Hasta Olduğunuzda İçebileceğiniz Bağışıklığı Güçlendiren 10 İçecek
Meyve suları veya smoothieler içmek sağlığınızı iyileştirmenin harika bir yoludur. İşte, hasta olduğunuzda içebileceğiniz, bağışıklığınızı güçlendirecek 10 içecek:

Meyve suları veya smoothieler içmek sağlığınızı iyileştirmenin harika bir yoludur. Sağlıklı veya hasta olduğunuzda bağışıklık sisteminizi desteklemeye yardımcı olabilecek sağlıklı meyve ve sebzeleri eklemek ve birleştirmek kolaydır.

Bağışıklık sisteminiz sürekli aktif olup hangi hücrelerin vücudunuza ait olduğunu, hangilerinin olmadığını tespit eder. Bu, enerjisini yüksek ve devam ettirmek için sağlıklı dozda vitamin ve minerallere ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Aşağıdaki tarifler günlük sağlık için veya soğuk algınlığı veya grip gibi virüslerle mücadele için gerekli besinlerle doludur.

Her meyve suyu, smoothie veya tohum sütünün bağışıklığı güçlendiren hangi besin maddelerine sahip olduğunu öğrenin, böylece sabahlarınıza vücudunuzun doğal savunmasını tazeleyen bir destekle başlayabilirsiniz.

  1. Portakal, Greyfurt Ve Diğer Turunçgiller

Bu narenciye patlaması, günlük önerilen C vitamini alımınızın fazlasıyla fazlasını içerir. C vitamini, hücrelerinizi vücuda zarar veren maddelerden koruyan antioksidan özelliklere sahiptir. C vitamini eksikliği, yara iyileşmesinin gecikmesine, bağışıklık tepkisinin bozulmasına ve enfeksiyonlarla uygun şekilde mücadele edilememesine neden olabilir. Şu anda oral C vitamininin yeni koronavirüsün (SARS-CoV-2) bulaşmasını önlemede veya neden olduğu hastalık olan COVİD-19'u tedavi etmede etkili olduğuna dair hiçbir kanıt yok. Ancak araştırmalar, COVID-19 tedavisi olarak C vitamininin intravenöz (IV) infüzyonunun umut verici olduğunu gösterdi. Oral tedavi yerine IV infüzyonu kullanarak önleme değil tedavi amaçlı daha fazla klinik çalışma yapılıyor.

Bununla birlikte, eğer soğuk algınlığınız varsa, yüksek dozda C vitamini almak, semptomların daha az şiddetli olmasına ve daha hızlı iyileşmeye neden olabilir. Yetişkinler için tolere edilebilir üst sınır günde 2.000 miligramdır (mg). Bir porsiyon ile aldığınız önemli besinler;

  1. Portakaldaki potasyum,
  2. Portakal ve greyfurttan A vitamini,
  3. Portakallardan B-6 vitamini,
  4. Portakallardan B-9 vitamini (folat),
  5. Tüm narenciye meyvelerinden C vitamini,
  6. Portakallardan çinko.


  1. Yeşil Elma, Havuç Ve Portakal

Havuç, elma ve portakal vücudunuzun kendisini korumasına ve enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olmak için kazanan bir kombinasyondur. Elmalar ve portakallar size C vitamininizi verir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için de kritik olan A Vitamini havuçta antioksidan beta karoten formunda bulunur. Havuçlar ayrıca bağışıklık hücresi çoğalması ve antikor üretiminde önemli rol oynayan B-6 vitaminini de içerir. Bir porsiyon ile aldığınız önemli besinler;

  1. Havuçtaki potasyum,
  2. Havuçtan A vitamini,,
  3. Havuçtan B-6 vitamini,
  4. Portakallardan B-9 vitamini (folat),
  5. Portakal ve elmadan elde edilen C vitamini.


  1. Pancar, Havuç, Zencefil Ve Elma

Bağışıklık sisteminize yardımcı olacak ve inflamatuar semptomları azaltacak üç kök sebze içerir. Enflamasyon genellikle virüslerden veya bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlara karşı bir bağışıklık tepkisidir. Soğuk algınlığı veya grip belirtileri arasında burun akıntısı, öksürük ve vücut ağrıları bulunur. Zencefilin antiinflamatuar etkileri olduğundan, romatoid artriti olan kişiler bu suyu özellikle faydalı bulabilirler. Bir porsiyon ile aldığınız önemli besinler;

  1. Havuç, pancar ve elmadaki potasyum,
  2. Havuç ve pancardan elde edilen A vitamini,
  3. Havuçtan B-6 vitamini,
  4. Pancardan elde edilen B-9 vitamini (folat),
  5. Elmadan C vitamini.


  1. Domates

Domates suyunuzun taze olduğundan ve çok fazla ilave malzeme içermediğinden emin olmanın en iyi yolu onu kendiniz hazırlamaktır. Meyve sıkacağı ve blender gerektirmeyen bu tarifi kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Sadece domates parçalarını bir elek aracılığıyla süzmek isteyebilirsiniz.

Domates, genellikle folat olarak bilinen B-9 vitamini açısından zengindir. Enfeksiyon riskinizi azaltmanıza yardımcı olur. Domates aynı zamanda bir antiinflamatuar olan makul miktarda magnezyum da sağlar. Bir porsiyon ile aldığınız önemli besinler;

  1. Domateslerden magnezyum,
  2. Domateslerden potasyum,
  3. Domateslerden A vitamini,
  4. Domateslerden B-6 vitamini,
  5. Domateslerden elde edilen B-9 vitamini (folat),
  6. Domateslerden C vitamini,
  7. Domates ve kerevizden elde edilen K vitamini.

  1. Lahana, Domates Ve Kereviz

Lahana birçok yeşil meyve suyunun temel maddesidir. Lahananın tadını tatlı meyvelerle kesmek yerine, bu tarifte domates suyu kullanılıyor ve gereğinden fazla A vitamini ekleniyor. Bazı araştırmalara göre bu tarife biraz baharatlı yaban turpu eklemek antiinflamatuar faydalar da sağlayabilir. Duyularınızı uyandıracak bir içecek için karıştırın. Bir porsiyon ile aldığınız önemli besinler;

  1. Domates suyundan magnezyum,
  2. Lahanadan elde edilen manganez,
  3. Domates suyundan potasyum,
  4. Lahana ve domates suyundan A vitamini,
  5. Domates suyundan B-6 vitamini,
  6. Domates suyundan B-9 vitamini (folat),
  7. Lahana ve domates suyundan elde edilen C vitamini,
  8. Domates suyundan K vitamini.

  1. Çilek Ve Kivi

Çilek ve kivi, C vitamini dolu bir içeceğe dahil edilebilecek diğer sağlıklı seçeneklerdir. 1 bardak meyve suyu yapmak için yaklaşık 4 bardak çilek gerektiğinden, bu meyveleri meyve suyu yerine smoothie olarak karıştırmak isteyebilirsiniz.

Süt, yalnızca meyve veya sebzelerin kullanıldığı meyve sularında elde edilmesi zor olan iyi bir protein ve D vitamini kaynağıdır. Çoğu insanda büyük oranda güneş ışığında ve daha az miktarda hayvansal ürünlerde bulunan D vitamini eksikliği vardır. Güneş ışığı, diyet veya takviyelerle elde edilen sağlıklı seviyeler, zatürre veya grip gibi solunum yolu enfeksiyonu riskinizi azaltır. Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, D vitamini eksikliği ile enfeksiyon oranları ve şiddeti arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor.  Ek bir destek için sütü birkaç ons probiyotik açısından zengin Yunan yoğurduyla değiştirin. Probiyotik almak hücrelerinizin antimikrobiyal bir bariyeri korumasına yardımcı olabilir. Probiyotikler genellikle takviyelerde ve fermente gıdalarda bulunur. Bir porsiyon ile aldığınız önemli besinler;

  1. Yağsız sütten elde edilen kalsiyum,
  2. Çilek ve yulaftan elde edilen manganez,
  3. Yulaftan elde edilen fosfor,
  4. Çilek, muz ve portakaldan elde edilen potasyum,
  5. Yulaftan elde edilen B-1 vitamini (tiamin),
  6. Muzdan B-6 vitamini,
  7. Çilek ve portakaldan elde edilen B-9 vitamini (folat),
  8. Yağsız sütten B-12 vitamini,
  9. Çilek, kivi ve portakaldan elde edilen C vitamini,
  10. Yağsız sütten D vitamini,
  11. Kividen K vitamini,
  12. Yağsız sütten elde edilen çinko.

  1. Çilek Ve Mango

Mango ve badem sütünden elde edilen E vitamini, özellikle yaşlı yetişkinlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için ekstra antioksidan faydalar sağlar. Bir porsiyon ile aldığınız önemli besinler;

  1. Badem sütündeki kalsiyum,
  2. Çileklerden elde edilen manganez,
  3. Çileklerden elde edilen potasyum,
  4. Mango ve havuçtan elde edilen A vitamini,,
  5. Mangodan B-6 vitamini
  6. Çilek ve mangodan elde edilen B-9 vitamini (folat),
  7. Çilek, mango ve portakaldan elde edilen C vitamini,
  8. Badem sütündeki D vitamini,
  9. Mango ve badem sütünden elde edilen E vitamini.

  1. Karpuz Nane

Karpuz sadece C vitamini ve arginin (bağışıklık sisteminizi güçlendirebilen) açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda kas ağrılarını hafifletmeye de yardımcı olabilir. Kas ağrısı, özellikle yaşlı yetişkinlerde gribin yaygın bir belirtisidir. Bu meyvenin yüksek su içeriği, suyunun çıkarılmasını da kolaylaştırabilir (ve daha az meyve israfı gibi hissedilir). Ayrıca karpuz suyunu elma veya portakal gibi A vitamini o kadar fazla içermeyen diğer sade meyve sularıyla da karıştırabilirsiniz. Bir porsiyon ile aldığınız önemli besinler;

  1. Karpuzdaki arginin,
  2. Karpuzdan elde edilen sitrülin,
  3. Karpuzdaki magnezyum,
  4. Karpuzdan A vitamini,
  5. Karpuzdaki C vitamini.

  1. Balkabağı Tohumu

Hazır olarak satın almak yerine evde kendiniz kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Balkabağı tohumu, çekirdeği, ile hazırlayacağınız karışım bir nevi bitkisel süttür. Bu bitkisel sütü farklı tarifleriniz içerisinde de kullanabilirsiniz.  Ekstra sağlık faydalarını da göz ardı etmek zordur. Bu süt yalnızca bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda aşağıdakilere de yardımcı olabilir:

  1. Kemik sağlığı,
  2. Menopoz belirtileri veya kötüleşen kolesterol düzeyleri gibi etkiler,
  3. İdrar sağlığı,
  4. Saç ve cilt,
  5. Akıl sağlığı,
  6. Prostat sağlığı,

Kabak çekirdeği harika bir çinko kaynağıdır. Çinko hem iltihaplanma hem de bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle halihazırda birçok soğuk algınlığı tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Avustralyalı araştırmacılar, COVID-19 ile ilişkili solunum sorunlarının tedavisi için intravenöz çinkoyu araştırıyor. Bir porsiyon ile aldığınız önemli besinler;

  1. Kabak çekirdeğindeki magnezyum,
  2. Kabak çekirdeğinden elde edilen manganez,
  3. Hurmalardan elde edilen potasyum,
  4. Kabak çekirdeğinden çinko.

  1. Yeşil Elma, Marul Ve Lahana

Sebze bazlı bir yeşil meyve suyu, güçlü bir bağışıklık sistemini destekleyen bir besin deposudur. Çocuklar dahil herkesin tüketebileceği bir içecektir.  Ekstra A, C ve K vitaminleri için bir avuç maydanoz veya ıspanak ekleyin. Bir porsiyon ile aldığınız önemli besinler;

  1. Lahanadan demir,
  2. Lahanadan elde edilen manganez,
  3. Lahanadaki potasyum,
  4. Lahana ve kerevizden elde edilen A vitamini,
  5. Kerevizden elde edilen B-9 vitamini (folat),
  6. Lahana ve limondan elde edilen C vitamini,
  7. Salatalık ve kerevizden elde edilen K vitamini.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlü Tutun

Meyve suları, smoothie'ler ve besleyici içecekler hazırlamak sağlıklı kalmanın daha lezzetli yollarından biridir. Hangisini severseniz sevin, sağlık açısından daha fazla fayda sağlamak için her zaman chia tohumu ve buğday tohumu gibi diğer süper yiyecekleri de ekleyebilirsiniz.

Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanın diğer yolları arasında iyi hijyen uygulamak, susuz kalmamak, iyi uyumak, stresi azaltmak ve sık sık egzersiz yapmak yer alır.

Şunlara da göz atın;

  1. Taze sıkılmış meyve suyunu lezzetlendiremenin yolları
  2. Meyve suyu nasıl süzülür?
  3. Taze sıkılmış meyve suyunu saklamanın yolları
  4. En sağlıklı meyve suyu türleri

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?