Bakır Kaptan Su İçmek Faydalı Mı, Zararlı Mı?
Bakır kaplar, evlerde uzun yıllardan beri kullanılan gereçlerdir. Peki, bakır kaptan su içmek faydalı mı? İşte, bakır kaptan su içmenin faydaları ve yan etkileri:

Bakır suyu, içme suyunun bakır bir kapta bekletilmesi ile ortaya çıkan bir sudur. Ayurveda beslenmesinde önemli yere sahip olan bakır suyu, ortalama beş bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Bazı insanlar bakır, gümüş ve altın kaplarda bekletilen suyun daha faydalı olacağını savunurken, bazı araştırmacılara göre bu durum vücutta toksisiteye neden olabilir. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre bakır kaptan su içmenin faydalarını ve potansiyel yan etkilerini daha yakından inceleyelim. 

Bakır Suyu Nedir?

Bakır, eser bir elementtir. Yani vücutta minimum düzeyde bakıra ihtiyaç duyulur. Bakır, bağ dokuları, enerji üretimi, beynin kimyasal mesajlaşma sistemi gibi vücut fonksiyonlarında rol oynar. Patates, bitter çikolata, fındık, kabuklu deniz ürünleri, tohumlar ve sakatatlarda yaygın olarak bakır bulunur. Bakır suyu ise, herhangi bir yerden alabileceğiniz bir su değildir. İçme suyunun bakır kaplarda bekletilmesiyle elde edilir. Bu uygulamanın savunucuları, suyun bakır kaplarda saklanmasının, metalin suya karışmasını sağladığını ve böylece içene fayda sağladığını belirtiyor.

Bakır Kaptan Su İçmenin Faydaları

Bazı insanlar, bakır suyunun daha iyi kalp ve beyin sağlığı, daha güçlü bir bağışıklık sistemi ve hatta kilo kaybı, yaşlanma karşıtı ve bronzlaşma etkileri dahil olmak üzere birçok fayda sunduğunu iddia ediyor. Ancak bakır suyunun sağlık açısından bu etkileri sağlaması pek olası değildir. Bunun yerine, enerji üretimi, pigmentasyon, beyin ve kalp dokusunun gelişimi, bağışıklık sistemi fonksiyonu ile ilgili olduğu göz önüne alındığında, bu faydalar yalnızca bakırın vücudunuzdaki rollerini ve işlevlerini yansıtabilir.

Bakırın faydalarından biri bilim tarafından destekleniyor gibi görünüyor: Antibakteriyel etkisi. Hem eski hem de yeni kanıtlar, eski Ayurveda tekniklerinin önerdiği gibi bakırın su arıtma veya sterilizasyon sistemi olarak kullanılabileceğini gösteriyor. Kirlenmiş su, gelişmekte olan ülkelerde önde gelen ölüm nedenlerinden biri olan ishale neden olabilecek bakteriler içerebilir. Suyu bakır bir kapta veya kapta saklamak bu zararlı bakterileri öldürebilir.

Araştırmacılar, minerale maruz kalmanın bakterilerin hücre duvarlarında büyük hasara yol açarak ölümlerine neden olduğuna inanıyor. Yine de araştırmalar, antibakteriyel etkinin başarılı olmasını sağlamak için suyun bakır kapta içilmeden önce birkaç saat saklanması gerektiği konusunda hemfikir. 

Bakır suyunun ağrıları giderici, cildi temizleyeceği, tiroid bezini çalıştıracağı gibi faydaları olduğu söylense de, bu faydalardan hiçbiri kanıtlanmamıştır ve bilim destekli değildir. 

Bakır Kaptan Su İçmenin Yan Etkileri

  1. Yüksek dozda bakıra uzun süre maruz kalmak, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal ile karakterize olan bakır toksisitesine neden olabilir. Hatta karaciğer hasarına ve böbrek hastalığına bile yol açabilir. Bakır toksisitesi geliştirmenin bir yolu, bakır içeren borulardan akan ve yüksek miktarda bakırın suya sızmasına izin veren durgun su tüketmektir.
  2. Bakır kaplarda 16 saate kadar saklanan su söz konusu olduğunda araştırmalar, sızan bakır miktarının DSÖ'nün güvenlik sınırlarının oldukça altında olduğunu gösteriyor. Ancak uzun süre bekletilen veya çok fazla tüketilen bakır suyu, sağlık açısından olumsuz sonuçlara yol açar. Örneğin günde 3 bardaktan fazla bakır suyu içmek, potansiyel riskleri artırır. 
  3. Bununla birlikte kullandığınız bakır ürünlerinin kalitesi ve temizliği de çok önemlidir. Mutlaka sterilize edilmiş ve kalaylanmış bakır eşyalar tercih edilmelidir. Aksi takdirde yine sağlık açısından riskler ortaya çıkabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Bakır kupalar nasıl temizlenir?
  2. Bakır çaydanlık nasıl temizlenir?
  3. Bakır nasıl parlatılır?
  4. Hangi plastikler daha iyi?
  5. Su zehirlenmesi nedir?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli