Çiğ Kale Yenir Mi? Çiğ Kale Yenmeli Mi?
Genellikle süper yiyecek olarak etiketlenen kale son zamanlarda oldukça popüler besinler arasındadır. Peki kale çiğ olarak tüketilebilir mi? İşte, çiğ kale yenir mi yenmeli mi?

Genellikle süper yiyecek olarak etiketlenen kale, yiyebileceğiniz en sağlıklı ve besin açısından en yoğun yiyeceklerden biridir. Bu yapraklı yeşilin çeşitli renkleri, şekilleri ve dokuları vardır. Genellikle salatalarda ve smoothielerde çiğ olarak yenir ancak buharda pişirilmiş, sotelenmiş, haşlanmış veya fırında da tüketilebilir. Brokoli ve Brüksel lahanasının yanı sıra kale de bir dizi potansiyel sağlık faydası sunan turpgillerden bir sebzedir. Ancak çiğ kale aynı zamanda guatr adı verilen ve tiroid fonksiyonunu etkileyebilen bir bileşik de içerir. Bu yazıda çiğ kale yemenin güvenli olup olmadığını inceliyor.


Son Derece Besleyicidir

Kale, kalorisi düşük ve birçok önemli vitamin, mineral ve antioksidan açısından yüksek olduğundan besin açısından yoğun bir besindir.

Örneğin, 1 bardak (21 gram) çiğ kale yalnızca 7 kalori içerir ancak mükemmel bir A, C ve K vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda iyi bir manganez, kalsiyum, bakır, potasyum, magnezyum ve birkaç B vitamini kaynağıdır.

Bu sebze aynı zamanda antioksidanlarla doludur. Bu moleküller, serbest radikal adı verilen bileşiklerin neden olduğu oksidatif hasarı gidermeye yardımcı olur ve kalp hastalığı, Alzheimer ve belirli kanser türleri gibi durumlara yakalanma riskinizi azaltabilir.

Kalenin besin bileşimi nedeniyle onu yemek, göz ve kalp sağlığını geliştirmek ve belirli kanser türlerine karşı koruma da dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları sağlayabilir.


Kaleyi Pişirmek Besin Değerine Etki Eder

Çiğ kalenin pişirilerek azaltılabilecek bir acılığı vardır.

Yine de çalışmalar, kaleyi pişirmenin antioksidanlar, C vitamini ve çeşitli mineraller dahil olmak üzere besin içeriğini azaltabileceğini göstermiştir.

Bir çalışma, beş pişirme yönteminin lahananın antioksidan ve besin bileşimi üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Çiğ kale ile karşılaştırıldığında tüm pişirme yöntemleri, kalsiyum, potasyum, demir, çinko ve magnezyum da dahil olmak üzere toplam antioksidan ve minerallerde önemli bir azalmayla sonuçlandı. Çiğ kale en yüksek besin içeriğine sahip olsa da çalışma, diğer pişirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında buharda pişirmenin en fazla antioksidan ve minerali koruduğunu buldu.

Sonuç olarak, pişmiş kaleyi tercih edenler için, kısa süre buharda pişirmek, besin seviyelerini korumanın en iyi yolu olabilir.


Çiğ Kale Guatrinde Yüksek Olabilir

Çiğ kale daha besleyici olabilir ancak aynı zamanda tiroid fonksiyonunuza da zarar verebilir.

Kale, diğer turpgillerden sebzelerle birlikte, tiroid fonksiyonuna müdahale edebilecek yüksek miktarda guatrojen içerir. Özellikle çiğ kale, guatrin adı verilen bir tür guatrojen içerir.

Guatrinler tiroid hormonlarının üretimi için gerekli olan iyot alımını azaltabileceğinden çiğ kale yemekle ilgili bazı endişeler vardır. Tiroid hormonları metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olduğundan bu durum endişe vericidir. Sonuç olarak tiroid fonksiyon bozukluğu, enerji seviyelerinin azalmasına, kilo alımına, soğuğa karşı duyarlılığa ve kalp atış hızında düzensizliklere yol açabilir.

Turpgillerden sebzelerdeki guatrin konsantrasyonları üzerine yapılan bir inceleme, birkaç ay boyunca günde yalnızca 1 kg kale aşırı alımının, sağlıklı yetişkinlerde tiroid fonksiyonunu önemli ölçüde bozduğunu buldu. Bununla birlikte araştırmalar, lahana da dahil olmak üzere guatrinden zengin sebzelerin orta derecede alımının çoğu kişi için muhtemelen güvenli olduğunu göstermiştir.

Şunlara da göz atın

  1. Kale nasıl temizlenir?
  2. Kale bitkisinin faydaları nelerdir?
  3. Kale ve pazı arasındaki farklar nelerdir?
  4. Pazı yemekleri

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?
Dünyanın En İyi Sebze Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 5 Yemek Listede