Dondurulmuş şeftaliler yıl boyunca yaz meyvelerinin tadını çıkarmanın kullanışlı bir yoludur. Basit ve ferahlatıcı bir tatlı arıyorsanız, bir parça şeftali pastasına dondurulmuş şeftali dilimleri eklemeyi deneyin. Meyvelerin buzdolabında birkaç saat çözülmesine izin verdikten sonra şeftali dilimlerini soğuk akan suyun altında durulayın ve çözdürün. Dilimler artık katı bir şekilde donmadığında, bunları normalde yaptığınız gibi tarife ekleyebilirsiniz. Dondurulmuş şeftalilerinizi kullanmanın daha hızlı bir yolunu arıyorsanız, soğutulmuş meyveleri içeceklerinize, smoothie'lerinize ve tatlılarınıza eklemeyi deneyin. İşte, dondurulmuş şeftali nasıl kullanılır:
Tarifler için Malzemeler
Dondurulmuş Şeftali Cobbler
- 16 ons (454 g) dondurulmuş şeftali dilimleri
- ½ bardak (118 mL) tereyağı, eritilmiş
- ⅔ su bardağı (133,3 g) beyaz şeker (şeftali için)
- ½ su bardağı (118 mL) su
- 1 su bardağı (130 gr) çok amaçlı un
- 1 su bardağı (200 gr) beyaz şeker (hamuru için)
- ½ bardak (120 mL) süt
- 1½ çay kaşığı (6 gr) kabartma tozu
- ¼ çay kaşığı (1,4 g) tuz
Şeftali-Muz Smoothie
- 1 dondurulmuş şeftali (8 dilim)
- 1 dondurulmuş muz, dilimlenmiş
- ½ su bardağı (118 mL) portakal suyu
- ½ bardak (118 mL) süt
- 1 yemek kaşığı (7 gr) öğütülmüş keten tohumu (isteğe bağlı)
Dondurulmuş Şeftali Yoğurt
- 4 su bardağı (1000 gr) dondurulmuş şeftali dilimleri
- 1 su bardağı (240 mL) sade yoğurt
- 3 yemek kaşığı (37,5 gr) beyaz şeker
Şeftalili Cobbler Nasıl Pişirilir?
- Dondurulmuş şeftalilerinizi buzdolabında 6-8 saat kadar çözdürün. Dondurulmuş şeftali paketinizi veya torbanızı önceden buzdolabına koyun, böylece yavaş yavaş çözülmeye başlarlar. Meyvelerin buzunun çözülmesi için en az 6 saat bekleyin, böylece dilimler buzdolabından çıkarıldığında tamamen donmaz. İleriyi planlamak için, ayakkabıcıyı pişirmeyi planlamanızdan önceki gece dondurulmuş şeftalilerinizi soğutun.
- Fırınınızı önceden 180 °C'de ısıtın. Fırınınızın sıcaklığını önceden ayarlayın, böylece daha sonra ısınmasını beklemezsiniz. Beklerken hamurunuzu ve doldurmanızı hazırlamaya başlayabilirsiniz.
- Kabın tabanını eritilmiş tereyağıyla kaplayın. ½ bardak tereyağını mikrodalgada sulu bir kıvama gelinceye kadar eritin. Daha sonra tereyağını tabağın tabanına dökün veya fırçalayın. Tavanın kenarlarını da kapattığınızdan emin olun, böylece ayakkabıcı tabağa yapışmaz.
- Dondurulmuş meyveyi akan su altındaki bir kevgir içine koyarak yiyin. Buzu çözülmüş şeftali dilimlerini, soğuk musluk suyunun altına yerleştirebileceğiniz büyük bir kevgir içine dökün. Meyveyi durularken, şeftali dilimlerinin buzunun eşit şekilde çözülmesi için kevgirin yönünü değiştirin. Tamamen çözülmeyi sağlamak için şeftalileri en az 30 dakika akan su altında tutun.
- Şeftalileri, suyu ve şekeri orta-yüksek ateşte ısıtın. Çözülmüş şeftalileri orta-yüksek ateşte orta boy bir tencereye aktarın. Daha sonra tavaya ⅔ su bardağı beyaz şeker ve ½ su bardağı su dökün. Bu malzemeleri yaklaşık 5 dakika veya koyu bir şurup oluşana kadar karıştırın.
- Şeker, tuz, süt, un ve kabartma tozuyla bir hamur oluşturun. 1 su bardağı çok amaçlı un, 1 su bardağı beyaz şeker, ½ su bardağı süt, 1½ çay kaşığı kabartma tozu ve ¼ çay kaşığı karbonatı karıştırın. Malzemeleri kalın, hamur benzeri bir kıvama gelinceye kadar karıştırmaya devam edin
- Yağlanmış fırın tepsisine hamuru ve şeftalileri katlayın. Pürüzsüz, kalın bir tabaka oluşturacak şekilde tüm hamuru yağlanmış kalıba dökün. Daha sonra ısıtılmış şeftalileri hamurun içine dağıtın. Dilimler arasında biraz boşluk bırakmaya çalışın, böylece meyve tatlı boyunca eşit şekilde yayılır.
- 40 ila 45 dakika pişirin. Cobbleri fırına yerleştirin. Mümkünse tatlıyı kontrol etmek için fırının ışığını kullanın. Yüzeyi altın rengi kahverengiye döndüğünde fırından çıkarabilirsiniz.
Serinletici İçecekler ve Tatlılar Yapmak
- Kokteylleri ve limonataları dondurulmuş şeftali dilimi ile süsleyin. Seçtiğiniz içeceği orta boy bir bardağa dökün. İçeceğe buz küpleri yerine dondurulmuş şeftali dilimi ekleyin. Meyveler eridikçe içeceğinize karışan doğal şeftali aromasının tadını çıkarın.
- Ferahlatıcı bir smoothie'yi donmuş şeftali ve muzla karıştırın. Dondurulmuş şeftali dilimlerinizi ve dondurulmuş muz parçalarını blenderin altına yerleştirin. Daha sonra süt ya da dilediğiniz sıvıyı ekleyin. İçeceğinizi Omega-3 yağ asitleriyle zenginleştirmek istiyorsanız 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu ekleyin. Smoothie kremsi bir kıvama gelinceye kadar malzemeleri karıştırın.
- Dondurmanızı ve pastanızı dondurulmuş şeftali dilimleriyle süsleyin. Bir tabak dondurmanın üzerini 1-2 adet şeftali dilimi ile süsleyerek lezzet katın. Basit bir dilim pastayı veya turtayı daha ferahlatıcı hale getirmek istiyorsanız, bu tatlıların üzerine şeftali dilimleri de ekleyin! Meyvenin daha az katı olmasını sağlamak için meyve dilimlerini önceden 6-8 saat buzdolabında çözdürmeyi deneyin.
- Dondurulmuş şeftali dilimleriyle sağlıklı, ev yapımı yoğurt hazırlayın. 4 su bardağı dondurulmuş şeftali dilimlerini, 1 su bardağı sade yoğurdu ve 3 yemek kaşığı şekeri bir karıştırıcıya dökün. Malzemeleri 2 dakika boyunca veya yoğurt pürüzsüz, kremsi bir kıvama gelinceye kadar püre haline getirin. Serinletici bir atıştırmalık için, soğutulmuş ikramı hemen yemeyi veya yoğurdu hava geçirmez bir kapta 1 aya kadar dondurmayı düşünün.
Şunlara da göz atın;
- şeftali nasıl dondurulur?
- Şeftali nasıl saklanır?
- Şeftali nasıl olgunlaşır?
- Şeftali ve nektarin arasındaki farklar nelerdir?