Yemeklerin Yanına Çok Yakışan 15 Nefis Dip Sos Tarifi
Dip sos nedir, hangi yemeklerde kullanılır? Dip sos nasıl yapılır? İşte, yemeklerin yanına çok yakışan birbirinden lezzetli 15 farklı dip sos tarifi

Yemeklerin yanında sos kullanmayı sevenleri böyle alal��m. Yediğiniz yemeğin lezzetini adeta ikiye katlayacak birbirinden lezzetli soslarımız var. Dip sosları kimi zaman atıştırmalık, kimi zaman da ana yemeklerin yanında sunabilirsiniz. Özellikle cips, patates ve tavuk yemeklerinin yanına çok yakışıyor, bizden söylemesi. Peki, dip sos nasıl yapılır, dip sos çeşitleri nelerdir? İşte, yemeklerin yanına çok yakışan en lezzetli ve kolay 15 nefis sos tarifi:


  1. Nacho Cheese Dip Sos


Meksika mutfağına özgü bir lezzet olan nachos, tortilla cipsleri ile hazırlanır. Yanında sunulan cheese dip sos ise, biber, havuç ve paprika ile hazırlanan bir sos çeşididir. 


  1. Chili Biberli Dip Sos


Ana malzemeleri chili biber, biber salçası ve cheddar peyniri olan bu sos, kızarmış ekmek dilimleri ile birlikte sunulur. Özellikle makarna tariflerine çok yakıştığını söylemeliyiz.


  1. Avokadolu Dip Sos


Avokadoyu yemeklerin ve salataların içerisinde yeni yeni kullanmaya başladık. Ancak bu sosu denedikten sonra, avokadoya dair tüm endişelerinizi gidereceğimizden oldukça eminiz. Yanına çıtır milföy çubukları hazırlamayı unutmayın.


  1. Karnabahar Dip Sos


Karnabaharın adını duyduğunda burun kıvıran birçok kişi var elbet. Ancak bu kez karnabaharı sos yapımında kullanıyoruz. Ana malzemeleri karnabahar, soğan ve süt olan bu sosu, cipslerin yanında hazırlayabilirsiniz.


  1. Barbunya Dip Sos


Barbunyayı farklı bir tarifte kullanmak isteyenler için, nefis bir önerimiz var. Barbunyalı dip sosu, kızarmış ekmek dilimleri ile servis edebilirsiniz.


  1. Patlıcanlı Dip Sos


Ana yemeklerin içinde sık sık kullanılan patlıcanı, yoğurtla buluşturduk. Cips, makarna ve patatesin yanında sunabileceğiniz patlıcanlı dip sosu, yalnızca 10 dakikada hazırlayabilirsiniz.


  1. Zeytinli ve Cevizli Dip Sos


Kahvaltı sofralarında sunabileceğiniz farklı soslar arıyorsanız, zeytinli dip sos tam size göre. Ekmek dilimlerinin üzerine sürülen zeytinli cevizli dip sosu, 15 dakika gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.


  1. Şeftalili Dip Sos


Satay marineli tavuğu hiç denediniz mi? Tavuk ve şeftali bir arada olur mu demeyin. Çıtır çıtır kızartılan tavukları şeftalili dip sos ile birlikte sunabilirsiniz. Bir kez denedikten sonra, bu lezzetten vazgeçemeyeceksiniz.


  1. Domatesli ve Yoğurtlu Dip Sosu


Domates ve yoğurt ile hazırlayabileceğiniz iki farklı sosu bir araya getirdik. Özellikle cips ve atıştırmalıkların yanına çok yakışan bu sosu, kısa sürede hazırlayabilirsiniz.


  1. Pancarlı Dip Sos


Nohut, pancar ve sarımsak ile hazırlanan pancarlı dip sos, 20 dakikada hazırlanır. Makarna ve cipsin yanında servis edilebilir. Üzerine biberiye serpiştirmeyi unutmayın.

  1. Antep Fıstıklı Sos

Bir kahve fincanı antep fıstığının kabuğunu soyup 1 çorba kaşığı zeytinyağında kavurun. Ocaktan alıp süzün. Soğuyunca havanda dövün. 1 çorba kaşığı gül suyu, 1 diş ezilmiş sarımsak, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 2 tatlı kaşığı soya sosu, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 çorba kaşığı su ilave edip iyice karıştırın.

  1. Yoğurtlu Sos

Bir yumurtanın akını mikserle iki misli kabarıncaya kadar çırpın. Sos tenceresine alıp yoğurt, 2 çorba kaşığı mısır nişastası ve 1 çay kaşığı tuzu ilave edin. Karışımı bir taşım pişirip kısık ateşe alın. Tahta kaşıkla hep aynı yönde çevirerek koyulaşana kadar pişirmeye devam edin. Koyulaşan sosu ocaktan alıp hemen servis yapabilirsiniz. Servis yapmadan önce damak tadınıza en uygun baharatı seçip ilave edip servis edebilirsiniz.

  1. Cheddar Sos

2 yemek kaşığı tereyağını tavada eritin. Üzerine 1 kaşık un ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Daha sonra 1 su bardağı sütü azar azar ekleyin. Bu esnada çırpma teliyle devamlı karıştırın. Karışım koyulaşınca üzerine 1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyin. 150 gram cheddar peyniri küp küp doğradıktan sonra karışıma ilave edin ve eriyene kadar karıştırın. 

  1. Ispanaklı Dip Sos

Fırını 170 dereceye ayarlayın. 250 gram krem peynir, 1/4 su bardağı mayonez, 1 diş rendelenmiş sarımsak, 1/2 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri ve bir tutam kurutulmuş fesleğeni bir kasede karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin. Karışıma 2 su bardağı doğranmış ıspanak ve 400 gram enginar kalbi ilave edin ve karıştırın. Borcama aktarın. Üzerine mozzarella peyniri ilave ettikten sonra 25 dakika fırında pişirin. 

  1. Karamelize Soğanlı Dip Sos

3 adet soğanın kabuklarını soyun ve piyazlık doğrayın. Sarımsağı incecik kıyın. 75 gram tereyağını tavada eritin. Soğan ve sarımsakları ekleyin. Üzerine 1 dal taze kekik, 1 adet defne yaprağı ve 1 tatlı kaşığı esmer şeker ekleyerek soteleyin. Soteleme işlemine kısık ateşte 25 dakika devam edin. Soğanlar iyice yumuşadığında yüksek ateşte 4 dakika daha kavurun. Daha sonra kekik ve defne yaprağını çıkartıp soğanları kenara alın. Başka bir kasede 50 gram labne peyniri ve 300 gram yoğurdu karıştırın. Karamelize soğanları ilave ederek karıştırın.

Şunlara da göz atın;

  1. Kolay sos tarifleri
  2. Nefis balık sosları
  3. Salata sosları
  4. Et marine sosları
  5. Makarna sosları

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?