Harvard'lı uzmana göre bu 4 gıda aslında sizi daha çok acıktırıyor! Yerlerine 19 yiyecek önerdi
Harvardlı beslenme uzmanı olan; gıda alerjileri, hormonlar ve bağırsak sağlığı konusunda çalışmalar yapan Dr. Amy Shah, sıraladığı 4 gıdanın aslında sizi daha çok acıktırdığını söylüyor. Ve bu yiyecekler yerine önerilerini paylaşıyor. Birlikte bakalım.

Dr. Shah, bazı gıdalardaki katkı maddelerine atıfta bulunarak sizi gerçekten acıktırabileceğini söylüyor. Shah, "Harvard eğitimli bir beslenme uzmanı olarak insanlara her zaman gıda etiketlerini okumalarını hatırlatırım" diyor. Shah'ın önerileri şöyle:

1. Monosodyum glutamat (MSG)

Shah, "Pek çok aromalı gıdaya eklenen MSG, pankreasınızı antagonize ederek daha fazla insülin salgılamasına neden olur. Bu durum kendinizi daha aç hissetmenize neden olur" diyor. MSG'nin diyabet ve obeziteyle ilişkili olduğunu söyleyen Harvardlı uzman, bu içeriğin eksitotoksin olarak kabul edildiğini belirtti. Eksitotoksinler beyin hücrelerinin aşırı uyarılmasına ve hücre ölümüne neden olabiliyor.

2. Rafine un

Shah, "Unda “rafine” kelimesi, kepeğin ve özün çıkarıldığı, ürünlerin raflarda daha uzun süre kalmasını sağlayan bir modifikasyon sürecini ifade eder. Ancak doğal olarak oluşan vitaminleri, mineralleri ve diyet lifini de ortadan kaldırır" diyor. Rafine un, özellikle beyaz un, kan şekeri seviyenizi hızla yükseltir, insülin seviyenizi yükseltir ve ardından düşmesine neden olur. Bu reaksiyon sizi çok çabuk acıktırır, bu da neden bir simit veya bir dilim tost yedikten hemen sonra tekrar yemek yeme isteği duyabileceğinizi açıklar" diyor.

3. Rafine şeker

Shah, rafine şekerin de rafine una benzer bir etki yattığını söylüyor. Ona göre rafine şeker, kan şekerinin hızla yükselip düşmesine yol açıyor. Shah, "Bir kez yemeye başladığınızda, durdurmak zor olabilir. Şeker, kısa bir süre için kendinizi iyi hissetmenize neden olabilir ve getirdiği dopamin salınımı nedeniyle vücudunuzda bir enerji kıvılcımı oluşturur" diyor.

Shah özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubuna dikkat edilmesini istedi:

4. Glüten

Shah, "Beyaz ekmeğe geri dönelim: Acıktırmasının bir diğer nedeni de glüten içeriğidir. Gluten, genellikle işlenmiş gıdalarda bulunur. Rafine edildiğinde şekere benzer özellikleri nedeniyle belirli insan gruplarında inflamatuar olabilir" diyor. Harvardlı uzman, bir ay boyunca glüten tüketmeme tavsiyesi veriyor ve "Nasıl hissettiğinizi görün ve isteklerinizi daha iyi kontrol edip etmediğinizi not edin" diyor.

"Bunlar yerine polifenolleri tüketin"

Shah, "Polifenoller, sağlığı geliştirici özellikler içeren bir mikro besin türüdür. Kan dolaşımımızı ve toksinlerimizi temizlemek için önemlidirler. Bunlar açlığı ve sağlıksız katkı maddeli yiyeceklere duyulan isteği kontrol etmenin anahtarı. Polifenoller kan şekeri seviyenizi de düşürebiliyor ve kontrol edebiliyor. Yani diyetinizi değiştirmek ve daha besleyici yemek istiyorsanız, polifonel alımını artırabilirsiniz" diyor. Shah'ın polifenol içeriği yüksek olan yiyecek önerileri ise şöyle:

  1. Avokado
  2. Kırmızı orman meyveleri
  3. Brokoli
  4. Kirazlar
  5. Acı biber
  6. Turunçgiller
  7. Kahve
  8. Keten tohumu
  9. Bitter çikolata
  10. Sarımsak
  11. Bakliyat
  12. Mango
  13. Fındık
  14. Zeytin
  15. Soğan
  16. Kekik ve diğer birçok bitki ve baharat (Organik olanı seçin)
  17. Kabak
  18. Ispanak
  19. Yeşil çay

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Pastaları: Yeni Yıla Özel 32 Yılbaşı Pastası Tarifi
Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Karton Bardaktan Kahve İçmek Neden Tehlikeli?
Glaze Tekniği Nedir, Glaze Nasıl Yapılır?
2024'te YouTube Kanalımızda En Sevilen 10 Video