Turp, antioksidan özellikleriyle vücut için çok sağlıklı bir sebzedir. Salata ve yemeklerde sık sık kullanılan bu besin, kök sebzeler içinde yer alır. Genelde bahçe gibi geniş ve derin alanlarda yetişse de, uygun koşullar oluşturulduğunda saksıda yetiştirmek de mümkündür. Eğer siz de, evde kendi sebzelerinizi yetiştirmek istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Turp Nasıl Yetiştirilir?
- Saksı seçimi: Turp yetiştirmek için, derin ve geniş saksılar gerekir. Bu yüzden uzun dikdörtgen saksıları veya derinliği en az 30 cm olan saksıları tercih etmeniz gerekir. Turp toprağın altında geliştiği için, saksının derinliği çok önemlidir. Ayrıca saksının altına drenaj delikleri olmasına da özen gösterin.
- Toprak seçimi: Organik maddeler bakımından zengin topraklarda gelişen turp için, torflu toprakları tercih edebilirsiniz. Dilerseniz, bahçe toprağını torf ile karıştırabilirsiniz.
- Ekim işlemi için, saksıyı bol miktarda toprakla doldurun. Toprağı hafifçe nemlendirin.
- Toprakta en az 5 cm aralık bırakarak küçük çukurlar açın ve turp tohumlarını bir tane olacak şekilde bu çukurlara yerleştirin.
- Üzerini toprakla çok fazla bastırmadan örtün. İlk can suyunu verin. Güneş ışığı alabileceği bir yere konumlandırın.
- Turp tohumlarının sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için, düzenli olarak sulamanız gerekir.
- Toprağın kurumasına izin vermeyin. Ancak çok fazla sulama yapmamaya da dikkat edin. Toprak, her zaman nemli kalmalıdır.
- Saksının altında biriken fazla suyu, hiç vakit kaybetmeden başka bir yere dökün.
- Turp tohumlarının ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında ekilmesi önerilir.
- Bakımı doğru yapıldığı takdirde, tohumlar 4-8 gün içinde çimlenmeye başlayacaktır.
Turp Ne Zaman Meyve Verir?
Turp, toprağın altında geliştiği için hasat zamanını anlamak zor olabilir. Üst yaprakları büyüyünce ve toprağın altından kırmızı rengi kendini göstermeye başlayınca, hasat zamanının yaklaştığını anlayabilirsiniz. Tohumlar filizlendikten yaklaşık 1,5-2 ay sonra, turplar kendini göstermeye başlayacaktır. Turpları dikkatli bir şekilde topraktan çıkararak afiyetle yiyebilir, boş kalan yerlere tekrardan tohum serpiştirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Pancar nasıl yetiştirilir?
- Eve pozitif enerji veren bitkiler
- Maydanoz nasıl yetiştirilir?
- Yeşil dolmalık biber nasıl yetiştirilir?
- Roka nasıl yetiştirilir?