Ev Usulü Lahmacun

Ev Usulü Lahmacun
25 Mayıs 2022

Türk mutfağının en özel, en sevilen tatlarından biri olan lahmacunu evde yapmaya ne dersiniz? Bu şahane tatla hem kendinizi hem de ailenizi şımartmaya hazır olun.


DİP NOT

  • Tek başına lahmacun olmaz diyorsanız öncesinde mercimek çorbası, yanında acılı ezme veya marul salatası ideal eşlikçiler olacaktır. Sumaklı soğan ise olmazsa olmazıdır.


PÜF NOKTALARI

  • Lahmacun hazırlamak için kullanacağınız etin kaliteli ve hafif yağlı bir et olması şart. Yağsız bir etten hazırlarsanız lahmacun pişerken kurur ve o enfes lezzeti de yakalayamazsınız. Lahmacunun iç harcını hazırlamaya en uygun etlerin başında kaburga etinden elde edilen kıyma gelmektedir.
  • Lahmacunun en olmazsa olmaz malzemesi incecik kıyılmış soğandır. Eğer soğanı rondodan geçirerek ya da rendeleyerek kullanacaksanız mutlaka öncesinde suyunu sıkın. Aksi takdirde harcı sulandırarak lezzetini kaybetmesine neden olabilir. Bir diğer olmazsa olmaz malzeme de incecik bir şekilde kıyılmış maydanozdur.
  • Domates, sarımsak, biber, taze nane gibi ilaveler yapabilirsiniz. Domates ekleyeceksiniz ortasındaki tohumlu kısmı çıkararak ilave etmeye özen gösterin. Harcın son aşaması da salça ve baharat ilavesidir. Harcın renginin çok açık olduğu durumlarda biber ya da domates salçası ekleyebilirsiniz.
  • İç harcın en klasik baharatları toz kırmızı biber, pul biber, karabiber ve kimyondur. Harcı, tüm malzemeler birbirleriyle güzelce bütünleşene kadar yoğurmanız şart. Uzunca bir süre yoğurduktan sonra streç filmle sarıp buzdolabına kaldırın ve en az 1 saat, maksimum 1 gün buzdolabında dinlendirin.
  • Ardından dilerseniz eskiden olduğu gibi mahalle fırınınıza gönderin, dilerseniz de kendi fırınınızda pişirin. Lahmacunlarınızı pişirken kuruluk hissederseniz üzerine hafif zeytinyağı ya da sıvı yağ gezdirebilirsiniz.
  • Artan iç harcı streçleyip dondurucuda da saklayabilirsiniz. Dinlendirilmiş iç harçtan şahane köfteler yapabilir, aile üyelerinizi çok mutlu edebilirsiniz.
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Ev Usulü Lahmacun için

Malzemeler

İç harcı için

  • 500 g yağlı dana kıyma
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/4 çay bardağı su

Hamuru için

  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
Ev Usulü Lahmacun

Nasıl Yapılır

  1. İç harç için baharatlar, salça, sıvı yağ ve kıyma hariç tüm malzemeleri bir mutfak robotunda çekin. Daha sonra maydanozu ilave edip bir kez daha çekin ve derin bir karıştırma kabına aktarın. Baharatları ve kıymayı ekleyerek iyice karıştırın.
  2. Lahmacunun lezzetli olması için harcınızın cıvık bir kıvamda olması gerekir. Yeteri kadar cıvık bir kıvamda değilse, biraz su ekleyebilirsiniz. Harcınız dinlenirken, hamurunuzu yapmaya başlayın.
  3. Derin bir yoğurma kabına suyu dökün, üzerine tuz ve şekeri ilave edip eriyene kadar iyice karıştırın. Bir yandanda azar azar un ilave ederek orta sertlikte bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurunuz orta sertliğe ulaşınca tezgahın üzerine alıp en az 5 dakika daha yoğurun. Hamuru bir silindir haline getirip eşit parçalara bölün. (Aynı büyüklükte lahmacunlar yapabilmek için hamurlarınızın ağırlığı da eşit olmalıdır). Bezelerin üzerini hafif nemli bir mutfak beziyle örtüp en az 1 saat dinlenmeye bırakın.
  4. Bu sırada, fırınınızı 250 derece fanlı ve alt üst açık olacak şekilde açıp iyice ısıtın. Mutfak tezgahının üzerine biraz un serperek bezeleri ince bir hamur olacak şekilde tek tek açıp hazırlayın.
  5. İnce açtığınız hamurların üzerine hazırladığınız kıyma harcını kenarlarına da gelecek şekilde güzelce yayın. Lahmacunu yağlı kağıt üzerine alın ve önceden ısıttığınız fırının tabanına yağlı kağıtla birlikte yerleştirin. Pişirirken spatula gibi bir mutfak gereciyle lahmacunun altını kontrol edin ve hafifçe yanık olduğu zaman fırından çıkarıp diğer hazırladığınız lahmacunları fırına yerleştirip pişirin. Her bir lahmacunu 7-10 dakika arası pişirip sıcak olarak servis edin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo