İstanbul'da Mutlaka Gitmeniz Gereken 10 Dondurmacı

Biz dondurmayı dört mevsim yiyenlerdeniz. Öyle, yok boğazım şişer, yok hasta eder diye bakmayanlardanız. Çünkü biliriz ki; ”Doğru dondurma hasta etmez, hijyeni kusurlu dondurma hasta eder!” O yüzden dondurma yiyeceğimiz adresleri de özenle seçeriz. İçinde ”gerçekten süt olan”, ucuz olsun diye tatlandırıcı şurupların, tadı versin diye aromaların konmadığı, göze çok görünsün diye havayla şişirilmemiş dondurmayı nerede bulursak oraya üşenmeden yol yaparız.
İstanbul'da Mutlaka Gitmeniz Gereken 10 Dondurmacı
27 Ağustos 2024, 11:46

Türkiye’de eskiye nazaran artık çok daha düşük hacimde mandıracılık yapılsa da, çok şükür ki, hala iyi sütlerimiz var. Tarım ve hayvancılıkta tehlike çanları çoktandır çalsa da istersek hala iyi meyveye ve süte ulaşabiliyoruz. ”İyi dondurma” denince işte tarım ve hayvancılığın önemi ortaya çıkıyor ve bu konu derya deniz derin bir konu aslında.

İşin içine biraz girince görüyorsunuz ki; Antep fıstığı yerine bezelye koyanı var, limonlu sorbe yapıyorum diye bol glukoz katkılı, kepçede top olamayan buzlu şerbet var, şeftalili, kavunlu diye; aroma verici basılmış olanı var, keçi sütü yerine hazır dondurma karışımlarına yapay aromayı basanı var,  var da var! Şimdi bu listede ”Aaa! X-X dondurmacı nasıl olmaz?!” demeyin, hepsini yedik, en benim diyen dondurmacılarla hasbihal ettik, üretimini sorduk, soruşturduk, işin hileleri nedir, nasıl oluyor inceledik, derin bir süzgeçten geçirdik ve listeledik.

Hala daha içlerinde ”%100 olmuş bu dondurma” diyemediklerimiz de yok mu, evet var!. Hepsini bir yana bırakalım, gelin, ”İstanbul’un En İyi Dondurmacılarına” serin serin bir göz atalım.

Serez dondurmacısı

  1. Serez Dondurmacısı

1999 yılından beri gıda üretimi sektöründe çalışan ve 2010’dan bu yana dondurmaya gönül vermiş bir kurucu Serdar Kemahlı. Dondurma üzerine dünyadan arşivleri toplayan bunun üzerine kütüphanesi olan idealist bir girişimci. Temiz gıda ve sosyal sorumluluğu şiar edinmiş kendisine ve Serez Gurme Dondurma markasına. Sorbe ve sütlü dondurmaları hiçbir katkı maddesi kullanmadan özenle üretiyor. Hazır mixler, meyve ”aromaları” gibi sektörün en büyük satın alma kalemlerinin Serez’in üretiminde yeri yok. Favorimiz, Bodrum köylerinden hasat edilen Bodrum mandalinalısından mamul sorbesi, Çanakkale Kalkım Köyü’nün çileğinden çileklisi ve 100 kg. süte 100 kg. kaymak kullanılarak yapılan duble kaymaklı dondurması. Deneyiniz, şayet rast gelirseniz Serdar Kemahlı ile dondurma üzerine sohbet edin, keyifli olacaktır. İstanbul’da dokuz şubeleri bulunuyor.

Adres: Caddebostan Mah. Bağdat Cad. No: 311, 34728 Kadıköy/İstanbul (Serez’in İstanbul Anadolu Yakası’nda 9, Avrupa Yakası’nda 1 şubesi bulunuyor)

Tel: 0850 2597374

  1. Asuman Dondurma Moda

İyi bir çikolatacı dondurmacı açmaya karar verirse ne olur?

İşte bunun cevabını almak için geçtiğimiz hafta Kadıköy Moda’da şöhreti ülke dışına taşmış Asuman Çikolata’nın yeni açtığı Asuman Dondurma’ya gittim.

Asuman Dondurma, Asuman Çikolata’nın temellerinin atıldığı Caferağa Mahallesi, Yeni Fikir Sokak’taki “Çikolata Dükkanı”nın yerine açılan bir dondurmacı. Yine aynı şirin küçük dükkan bu kez bir dondurmacı dükkanı olarak karşımıza çıkıyor. Ama burası herhangi bir dondurmacı değil tabii ki, Asuman Çikolata kadar iddialı biri isim var arkasında. Bu yüzden beklentinizi ister istemez büyük tutarak gidiyorsunuz.

Asuman öncelikle diğer dondurmacılar gibi çok fazla dondurma çeşidi yapma hatasına düşmemiş. Bu bile onları diğer dondurmacılardan farklılaştıran biz özellik olmuş. Zaten dondurmaları ya çikolatalı ya da çikolataya uyumlu çeşitleri barındırıyor.

  1. Bitter Çikolata
  2. Sütlü Çikolata
  3. Çilek Sorbe (Tek sorbeleri bu)
  4. Karamel Çikolata
  5. Bol Antep Fıstıklı
  6. Bol Kaymaklı
  7. Bol Badem Krokan
  8. Beyaz Çikolata & Brownie

Asuman dondurma

Menü bu kadar. Gördüğünüz gibi dört çeşit çikolatalı, dört çeşit de çikolataya çok yakışan çeşitlerde dondurma üreterek aslında yazımın başında da bahsettiğim gibi “Bir çikolatacı dondurmacı açmaya karar verirse ortaya nasıl bir dondurmacı çıkar?” Sorusunun yanıtını aramışlar.

Bu menüdeki ürünleri dışında ayrıca bir tane de “Köpek dondurması” çeşitleri var ki o da sadece köpeklere özel hazırlanan bir dondurma ve tüm gelirini de sokak hayvanlarına bağışlıyorlar.

Asuman dondurma kornetlerini de kendi üretiyor. İki çeşit kornetleri var. Biri sade, diğeri de kakaolu. Dondurmaların topları alışık olduğumuz dondurmacı kaşıklarından çok daha büyük kaşıklar ile servis ediliyor ve dondurmanızın üzerini Asuman’dan beklediğiniz üzere dört çeşit çikolata sosu ile kaplatabiliyorsunuz. Üstelik bu çikolata sosları Asuman kalitesinde, birçok yerde margarinle yapılanların aksine kakao yağıyla seyreltilerek yapılan benmari çikolatalar.

Biraz daha görkem ve ihtişam mı istiyorsunuz, dondurmalarınızı dilediğiniz çikolata ile kaplattıktan sonra fındık ve boz Antep fıstığı ile de banyo yaptırabiliyorsunuz. En son olarak da bir çikolatacı klasiği olan yağlı beyaz bir krema olan “whipped cream” ile dondurmanızı taçlandırıyorsunuz.

Açıkçası Asuman, dondurma üzerine oturup “düşünerek” kendi özel kategorisini yaratmış. (Bu da onu alanında ilk olduğu için lider yapar) Hep söylerim; Türkiye’de kopyala/yapıştır mekanların en büyük problemi “DÜŞÜNMEMEK!”. Çünkü her zaman başarılı olan risksiz gibi görünüyor. Halbuki benzer mekanları açanlar aslında birbirlerinin “Frankenstein”larını yaratıyorlar.

Neyse, konumuza dönelim.

Türkiye’de daha önce böyle bir dondurma sunumu görmedim.

Ve ilk ısırık…

“Whipped Cream” ile dudaklarınızı biraz yağladıktan sonra, kuruyemişleri ağzınızda çevirirken dişlerinizin arasından çikolata sosunun kırılma sesi geliyor. Daha sonra dondurmanızın soğuk mutluluğuna ulaşıyorsunuz.

Benim favorilerim bitter çikolata ve çilekli sorbe. Ama fıstıklısı ve beyaz çikolatalısı da mutlaka denenmeli.

Kesinlikle bir dondurmadan daha fazlasını yiyorsunuz, ama yine de bir dondurma yiyorsunuz. Yazımın başından beri söylediğim gibi “iyi bir çikolatacıdan, iyi bir dondurma” yiyorsunuz.

Bence bu dondurmanın önü ve yolu çok açık.

Asuman’a çikolata yolculuğundan sonra, dondurma yolculuğunda da başarılar dilerim.

Not: Dondurma üretimleri hakkında diğer detayları artık gidince kendiniz öğrenirsiniz.

Çalışanlar bilgi vermekten hiç çekinmiyor ve özellikle sorularınıza tek tek cevap veriyorlar.

Asuman Dondurma

Adres: Caferağa, Yeni Fikir Sk. No:1, 34710 Kadıköy/İstanbul

Tel: 0216 3450526

dondurma

  1. Ambarlı Roma Dondurmacısı

Önünde her zaman kuyruk olan, hakkıyla dondurma yapan, yazın vazgeçilmezi tarihi bir Dondurmacı, Ambarlı Roma Dondurmacısı. Yaz, kış kendi yapımları, süt ve meyvenin iyi tadını alabileceğiniz dondurmanın adreslerinden biri. Avcılar’ın eskisi. İşletme sahipleri oldukça ilgili ve nazik. Temizlik gayet iyi. Fiyatlar bu kaliteye göre makul. 70’li yıllardan beri Ambarlı mahallesinde hizmet veriyorlar. Meyveli dondurmalarında yalnız meyve ve su bulunuyor. İyi bir vegan seçenek. Mekanda sadece nakit geçiyor.

Adres: Ambarlı, Çeşme Sk. No:1, 34315 Avcılar/İstanbul

  1. Veis Rumeli Dondurma

Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi’nin tam ortasında yer alan şirin, küçük ama lezzeti çok büyük olan bir dondurmacı. Sadece Makedonya’ da yetişen yaban mersinine benzeyen Borovnitsa meyvesi ile iyi bir sorbe yapıyorlar. Gerçek süt tadı dondurmada hissediliyor. 3. nesil işin başında ve iyi dondurma yapma sevdasıyla işlerine devam ediyorlar.

Adres: Göztepe, Tütüncü Mehmet Efendi Cd. No:33 D:35G, 34730 Kadıköy/İstanbul

Tel: +902164071177

  1. İsmail Şafak Dondurma

1976’dan bu yana İstanbul Büyükçekmece’de aynı kalitede butik dondurmaya devam eden bir dondurmacı, İsmail Şafak Dondurma. Her mevsim müdavimi olacağınız dondurmacı. Külahların kokusu sizi 100 mt. önceden alıyor. Meyveli dondurmalarda gerçek meyve parçaları, ceviz, kestane v.b. gibi dondurmalarda bolca ceviz, kestane bulacağınız yolunuz düştüğünde gönül rahatlığıyla dondurma alabileceğiniz bir adres.

Adres: 103 Atatürk mahallesi, Nusret Ersöz Sk., 34500 Büyükçekmece/İstanbul

  1. Tad Dondurma

İstanbul’da güzel dondurma yiyeceğiniz nadir noktalardan biri Tad. Gece 12’de bile gelseniz kuyruk olan fakat kuyruğunu sonunda aldığınız dondurmayla mutlu olacağınız bir dondurmacı, yolunuz düşerse muhakkak uğrayın. Sütün kalitesi ve meyve kullanımı dondurmaların kalitesinde başrolde.

Adres: Bahçelievler, Deli Hüseyin Paşa Cd. No:45, 34180 Bahçelievler/İstanbul

Tel: +902125028145

  1. Dondurmacı Yunus

Fatih’de yıllardır iyi dondurma sunan sayılı adreslerden. Duble bademde bir avuç badem yemiş kadar olabilirsiniz. Yabanmersini ve vişne sorbeleri iyi birer ikili oluyor. İyi bir keçi sütü ve sahlepten mamul dondurma arayanlara tavsiye edilir.

Adres: Zeyrek, Refah Sk. No: 25/A, 34083 Fatih/İstanbul

Tel: +902125347390

dondurma

  1. Damla Dondurma Boza

Yazın dondurması, kışın bozası… Kurtuluş Caddesinde minicik bir mekan burası. Keçi sütü ve meyve ile katkı ve aromalı şuruplar olmadan iyi dondurma yiyebileceğiniz sayılı adreslerden biri.

Adres: Feriköy, Kurtuluş Cd. 110/A, 34377 Şişli/İstanbul

Tel: 02122334925

  1. Dondurmacı Tekin Usta

Keçi sütü, meyve ve taze yemişlerden eski geleneksel yöntemlerle dondurma yapıyorlar. Datça’dan İstanbul’ da gelen Tekin Usta’da çoğunluğun favorisi Datça bademlisi, mutlaka deneyin.

Adres: 19 Mayıs, Şemsettin Günaltay Cd. No:140/A, 34736 Kadıköy/İstanbul

Tel: +905320517546

  1. Baylan

İstanbul’un en güzel ve tarihi pastanelerinden Baylan’ın da dondurmasını da anmadan olmaz. Bebek Sahili’nde bir yürüyüş sırasında uğrayıp, rengarenk dondurma tezgahının önünde kısa bir kararsızlık sonrası, o çok sevilen sütlü roche çikolatalısı ve vişneli brownie birleşmesi çok iyi bir karar olacaktır. Tadını çıkarın.

Adres: Bebek, Cevdet Paşa Cd. No:52 D:54, Beşiktaş

Tel: +902123580760

Şunlara da göz atın;

  1. İstanbul'un etnik restoranları
  2. İstanbul'un tulumba tatlıcıları
  3. İstanbul baklavacıları
  4. İstanbul waffle mekanları
  5. İstanbul tatlı mekanları
Kategoriler
Lezzet Logo