğini ölçülü bir şekilde tüketin.
Kabak çekirdeğini hem kabuklu hem de kabuksuz olarak tüketebilirsiniz. Kabuğu olmayan kabak çekirdeğine genellikle pepitas adı verilir ve daha küçük, yeşil görünümleriyle tanınabilir. Kabuksuz kabak çekirdeğini aşağıdaki yöntemlerle kullanabilirsiniz;
Kabak çekirdeğinin, diğer vitamin ve minerallerin emilimini engelleyebilecek fitik asit içerdiğini unutmayın. Fitik asit içeriğini azaltmak için, kabak çekirdeğini kavurarak tüketebilirsiniz.
Not: Kronik hastalığı olanlar, hamileler ve emziren kadınlar kabak çekirdeği tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;