Gargara, ağız ve diş hijyenini sağlamak için kullanılan ürünlerdir. Hem marketlerde, hem de eczanelerde satılan gargaralar, florür, hidrojen peroksit gibi bileşenler içerir. Dişlerin çürümesini, plak oluşumunu, dil, diş eti ve ağız içinde oluşabilecek bakterileri önlemeye yardımcı olan gargaralar, belli bir süre içinde kullanılmalıdır. Çünkü, her gargaranın bir kullanım ömrü vardır. Gargaraların çoğu, 2 veya 3 yıl sonra çözünmeye başlayan ve sıvıyı sulandıran alkol veya başka bir büzücü madde içerir.
Gargaranın üzerinde son kullanma tarihini gösteren bir etiket bulunur. Genellikle 2 yıl dayanıklı olan bu ürünler, son kullanma tarihi geçtikten sonra bakteriler içerebilir. Gargaranızın ömrünün dolduğunun işaretleri arasında renginde değişiklikler, garip bir koku ve alışılmadık bir kıvam yer alır. Soğutma işlemi gerektiren doğal gargaraların raf ömrü, diğerlerine göre daha kısadır. Gargaranın son kullanma tarihi geçtiyse, kullanılması kesinlikle önerilmez.
Plak, diş çürüğü ve diş eti iltihabı gibi durumların tedavisinde kullanılan terapötik gargara, florür, hidrojen peroksit ve uçucu yağlar gibi aktif bileşenler içerebilir. Zamanla florür ve hidrojen peroksit etkilerini kaybeder, bu da dişlerinizi beyazlatma, ağız sağlığınızı iyileştirme ve çürükleri önleme konusunda daha az etkili olmalarına neden olur. Bazı gargaralar genellikle birkaç yıllık raf ömrüne sahip olan esansiyel yağlar içerir. Zamanla bileşimlerinde meydana gelen değişiklikler, güçlerini ve etkinliklerini zayıflatır.
Gargaradaki alkol veya antiseptik birkaç yıl sonra erimeye başlar. Bu, sulu gargaraya yol açar ve bakteri üremesini teşvik edebilir. Son kullanma tarihi geçen gargarayı kullanmak, oral enfeksiyonlara yol açabilir ve bakteriyemi gibi yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar oluşabilir. Gargara, zararlı bakteriler içeriyorsa, sindirim sistemini de olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden gargaranın son kullanma tarihi kontrol edilmeli, eğer tarihi geçtiyse hemen atılmalıdır. Eğer paketin üzerinde bir tarih belirtilmiyorsa, gargaranın kokusu ve rengi incelenmeli, emin olunmadığı durumlarda kullanılmamalıdır.
Şunlara da göz atın;