Baklagil Unu Nedir ve Yemek Pişirmede En İyi Nasıl Kullanılır?
Doyurucu, protein açısından zengin ve birçok çeşitte mevcut olan baklagiller kilerlerin vazgeçilmez besinidir. Peki baklagil unu nedir, yemek pişirmede en iyi nasıl kullanılır:

Doyurucu, protein açısından zengin ve birçok çeşitte mevcut olan baklagiller kilerlerin vazgeçilmez besinidir. Farklı türleri vardır. Glütensiz olan baklagiller, un yerine ikame olarak aynı oranda tarifler içerisinde kullanılır.

Baklagil unu, antioksidanlardan bitki bazlı proteinlere kadar sağlık açısından pek çok faydasının yanı sıra çeşitliliği ve basitliği nedeniyle de cazip bir seçenektir. Nohut unundan siyah fasulye ununa ve aradaki hemen hemen her şeye kadar bu çok yönlü bileşen, yemeklerinize cömert bir besin ve lezzet desteği sağlamaya hazırdır. Baklagil ununu evde kendiniz hazırlayabilirsiniz ancak çiğ baklagil hazırlarken güvende kalmak için aklınızda bulundurmanız gereken önemli noktalar vardır.

Baklagil Unu Nedir?

Baklagil unu, yapımında kullanılan baklagil türüne bağlı olarak çeşitli renklerde görünen, ince öğütülmüş bir tozdur. Bu isim, hangi tür baklagil kullanıldığına bakılmaksızın son ürünlere verilir. Pek çok baklagil unu bej renktedir, ancak örneğin garbanzo fasulyesi unu daha sarı görünürken, siyah baklagil unu genellikle çok daha koyu kahverengidir. Baklagil öğütmek yeni bir uygulama değil. Nohut unu örneğin Hint mutfağında uzun süredir kullanılan bir malzemedir. Yine de baklagil ununun popülaritesi artıyor ve bununla birlikte ticari bulunabilirliği de artıyor. Baklagil unu, ister lezzetli ister tatlı olsun, tariflerinizi zenginleştirebilir ve çok amaçlı un veya mısır nişastasına mükemmel, glutensiz bir alternatif sağlayabilir. Ayrıca bu unlar, ister çorba, ister güveç, ister fırınlanmış ürünler olsun, yemeklerinize lif, protein ve bir dizi besin katacaktır.

Baklagil Unu Nasıl Yapılır?

Mağazadan satın alınan baklagil unu kolaylık sağlasa da, evde sadece birkaç basit adımda yapılabilir. Ev yapımı baklagil ununun amacına ve onu kullanacağınız yemeğin lezzet profiline bağlı olarak, işlemeye başlamadan önce doğru baklagil türünün seçilmesine yeterince dikkat edilmelidir.

Birçoğu, un yapmanın hızlı bir yolu çiğ baklagil basitçe öğütmeyi tercih ediyor. Alternatif olarak, bazı ev yapımı baklagil unu üreticileri, baklagillerini işlemeden önce birkaç dakikadan geceye kadar herhangi bir yerde suda bekletmeyi tercih ederler. Bu ekstra adım, baklagillerdeki yabancı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur ve aynı zamanda baklagil yemenin neden olabileceği mide-bağırsak rahatsızlığını da azaltır. Islatma yoluna giderseniz, çekirdeklerinizi öğütmeden önce tamamen kurutmanız gerekecektir. Bu, fırında düşük ateşte yapılabilir, ancak fasulyeler havayla da kurutulabilir. Çekirdeklerin öğütülmeden önce kurumasına izin vermek, fazla nemin unun içine girmesini önler, bu da topaklaşmaya ve düzensiz öğütmeye neden olabilir.

Son olarak yüksek güçlü bir blender kullanarak kuru baklagillerinizi ince un haline getirebilirsiniz. Bazı tariflerde ekstra ince bir kıvam elde etmek için taze öğütülmüş unun elenmesi gerekir ancak bu isteğe bağlı bir adımdır.

Baklagil Ununun Tadı Nasıldır?

Baklagil ununun tadı, yapımında kullanılan baklagil türüne göre değişiklik gösterebilir. Çok Amaçlı unla karşılaştırıldığında baklagil ununun daha belirgin bir tadı vardır ancak bu tat, lezzet derinliğinden yararlanabilecek tuzlu tariflere eklendiğinde avantaj sağlayabilir. Beyaz fasulye unu gibi bazı çeşitler çok hafif bir tat verir, bu da onu daha geniş bir kullanım alanı için daha çok yönlü kılar. Bu daha hafif tada sahip fasulye unları, bir tarifin gerektirdiği çok amaçlı un veya mısır nişastasının yerine, lezzetli soslardan tatlı fırınlanmış ürünlere kadar her şeye kolayca dahil edilebilir. Öte yandan, bakla unu gibi fasulye unu çeşitleri, dünyevi tonlarla daha güçlü bir tada sahiptir. Bu durumlarda unları tatlı tariflerde kullanmaktan kaçınmak ve bunun yerine yalnızca cesur, tuzlu yemeklere dahil etmek en iyisi olabilir.

Ek olarak, baklagil ununun çiğ tadının, pişirildiğindekinden oldukça farklı olduğunu görebilirsiniz. Nohut ununun çiğ hali çok acı bir tada sahiptir ve pişirme sırasında hafif ve hoş bir tada dönüşür. Farklı fasulye unu çeşitlerini denemek ve bunları çeşitli yemeklerde denemek tercihlerinizi keşfetmenin en iyi yoludur.

Baklagil Unu İle Nasıl Pişirilir?

Baklagil unu, geleneksel beyaz unun kullanıldığı birçok şekilde yemek pişirmede kullanılabilir. Geleneksel buğday ununda olduğu gibi baklagil ununun da çiğ tüketilmesi önerilmez. Bunun nedeni pişmemiş fasulyedeki tat ve yüksek miktardaki fitik asittir. Buğday unu ile baklagil unu arasındaki en büyük fark, baklagil ununun glütensiz ve aromalı olması ve genellikle normal undan daha az kullanmanız gerekmesidir. Baklagil ununu değiştirirken muhtemelen ksantan zamkı gibi bağlayıcılar kullanmanız gerekecektir çünkü gluten açısından zengin un gibi bir arada tutmaz. Baklagil ununu çorbalarınıza ve soslarınıza koyulaştırmak ve lezzet katmak için çırpabilirsiniz ve hatta protein ve lif miktarını artırmak için bunları tatlı pişmiş ürünlerinize bile dahil edebilirsiniz.

Baklagil unu ekmek, kahvaltılık kekler ve hatta kek pişirmek için kullanılabilir. Bununla birlikte, baklagil ununun, çok amaçlı un yerine doğrudan 1:1 oranında ikame edilmemesi gerektiğini belirtmek önemlidir.

Baklagil Unu Nereden Alınır?

Evde baklagil unu yapıyorsanız her zaman kaliteli baklagille başlayın. Herhangi bir kalıntıyı gidermek ve herhangi bir hasar veya renk değişikliği belirtisi olup olmadığına bakmak için baklagillerinizi elediğinizden emin olun.

Baklagil unu satın alırken ambalajın hava geçirmez olduğundan emin olmak ve satın almadan önce son kullanma tarihini kontrol etmek önemlidir. Baklagil ununu açarken hafif bir kokuya ve homojen bir görünüme sahip olmalıdır. Toz halinde olmalı ve topaklanma veya renk değişikliği görülmemelidir.

Baklagil ununu birçok marketin fırın reyonunda bulabilirsiniz. Popülaritesi artmaya devam etse de, yaşadığınız bölge hâlâ yerel olarak sınırlı bir seçime sahip olduğunuz anlamına gelebilir.

Baklagil Ununun Besin Değerleri

Baklagil ununun pek çok farklı çeşidi olduğundan, genel olarak besin değeri bilgilerini açıklamak zordur. Bununla birlikte, baklagil bir süper gıda olarak kabul edilmektedir ve bu nedenle genel olarak çok sağlıklı olduğu düşünülmektedir. Baklagil unu, kalp hastalığı riskini azaltmaktan bağırsak biyomunuzdaki bakterileri düzenlemeye kadar her şeye yardımcı olan çok çeşitli vitaminler, mineraller ve besin maddeleri içeriyor. Ek olarak, sağlıklı kasların korunmasına ve enerji seviyelerinin artırılmasına yardımcı olabilecek protein açısından zengindir ve aynı zamanda sağlıklı bir sindirim sistemine katkıda bulunan lif açısından da zengindir.

Baklagil Unu Çeşitleri

Fasulye ununun birçok çeşidi vardır. Siyah fasulye, bakla, barbunya, nohut ve maş fasulyesi, bu amaçla öğütülen daha popüler baklagil türlerinden bazılarıdır. Bu çeşitlerin her birinin kendine has renkleri ve tatları vardır ve bu da her çeşidi farklı tarifler için ideal kılar. Bazı durumlarda, insanlar çiğ baklagilden yapılan baklagil ununun tadını çıkarmayı tercih ederken, diğerleri biraz daha dikkatli davranır ve yalnızca işlenmeden önce pişirilmiş baklagilden elde edilen unu tüketir. Çiğ ve pişmiş arasındaki ayrım aynı zamanda unun rengini ve lezzetini de etkileyebilir.

Baklagil Unları Nasıl Saklanır?

Mümkün olduğu kadar uzun süre taze tutabilmek için baklagil ununuzu uygun şekilde saklamanız önemlidir. En iyisi geldiği paketten çıkarıp nemi engelleyebilecek, normal sıcaklık dalgalanmalarına dayanabilecek ve zararlıları uzak tutabilecek uygun bir kaba koymaktır. Baklagil unuyla sık sık yemek pişiriyorsanız, hava geçirmez bir kapta, serin, kuru bir yerde, oda sıcaklığında ve doğrudan güneş ışığından uzakta saklayın. Tıpkı buğday ununda olduğu gibi aşırı nemi emebilir ve düzgün kapatılmadığında bozulabilir. Kilerde yaklaşık 6 ay dayanabilir. Ancak çok sık yemek pişirmiyorsanız buzdolabınızda hava geçirmez bir kapta saklamayı daha uygun bir seçenek

Şunlara da göz atın;

  1. Baklagillerin son kullanma tarihi geçer mi?
  2. Kuru baklagillerin faydaları nelerdir?
  3. İlginç baklagil filizleri nelerdir?
  4. Baklagiller mikrodalgada ıslatılır mı?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti