Çok sevdiğim bir şefin çok sevdiğim bir sözü var yormayan yoğrulmayan. Bu tarif tam da öyle bir tarif işte. İtalyanların piştiğinde evinizin mutfağını mis gibi kokutacak meşhur ekmeği focaccia, fırınlanmış düz bir ekmek türüdür. Bu ekmeğin olayı soğuk fermente olmasında. Dolapta en az 10-12 saat dinlendirilmesi gerekir. Makbul olan 18-24 saat dinlendirmektir. Bu sürenin sonunda lokum gibi bir ekmek yapmış olursunuz. Kuşkusuz ki benim en sevdiğim ekmek türüdür focaccia. İster sandviç yap ye. İstersen tek başına. Bana kalırsa en güzel hali içine konulan o has zeytinyağının kokusunu alarak tek başına yanında bir bardak çay ile öğün niyetine.
Bütün malzemeleri derin bir kabın içerisinde birleştirip bir kaşık yardımıyla güzelce karıştırıyoruz.
Kullandığımız kabın kapağı var ise eğer sıkıca kapatıp buzdolabına kaldırıyoruz. Bu ekmeğin olayı soğuk fermente olmasında.
En az 10-12 saat dinlendiriyoruz. Makbul olanı 18-24 saat arası dinlenmesidir.
Dinlenen ekmeği parmak uçlarımızı yağlayıp, yağladığımız ve üzerine irmik serptiğimiz kalıbın içerisine bırakıyoruz.
Tezgahta 2 saat daha dinlendirdikten sonra üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirip parmaklarımızın ucuyla üzerine hafif hafif bastırıp gamzeler oluşturuyoruz.
En son üzerine iri taneli tuz ve biraz kekik serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika pişiriyoruz.
İsterseniz üzerine siyah zeytin, taze biberiye, çeri domates koyabilirsiniz. Kullandığım bardak ölçüsü: 250 ml
Teşekkür ederiz.