Saganaki

Saganaki
06 Ağustos 2024

Yunan mutfağından dünyaya yayılan saganaki, hem atıştırmalık, hem de ara sıcak olarak servis edilen bir çeşit peynir kızartmasıdır. Bal, sarımsak ve limonlu sosla zenginleştirilen bu yemeğin yapımında, sert peynir kullanılır. Genellikle dışı galeta ununa bulansa da, isteğe göre susama bulayarak da kızartma işlemine geçebilirsiniz. Saganaki yapımında geleneksel olarak kefalotiri peyniri kullanılır. Ancak ülkemizde bulunması zor bir peynir olduğu için, sert yapıdaki yöresel peynirleri veya hellim peyniri de kullanabilirsiniz. Malzemeler hazırsa, Yunan usulü saganaki tarifi için detaylara geçebiliriz.

Selanik yemeklerine göz atmayı unutmay��n.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 12 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 4 Kişi Kaydetti
Saganaki için

Malzemeler

  • 4 dilim sert peynir (hellim, kefalotiri, Kars kaşarı vb.)
  • 3/4 su bardağı galeta unu
  • 1/2 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 adet yumurta

Servis için:

  • 5 adet yeşil zeytin
  • 10 adet kurutulmuş domates
  • 1/2 çay bardağı zeytin yağı
  • 1 çay kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 2 diş sarımsak
  • 4 dilim limon
Saganaki

Nasıl Yapılır

  1. Sert peynirleri kare veya dikdörtgen şeklinde dilimleyin.
  2. Yumurtayı bir kaba alın. Çok az tuz ekleyerek çırpın.
  3. Galeta ununu düz bir tabağa alın. Kızartmalık peynirleri önce yumurtaya bulayın. Ardından galeta ununa bulayın.
  4. Ayçiçek yağını bir tavada kızdırın. Peynirleri kızgın yağa alıp rengi değişene kadar kızartın. 
  5. Bir tarafı pişince diğer tarafına çevirin. Ardından servis tabağına aktarın.
  6. Kurutulmuş domatesleri ince ince kıyın. Yeşil zeytin, zeytinyağı, bal, sarımsak ve kekiği blenderdan geçirerek sos kıvamına getirin.
  7. Kızarmış peynirlerin üzerine sosu gezdirin. İsteğe göre kurutulmuş domates ve limon dilimleri ekleyerek servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Saganakiyi yeşillikler eşliğinde servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Yunan peyniri bulamazsanız, hellim peyniri veya Kars kaşarı kullanabilirsiniz.
  • İsteğe göre galeta ununa susam ve çörek otu ekleyebilirsiniz.
  • Peynirleri kızarttıktan sonra, kağıt havluda bekleterek fazla yağını süzdürebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo