Ramazan dönemlerinde tarifi sık sık aranan yemeklerden biri de Elbasan Tava... Türkiye'nin pek çok yöresinde yapılan Elbasan Tava, kuzu eti ya da keçi eti ve yoğurtlu sosla yapılır. Elbasan Tava, Arnavutluk'un geleneksel lezzetleri arasında yerini alıyor. Türkiye'de 'Elbasan Tava' Arnavutluk'ta ise bununla beraber daha çok 'yoğurt tavası' adı kullanılıyor.
Türk Dil Kurumu, Elbasan Tavasını şöyle tanımlar: "Önceden haşlanarak hazırlanmış yağsız etin üzerine yoğurt ve çırpılmış yumurta karışımının dökülüp fırında pişirilmesiyle yapılan bir yemek". Bu lezzetli yemeğin adı ülkenin orta kesimlerinde yer alan Elbasan şehrinden alıyor. Bu tarihi şehir aynı zamanda 2 bin yıllık geçmişe sahip Elbasan Kalesi gibi önemli eserlere de sahip. Antikçağdan bu yana var olan tarihi şehir 'İlbasan' olarak da biliniyor. Kent Shkumbin nehri vadisinde kurulmuş.
Bakınız; Elbasan tava tarifi
Elbasan tava ustası Musa Kurmaku yaklaşık 2 yıl önce kendisini Arnavutluk'ta ziyaret eden AA muhabirine tarifi ve püf noktalarını anlatmıştı. Kurmaku sta, bir tavanın etin pişmesinden son aşamaya kadar en az 1,5 saat sürdüğünü söylüyor. Elbasan ustası, yaptığı Elbasan tavanın özelliğinin tereyağı, un, yumurta, yoğurt, et ve diğer malzemelerin doğal olmasından kaynaklandığını anlatmıştı.
Ustanın anlatımına göre Arnavutluk'ta keçi, kuzu etiyle yapılan yemek önce yağ ve tuz katılarak fırına veriliyor. Etin kızarmasının ardından soğuması bekleniyor. Yumurta, un ve yoğurtla hazırlanan terbiyeyle et güvece koyularak pişmesi için yeniden fırına veriliyor. İstenirse pirinç de ekleniyor.
Okurumuzdan gelen elbasan tava tarifini de deneyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;