Alıç Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
33 Tarif       24 Takipçi
Alıç, genellikle sirke ve marmelat yapımında kullanılan bir meyvedir. Peki, alıç nasıl saklanır? İşte, buzdolabında ve buzlukta alıç saklama yöntemleri:

Alıç meyvesi, sağlığa faydalı bir meyve olup, doğru şekilde saklandığında uzun süre taze kalabilir. Besleyici bir meyve olan alıç, genellikle sade bir şekilde tüketilmez. Bunun yerine sirke ve marmelat yapımında kullanılır. Toplanan alıçların kısa sürede kullanılması önerilir. Eğer kullanılmayacaksa, doğru yöntemlerle saklayarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Alıç Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Taze alıç meyvelerini saklamadan önce yıkamadan saklamak daha iyidir. Yıkama meyvenin yüzeyindeki doğal koruyucu tabakayı çıkarabilir ve daha hızlı bozulmasına yol açabilir. Yıkamadan önce üzerindeki fazla nemi temiz bir bezle veya kağıt havlu ile hafifçe silerek fazla kirleri alabilirsiniz. Alıç meyvelerini hava geçirmez plastik kaplarda veya saklama poşetlerinde buzdolabında saklayabilirsiniz. Alternatif olarak, kağıt havluya sararak da hava sirkülasyonu olan bir buzdolabı rafında saklanabilir. Buzdolabında saklanan taze alıç meyvesi yaklaşık 5-7 gün boyunca tazeliğini korur. Ancak meyveler olgunlaşmışsa bu süre kısalabilir.

Alıç Buzlukta Nasıl Saklanır?

Meyveleri önce iyice yıkayın ve kurumalarını sağlayın. Meyvenin yüzeyinde su kalması donduğunda buz kristalleri oluşturabilir, bu da dokusunu bozabilir. Eğer isterseniz, alıç meyvelerinin çekirdeklerini çıkarabilirsiniz. Bu, özellikle daha sonra dondurulmuş meyveyi kullanmak için kolaylık sağlar. Meyveleri tek kat halinde bir tepsiye dizin ve tepsiyi dondurucuya yerleştirin. Meyvelerin birbirine yapışmasını önlemek için bu adım önemlidir. 2-3 saat boyunca bu şekilde dondurun. Önceden dondurduğunuz alıç meyvelerini hava geçirmez buzdolabı poşetlerine aktarın. Poşetlerin içindeki havayı olabildiğince çıkarmaya çalışın. Vakumlu poşetler kullanmak da iyi bir yöntemdir. Dondurucuda saklanan alıç meyvesi 8-12 ay boyunca taze kalır. Bu süre zarfında meyve, tadını ve besin değerlerini büyük ölçüde korur.

Alıç Kurutma Yöntemiyle Nasıl Saklanır?

Meyveleri yıkayın ve fazla nemini alın. Daha hızlı kuruması için alıç meyvelerini ortadan ikiye keserek çekirdeklerini çıkarabilirsiniz. Meyveleri güneşte doğal olarak kurutabilirsiniz. Bu yöntem 3-4 gün sürebilir. Kuruma sürecinde meyveleri hava geçiren bir örtü ile örtün, böceklerden koruyun. Kurutulmuş alıç meyvelerini hava geçirmez cam kavanozlarda veya bez torbalarda serin, karanlık ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz. Kurutulmuş alıç meyvesi yaklaşık 6-12 ay dayanabilir. Nemli ortamda saklanması meyvenin bozulmasına veya küflenmesine neden olabilir, bu nedenle nemden uzak tutmak önemlidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Alıç nasıl kurutulur?
  2. Kuru kayısı nasıl saklanır?
  3. Elma nasıl saklanır?
  4. İğde nasıl saklanır?
  5. Frenk üzümü nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif