Göz, burun, kulak damlası orucu bozar mı?
Ramazan ayının gelmesiyle beraber internette de pek çok soruya yanıt aranıyor. Bu sorular arasında borucu bozan ve bozmayan durumlar var. Peki, burun damlası orucu bozar mı? Kulak ya da göz damlası kullanmak orucu bozar mı? İşte bu soruların yanıtları

Ramazan ayı geldi... Bu yıl ramazan 29 gün sürecek. Ramazan ayıyla beraber orucu bozan ve bozmayan durumlar da internette çok arananlar arasında. Bu konuda 3 sorunun yanıtına bakalım...

  1. Göz damlası orucu bozar mı?

Göz damlası göz tembelliğinden glokom tedavisine, göz kuruluğundan alerji semptomlarına kadar pek çok göz sorununun tedavisinde kullanılır. Peki, göz damlası orucu bozar mı?

Diyanet bu konuda şu yanıtı veriyor: Göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz.

  1. Burun damlası orucu bozar mı?

Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve burun kaşıntısı gibi şikayetlerin görüldüğü çeşitli alerjilerde, bazı üst solunum yolu enfeksiyonlarında çeşitli burun spreyleri kullanılıyor. Peki, burun damlası orucu bozar mı?

Diyanet'in açıklamasına göre burun damlası orucu bozmaz. Bu durum şöyle açıklanmış: Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmazadan ( ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz.

  1. Kulak damlası orucu bozar mı?

Merak edilen bir diğer soru ise kulak damlasına ilişkindir. Çeşitli iltihaplarda, enfeksiyonlarda kulak damlası kullanılabiliyor. Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Diyanet'e göre bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz. Diyanet ayrıca şu eklemeyi yapmış: Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mideye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla kulak damlası orucu bozmaz.

Orucu Bozan Şeyler Nelerdir?

Peki, orucu bozan şeyler nelerdir? Diyanet bu soruyu ise şöyle yanıtlamış:

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer.

Şunlara da göz atın;

  1. Unutarak yemek yemek orucu bozar mı?
  2. Diş fırçalamak orucu bozar mı?
  3. Sakız çiğnemek orucu bozar mı?
  4. Oruç tutmanın faydaları nelerdir?
  5. Ramazan imsakiyesi 2023

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Panettone Ekmeğinin Hikayesi
Ayran Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Defne Yağı Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Uzmanlar Uyardı: Bu Besinleri Kış Aylarında Tüketmemeliyiz
Bal Kabağı Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi