Diyabet Hastaları Kurban Eti Yiyebilir Mi?
Diyabet hastalarının et tüketmesi sakıncalı mı? Diyabet hastaları için et nasıl pişirilmeli? İşte, Uzm. Dyt. Hanse Nur Büyükdağ'dan diyabet hastaları için Kurban Bayramı önerileri:

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için, diyabet hastaları Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır. Porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. Ayrıca kalp damar hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler de yağsız ve az yağlı etler tercih etmelidir, porsiyona dikkat etmelidir. Sakatat kısımları (ciğer, böbrek, beyin bağırsak vs..) yani organ etleri, kolesterol ve doymuş yağ bakımından oldukça zengindir. Diyabet hastalarının tüketmemesi gerekmektedir. Kalp-damar sağlığı açısından, öğünde tüketilen diğer etlerin de miktarı azaltılmalıdır.

Ara öğün atlanmamalıdır. Uzun süre aç kalmamaya özen gösterilmelidir. 3-4 saatten uzun süren açlıklarda kan şekeri düşer, tansiyon düşer, halsizlik ve baş ağrıları görülür. Az az ve sık sık beslenmeye özen gösterilmelidir. Tatlılarda, mümkün oldukça sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Diyabet hastaları bayramda şekerli gıdalardan uzak durmaya özen göstermelidir.

Diyabet Hastaları Kurban Eti Yiyebilir Mi?

Kurban etinin yağ ve kolesterol içeriği yüksektir. Diyabet hastaları yağsız ve az yağlı kurban etlerini tercih etmelidir, pişirme tekniği olarak fırın veya ızgara tercih etmelidir, kavurma ve kızartmadan uzak durmalıdır, et miktarına ve porsiyonuna dikkat etmelidir. Etin yanında mutlaka salata tüketilmelidir. Bayram süresince et tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Öğünlerde 2-3 porsiyon yani 60-90 gr et tüketimi yeterli ve uygun olan miktarlardır.

Diyabet Hastaları İçin Kurban Eti Nasıl Pişmeli?

Kurban etini eğer mümkünse aynı gün pişirmeden en az 24 saat dinlendirip sonra pişirmeye hazır hale getirmek daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır.

Yazar:

Uzm. Dyt. Hanse Nur Büyükdağ

instagram.com/dengeyasam

Şunlara da göz atın;

  1. Kalp hastaları kurban eti yiyebilir mi?
  2. Kurban bayramında beslenme nasıl olmalı?
  3. Kurban eti nasıl pişirilir?
  4. Diyabet hastaları için içecek önerileri
  5. Diyabet hastaları tatlı yiyebilir mi?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı