Çinko Eksikliği Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Vücudun enfeksiyonlarla savaşmak için kullandığı çinko, çok önemli bir mineraldir. Peki, çinko eksikliği nedir? Çinko eksikliği belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? İşte, çinko eksikliğinde görülen belirtiler:

Çinko, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmak ve hücre üretmek için kullandığı bir mineraldir. Yaralanmaları iyileştirmek ve tüm hücrelerinizdeki genetik plan olan DNA'yı oluşturmak için önemlidir. Diyetinizde yeterince çinko almıyorsanız saç dökülmesi, uyanıklık eksikliği ve tat ve koku duyusunda azalma gibi yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Çinko eksikliği nadir görülse de, uzun süre devam etmesi halinde sağlık sorunlarına yol açabilir.

Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Çinko vücudunuz tarafından hücre üretiminde ve bağışıklık fonksiyonlarında kullanılır. Çinko hakkında öğrenilecek daha çok şey var ama çinkonun büyümenin, cinsel gelişimin ve üremenin önemli bir parçasıdır. Çinko eksikliğiniz olduğunda vücudunuz sağlıklı, yeni hücreler üretemez. Bu, aşağıdaki gibi semptomlara yol açar:

  1. Açıklanamayan kilo kaybı
  2. Uyanıklık eksikliği
  3. İyileşmeyen yaralar
  4. İshal
  5. Koku ve tat alma duyusunun azalması
  6. Ciltte açık yaralar
  7. İştah kaybı

Hamileyseniz ve çinko eksikliğiniz varsa, bebeğiniz rahminizde düzgün bir şekilde gelişmesi için ihtiyaç duyduğu şeye sahip olmayabilir. Siz ve eşiniz hamile kalmaya çalışıyorsanız çinko eksikliği bunu zorlaştırabilir. Çinko eksikliği en çok emziren kadınlar ve yaşlı yetişkinlerde görülür. Hamile kadınların normalden daha fazla çinkoya ihtiyacı vardır, çünkü vücutlarındaki çinko gelişmekte olan bebeğe yardımcı olmak için gereklidir. Alkolizmi olan kişiler de eksiklik riski altındadır. Bazı araştırmalar alkolün vücudunuzun çinkoyu sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Çinko Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?

Çinko, vücudunuzdaki hücreler arasında eser miktarlarda dağıldığından, basit bir kan testiyle çinko eksikliğinin tespit edilmesi zordur. Doktorunuz çinko eksikliğinden şüpheleniyorsa, doğru bir okuma için kan plazmanızı test etmesi gerekecektir. Çinko eksikliğine yönelik diğer testler arasında idrar testi ve çinko içeriğini ölçmek için saç telinizin analizi yer alır. Bazen çinko eksikliği başka bir durumun belirtisi olabilir. Örneğin bazı koşullar çinkonun vücudunuzda işlenmesine ancak iyi emilememesine neden olabilir. Çinko eksikliği aynı zamanda bakır eksikliğine de neden olabilir. Yapılan testlerin ardından çinko eksikliği teşhis edilebilir.

Çinko Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Çinko eksikliğinin uzun süreli tedavisi diyetinizi değiştirmekle başlar. Kırmızı et, istiridye, kümes hayvanları, tohumlar, yabani pirinç ve buğday tohumu çinko bakımından zengindir. Eksikliği önlemek için, bu besinleri diyetinize eklemeniz gerekir. Ayrıca çinko eksikliğinizi takviyelerle tedavi edebilirsiniz. Çinko birçok multivitamin takviyesinde bulunur. Vücudunuzdaki çinko miktarını artırmak için takviye kullanıyorsanız dikkatli olun. Çinko bazı antibiyotikler, artrit ilaçları ve diüretiklerle etkileşime girebilir. Herhangi bir vitamin takviyesi almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. K vitamini eksikliği neden olur?
  2. Demir eksikliği nasıl tedavi edilir?
  3. Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?
  4. A vitamini eksikliği belirtileri
  5. Omega 3 eksikliği belirtileri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı
25 Aralık 2024 Masterchef: 4. Ceketi Kim Kazandı?
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber