470 g beyaz ekmek unu (Protein oranı yüksek olan un)
65 g mısır unu
30 g çavdar unu
100 g tam buğday unu (Tercihen karakılçık unu)
100 g ceviz ve kabak çekirdeği karışımı
20 g esmer şeker
13 g tuz
13 g yaş maya
470 g su
Ayrıca
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı yulaf gevreği
1 yemek kaşığı tereyağı
Sonbahar Ekmeği
Nasıl Yapılır
Büyük bir kasede tüm hamur malzemelerini homojen kıvama gelene kadar karıştırın. Daha sonra hamuru tezgaha alıp yoğurmaya başlayın. Hamuru kedi kaldırır gibi tutup kaldırın. Hamurun sarkan kısmını tezgaha vurup, elinizde kalan kısmını da önce kendinize doğru çekip ardından ileri doğru, kalan hamurun üzerine katlayın. 15 dakikanın sonunda hamur elastik hale gelecektir.
Hamuru zeytinyağıyla yağlanmış kasenin içine alın ve üzerini nemli bezle örtün. Hamurun mayalanma süresi toplamda 2 saat sürecek ve her 45 dakikada bir hafif unlanmış tezgaha alıp bohça kapatır gibi kendi üzerine dört tarafından kapatın. Bu işlemi 2 kere yaptıktan sonra 30 dakika daha bekletin ve hamuru, üstü alta gelecek şekilde hafif unlanmış tezgaha alın.
Hamuru elinizle dörtgen olacak şekilde hafifçe bastırarak açın. Bir uzun kenarı sanki sarma sarar gibi ortaya doğru katlayın. Ardından diğer kenarı da onun üzerine gelecek şekilde katlayın ve hamuru kazıcı yardımıyla ortadan 2 eşit parçaya ayırın. Elde ettiğiniz hamur parçalarını yine aynı şekilde dörtgen olacak şekilde hafifçe bastırarak açın. Bir uzun kenarı ortaya doğru katlayın. Ardından diğer kenarı da onun üzerine gelecek şekilde katlayın ve kısa kenarı önünüze gelecek şekilde hamuru çevirin. Hamuru rulo yapın. Kazıyıcı ile kenarlarını altına iterek hamuru düzeltin.
Hamurları son mayalanma için önceden tereyağıyla yağlanmış baton kek kalıplarına yerleştirin, üzerine önceden hafif nemlenmiş yulaf gevreğini serpiştirin ve oda sıcaklığında 90 dakika mayalanması için bekletin.
Önceden 250 derecelik ısınmış fırına biraz su dökün, hamuru yerleştirin ve fırının kapağını kapatın. 3 dakika sonra fırının ısısını 220 dereceye düşürün ve 35 dakika daha pişirin. Fırından çıkardıktan sonra kalıplardan çıkarın ve bir telin üzerinde soğutun.
Urnisa Gahramanova @urnisa Bu ekmeğin tarifini Richard Bertinet’in “CRUST” kitabında buldum. Daha sonra malzemeleri ve ölçüleri biraz değiştirdim, mevsim malzemeleri olan ceviz ve kabak çekirdeği ekledim. Değişik, doyurucu ve sanki özel olarak sonbahar kahvaltıları için yapılmış çok lezzetli bir ekmek oldu. Ben de ona “Sonbahar ekmeği” ismini koydum.
Aydan Üstkanat’ın notu Ceviz, eylül gibi hasat edilir ve en lezzetli hali sonbahara denk gelir. Cevizin en yakıştığı tariflerde bence un da işin içindedir. Ben şeker kullanmadım, yaş maya miktarını düşürdüm (8 g kullandım), bu yüzden mayalanma süresini yarım saat daha fazla tuttum. İkiye ayırdığım hamura şekil verip tek kalıpta yan yana ama biraz aralıklı koyup, mayaladım ve pişirdim.
Teşekkür ederiz.