Bobotie
04 Eylül 2024

Bobotie, yumurta bazlı malzemelerle hazırlanan ve yapımında baharatlı kıyma kullanılan bir Güney Afrika yemeğidir. 17. yüzyıldan beri farklı ülkelerde hazırlanan bu yemeğin aslında farklı versiyonları da bulunuyor. Ancak en klasik tarifte sığır veya kuzu eti kullanılması öneriliyor. Tatlı ve tuzlu tatların bir araya getirilmesiyle hazırlanan bobotie, farklı tatlar denemek isteyenlerin tercihleri arasında yer alıyor. Malzemeleriniz hazırsa, bobotie tarifi için detaylara geçebiliriz.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Bobotie için

Malzemeler

Bobotie için:

  • 1 adet küp doğranmış soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 adet bayat ekmek içi
  • 2 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 1,5 su bardağı süt
  • 500 gram dana veya kuzu kıyma
  • 1 adet rendelenmiş yeşil elma
  • 1/2 adet limonun suyu
  • 3 adet yumurta
  • Üst katmak için 1 çay kaşığı tuz
  • 5 adet defne yaprağı
  • Limon kabuğu
  • 1/2 su bardağı mango chutney sos

Mango chutney sosu için:

  • 1 adet mango
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kişniş tohumu
  • 1 adet kuru soğan
  • Bir tutam pul biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/4 çay kaşığı çörek otu
  • 1 yemek kaşığı bal
  • Badem
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
Bobotie

Nasıl Yapılır

  1. Mango chutney için; Önce mango, sarımsak ve soğanı küçük küçük doğrayın. Tavaya sıvıyağ ekleyerek soğan ve sarımsakları pişirin.
  2. Üzerine baharatları ekleyin ve kavurun. Baharatların kokusu çıktığında, dilimlenmiş mangoları ekleyin ve karıştırın. Kaynamaya başladığında kısık ateşe alın.
  3. Tüm malzeme yumuşayıp reçel kıvamını aldığında çörek otu ekleyin ve ocaktan alın. Ilınan karışıma bal ve file badem ekleyerek karıştırın.
  4. Bobotie için; Derin tavaya tereyağını alıp eritin. Üzerine soğan, sarımsak ve baharatları ekleyerek kavurun.
  5. Daha sonra kıymayı ilave edin ve yaklaşık 15 dakika orta ateşte pişirin.
  6. Bayat ekmek içlerini süt ile ıslatın. Pişirdiğiniz kıymalı harcı karıştırma kabına alın.
  7. Üzerine üzüm, rendelenmiş elma, limon suyu, limon kabuğu, sütü süzülmüş ekmek içi ve mango chutney sosunu ekleyerek karıştırın.
  8. Hazırladığınız harcı, fırın kabına alın ve buzdolabında yarım saat dinlendirin.
  9. Daha sonra ekmeklerden süzdüğünüz sütün içerisine yumurtaları kırın ve tuz ekleyerek güzelce çırpın.
  10. Sütlü karışımı, kıymalı harcın üzerine dökün. En üst kısma defne yapraklarını yerleştirin.
  11. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında yaklaşık 25 dakika pişirin. Pişirme işleminden sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo