Deve Dikeni Yenir Mi?
Devedikeni, geleneksel tıpta kullanılan bir bitkidir. Peki, devedikeni bitkisi yenir mi? İşte, deve dikeninin kullanımı hakkında merak edilen sorular:

Süt devedikeni, papatyagiller familyasına ait bir bitki türüdür. Birçok farklı türü bulunan bu bitki, mor çiçeklere ve beyaz damarlı yapraklara sahiptir. Çiçeğin etrafını saran dikenler sebebiyle bu ismi almıştır. Avrupa ve Asya'da yetiştirilen bu bitki, zamanla yayılmış ve günümüzde dünyanın her yerinde yetiştirilebilir bir hal almıştır. Yaprakları mızrak şeklinde olan bu bitki, ortalama 15-60 cm uzunluğundadır. Akdeniz çevresinde yetişen devedikeni, doğada kolayca yetişebildiği için yol kenarlarında bile rastlamak mümkündür. 

Devedikeninin karaciğer sağlığına iyi geldiği, kolesterolü ve kan şekerini dengelediği söylenir. Ancak yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılsa da, herhangi bir etkisi olduğuna dair kanıt yoktur. Devedikeninin faydaları hakkında çok az çalışma yapılmıştır ve bunlar yeterli değildir. 

Devedikeni Yenir Mi?

  1. Devedikeni bitkisinin geleneksel tıpta kullanımı yaygın olsa da, doğrudan çiğ bir şekilde tüketilmesi kesinlikle önerilmez. Devedikeni, mide rahatsızlıklarına ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Devedikeni bitkisi, piyasada çay, kapsül ve toz formunda bulunur. Takviye olarak satılan bu bitinin en yüksek mikotoksin konsantrasyonlarına sahip olduğu ölçülmüştür. Devedikeni doğrudan kullanılmaz. 
  2. Devedikeninin en yaygın kullanımı çay şeklindedir. Aktarlardan alınan kurutulmuş devedikeni, 1 çay kaşığı olacak şekilde bardağa alınır. Üzerine kaynar su eklenir ve 8-10 dakika demlenmesi beklenir. Ardından süzülerek tüketilebilir. Ancak devedikeni herhangi bir şekilde tüketilmeden önce, mutlaka doktora danışmanız gerekir. Aksi takdirde mide rahatsızlıklarına ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bitkinin insanlar üzerindeki etkisi farklı olabilir ve bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu yüzden çiğ bir şekilde tüketilmemelidir. 
  3. Devedikeninin bir diğer kullanım alanı ise yağdır. Cilde topikal olarak uygulanan bu yağ, taşıyıcı yağlarla seyreltilmelidir. Ayrıca devedikeninin yemeklik yağ versiyonu da vardır. Eğer yenilebilir ibaresi yer alıyorsa, bu yağdan 2-3 damlayı geçmeyecek şekilde salatalarınıza ekleyebilirsiniz. 

Devedikeninin aşırı miktarda tüketilmesi, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, halsizlik gibi semptomlara yol açabilir. 

Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olanlar, devedikeni bitkisini kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kiraz çekirdeği yenir mi?
  2. Akasya çiçeği yenir mi?
  3. Çilek yaprakları yenir mi?
  4. Çiğ karnabahar yenir mi?
  5. Sorgum yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Şef Aydın Demir'den Yılbaşı Yemekleri
Etli Salata Tarifleri: Yılbaşına Özel 15 Etli Salata Tarifi
Şef Savaş Ergen'den 2 Nefis Yılbaşı Mezesi
4 Şeften Yılbaşına Özel 14 Tarif
Dünyanın En İyi Sebze Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 5 Yemek Listede
Boğaz’da lezzet durakları