Gastronomi alanında kullanıcıların ve eleştirmenlerin yorumlarını dikkate alan ve geniş veritabanıyla listeler hazırlayan Taste Atlas, bu kez dünyanın en iyi sokak lezzetlerini açıkladı. Listenin ilk sırasındaki yemek 4.9 puan alırken, 100. sıradaki yemek 4.4 puana sahip. Listede Türkiye'nin sokak lezzetlerine de yer verildi.
Siomay, koni şeklindeki balık köftesi, patates, lahana, tofu, yumurta ve acı kavunla yapılan, fıstık sosuyla servis edilen bir Endonezya yemeğidir. Özellikle öğrenciler tarafından tüketilen siomay, Endonezya'da günlük olarak tüketilen bir yemektir.
Listenin ikinci sırasında da, Endonezya mutfağı yer alıyor. En ünlü atıştırmalıklardan biri olan batagor, Güneydoğu Asya'da çok popülerdir. Yapımında ton balığı, karides, uskumru gibi deniz ürünleri kullanılsa da, geleneksel olarak kıyılmış tenggiriden yapılır. Kızartma usulüyle pişirilir.
Portekiz'in meşhur yumurtalı muhallebi tartı olarak bilinen bu lezzet, dünya çapında ünlüdür. Bir fincan kahve eşliğinde tüketilen pastel de nata, çok tatlı olmamalı, limon ve vanilya aroması içermemelidir.
Tarif için; Pastel de nata
Listenin 4. sırasında guotie olarak da bilinen Çin'in jiaozi böreğinin tavada kızartılmış versiyonu bulunuyor. Yeşil soğan, zencefil, susam tohumu yağı, Çin lahanası gibi malzemelerle hazırlanan goutie, uzun ve düz bir şekle sahiptir.
Malezya, Endonezya, Tayland ve Brunei gibi ülkelerde tüketilen roti, un, su, yumurta ve yağ ile hazırlanan bir gözleme çeşididir. Roti hamuru tekrar tekrar katlanır ve çıtır bir dış katmana sahiptir. Pişirmek için, ghee yağı kullanılır. Hindistan'da da tüketilir.
Dünyanın en iyi sokak lezzetleri listesinde 6. sırada yer alan taco, Meksika mutfağının ulusal yemeğidir. Aynı zamanda hem ülkemizde, hem de dünya çapında bilinen yemeklerden biridir. Tortilla ekmeğinin et, salsa, soğan, guacamole, peynir ve çeşitli sebzelerle doldurulmasıyla hazırlanır. Farklı çeşitleri de mevcuttur.
Tarif için; Taco
Fransa'nın meşhur krepleri, Türk mutfağında kahvaltılık olarak sunulsa da, dünyanın birçok yerinde sokak lezzetleri olarak satılıyor. Buğday unu ile hazırlanan krepler, ince tavalarda pişirildikten sonra muz, çilek gibi meyvelerle zenginleştirilir.
Bakınız; Krep
Meksika ile özdeşleşen carnitas, genellikle domuz etiyle yapılan bir yemektir. Et, tamamen yumuşayana kadar kendi yağında kavrulur. Salsa, guacamole, limon gibi malzemelerle zenginleştirilir ve tortilla eşliğinde servis edilir.
Vietnam'ın sokak lezzetlerinden olan banh mi, bir sandviç çeşididir. Kıtır ekmek, et ve çeşnilerle hazırlanan bu sandviç, günümüzde sebzelerle zenginleştirilerek sunulur.
Doldurulmuş köfteler, Polonya'nın en sevilen yemeklerinden biridir. Her ailenin kendine özgü pierogi dolgusu vardır. Şefin hayal gücüne göre şekillenen pierogiler, tuzlu, tatlı veya baharatlı olabilir. En yaygın dolgular arasında lahana turşusu, patates, mantar, kıyma, soğan ve peynir bulunur. Tatlı versiyonlarında ise çilek ve yaban mersini gibi meyveler kullanılır. Pierogiler, Noel Arifesinde 12. yemek olarak servis edilir.
Dünyanın en iyi sokak lezzetleri listesinde;
Şunlara da göz atın;