Et ve Süt Kurumu, yurt dışından canlı hayvan ve karkas et alımını gerçekleştirdiğini hatırlattı. İthal edilen etler yurt içine girdikten sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan kontrol muayenesinde bir parti üründe hijyen standartlarına aykırı sonuçlar elde edildiğini söylendi. Bunun üzerine Et ve Süt Kurumu şu açıklamayı yaptı:
''Et ve Süt Kurumu piyasa regülasyonu kapsamında yurt dışı canlı hayvan ve karkas et alımı gerçekleştirmektedir.
Gıda güvenilirliği kapsamında, ithal edilen etlerin yurt içine girişlerinde Bakanlığımız tarafından kontrol muayenesi için numune alınmakta ve akredite laboratuvarda gerekli analizleri yapılmaktadır. 09.05.2024 tarihinde yapılan mikrobiyolojik analizlerde bir parti üründe hijyen standartlarına aykırı sonuçlar elde edilmiştir. Söz konusu etler komisyonumuz tarafından reddedilerek yüklenici kesimhane firmasına ihtarname çekilmiştir. Firma itirazları doğrultusunda etler dondurularak yediemin deposunda kontrollü şekilde muhafaza altına alınmıştır. Yapılan itirazlar değerlendirilmiş ve etlerin imhasına karar verilmiştir. İmha sürecinin tamamlanması için yüklenici firma temsilcisi beklenmektedir.
Bahse konu ürünlerin herhangi bir şekilde üretimde kullanılması veya satışı söz konusu değildir.''
Salmonella enfeksiyonu, bağırsak yollarını etkileyen bir bakteriyel hastalıktır. İnsanlara en sık kontamine su ve yiyecekler yoluyla bulaşan Salmonella, hem tavuk, hem de et ürünlerinde görülür. Bu bakteri vücuda alındıktan sonra, belirtiler 12-36 saat içinde ortaya çıkar. En yaygın belirtileri ateş, ishal, iştah kaybı, kramp şeklinde karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, titreme ve kusmadır.