Glutamin İçeren Besinler Nelerdir?
Glutamin nedir, ne işe yarar? Glutamin içeren besinler nelerdir? Glutaminin vücuda faydaları nelerdir? İşte, glutamin bakımından zengin 10 süper besin:

Glutamin, bir amino asittir. Amino asitlerin asıl amaçları, proteinler için yapı taşları olarak hizmet etmeleridir. Proteinler, organlar için çok önemlidir. Zararlı bakterilerle savaşmak ve kandaki maddeleri taşımak gibi başka işlevleri de vardır. Glutamin, 2 farklı formda bulunur: L-glutamin ve D-glutamin. Neredeyse aynı olsalar da, farklı bir moleküler düzenlemeye sahiptirler. Glutamin, çeşitli gıdalarda bulunur. En çok miktarlar, hayvansal ürünlerde bulunmaktadır. Ancak bitki bazlı proteinler de glutamin bakımından büyük bir yüzdeye sahiptir. Aşağıdakiler, her gıdadaki L-glutaminden oluşan protein yüzdeleridir.

  1. Yumurtalar: %4,4 (100 gr yumurta başına 0,6 gr)
  2. Sığır eti: %4,8 (100 gr dana eti için 1,2 gr)
  3. Yağsız süt: %8,1 (100 gr süt için 0,3 gr)
  4. Tofu: %9.1 (100 gr tofu başına 0,6 gr)
  5. Beyaz pirinç: %11,1 (100 gr pirinç için 0,3 gr)
  6. Mısır: %16,2 (100 gr mısır için 0,4 gr)

Glutamin İçeren Besinler

  1. Deniz Ürünleri


Balık, karides, yengeç gibi deniz ürünleri, mükemmel glutamin kaynaklarıdır. Deniz ürünlerini buharda veya ızgarada pişirerek beslenmenize ekleyebilirsiniz. Besin değerlerini kaybetmemeleri için, fazla pişirmemeye özen gösterin.

  1. Et


Etin protein bakımından zengin olduğunu bilmeyen yoktur elbet. Özellikle tavuk, sığır ve kuzu eti glutamin açısından çok zengindir. Öğünlerinize bu etleri dahil ederek glutamin seviyesini artırabilirsiniz. Ancak kalp veya tansiyon hastalığınız varsa, kırmızı et tüketimini sınırlandırmanız gerekir.

  1. Kemik Suyu


Kemik suyunda bol miktarda glutamin bulunur. Ancak ölçülü bir şekilde tüketilmesi gereken bir besindir.

  1. Fındık


Sağlıklı yağ ve protein bakımından güçlü bir kaynak olan fındık, glutamin içeriğiyle sağlığınızı olumlu etkiler. Ancak ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir.

  1. Kırmızı Lahana


Bağışıklığın kuvvetlenmesine yardımcı olan kırmızı lahana da, glutamin kaynakları arasında yerini alır. Kırmızı lahanayı, çiğ olarak tüketmeniz gerekir. Çünkü pişirdikçe besin değerlerini kaybeder.

  1. Maydanoz


Maydanoz, yemeklere aroma katmak amacıyla kullanılan bir sebzedir. Glutamin açısından zengin olan maydanozu, küçük parçalara ayırarak yemek yapımında kullanabilirsiniz.

  1. Sakatat


Karaciğer gibi sakatatlar, glutamin kaynakları arasında bulunur. Özellikle kas kaybı sonrası glutamin seviyelerinde düşüş yaşıyorsanız, sakatat tüketebilirsiniz.

  1. Süt


Organik süt glutamin bakımından zengindir ve glutatyon üretimine de destek olur. Sabah kahvaltılarında bir bardak süt içmek, kemik sağlığınızı da olumlu yönde etkiler.

  1. Yumurta


Yumurta da iyi glutamin kaynaklarından biridir. Sabah veya öğle öğünlerinize yumurta ekleyerek glutamin seviyesinin artmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Baklagiller


Nohut, bezelye, mercimek gibi baklagiller de, glutamin bakımından zengin gıdalardır.


Önemli Not: Glutamin seviyenizin düşük olup olmadığını anlamak için, doktorunuzdan tahlil yapmasını isteyebilirsiniz. Eğer glutamin seviyeniz düşükse, doktorunuzun söylediği besinleri beslenmenize ekleyebilir ve gerekli görülmesi halinde takviyelere başvurabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Nikotin içeren besinler
  2. Bağışıklığı zayıflatan besinler
  3. Boy uzatan besinler
  4. Omega 6 içeren besinler
  5. F vitamini içeren besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden