Kelle Paça Çorbasının Faydaları Nelerdir?

Kelle paça çorbası nasıl yapılır? Paça çorbasının faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir? Kelle paça çorbası kaç kalori? İşte, Uzm. Dyt. Hanse Nur Büyükdağ'dan kelle paçanın faydaları:
Kelle Paça Çorbasının Faydaları Nelerdir?
25 Ocak 2023, 14:19

Kelle paça çorbası, son yıllarda popülaritesi artan çorbalar arasında. Türkiye'de uzun yıllardır tüketilen paça çorbası dünyada da ilgi çekmiş durumda. Paça çorbasına yönelik ilgi pandemi döneminde daha arttı. 

Paça çorbası,  Türk mutfak kültüründe uzun yıllardır yer alan bir lezzet. Et ve sakatat ile yapılan çorbalar arasında yer alan paça çorbası Türkiye'de bazı illerde mekanlar tarafından sabah kahvaltılarında sunuluyor. Grip ve nezleye karşı da tüketilen paça çorbası içeriğinde barındırdığı kolajen, vitamin ve mineraller ile bağışıklık sistemini destekliyor. Tabi ki, çorbada kullanılacak malzemelerin güvenlik, sağlıklı yerlerden alınması oldukça önemli. Fazla tüketimi de her besin de olduğu gibi çeşitli yan etkilere yol açabilir. Peki, 'Paça çorbasının faydaları ne?' Bu soruyu Uzman Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Hanse Nur Büyükdağ'a sorduk.

kelle paça çorbası

Kelle Paça Çorbasının Faydaları Nelerdir?

Büyükdağ kelle paça çorbasının faydalarını şöyle sıralıyor

  1. Kelle paça çorbasının içeriğinde kemiğin yapısındaki kolajen proteini, magnezyum ve kalsiyum bulunur bu durum kemik kırılmalarının iyileşme sürecini hızlandırır ve eklem ağrılarını azaltır.
  2. Çocukların kemik gelişimini destekler, kemiklerin büyümesine ve onarılmasına yardımcı olur ve kemik erimesiyle savaşır. Bağ dokusunu desteklemesiyle dejeneratif eklem hastalıklarıyla savaşır ve kemik erimesiyle savaşmada etkilidir.
  3. Kolajen üretimiyle cildin genç görünmesine katkı sağlar.
  4. Antioksidan etkisi ile bağışıklığı güçlendirir. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı korur.
  5. Yüksek kalorili ve yağlı olmasından dolayı kilo almak isteyenler için sağlıklı bir kilo alımını sağlar ancak yağ oranı yüksek olduğu için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
  6. Enerji verir.
  7. Kanserle savaşır.
  8. Sindirim sistemini korur ve iyileşmesine yardımcı olur.
  9. İçeriğindeki proteinler ağız sağlığını olumlu yönde etkiler, diş eti hasarını onarmaya fayda sağlar.
  10. Saç ve tırnakların uzamasına destek olur.
  11. Viral ve bakteriyel enfeksiyonları uzak tutmaya yardımcı olan arginin ile soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve ateş görülme olasılığını azaltır. Limon, sirke ve sarımsak ile birlikte antibiyotik etki yaratır.
  12. Antiviral ve antibakteriyel etkisi ile vücudu enfeksiyonlara karşı savaşmada yardımcı olur.
  13. İçerdiği amino asitler sayesinde uykuyu destekler.
  14. Omega-3 bakımından zengindir ve beyin gelişimini destekler.
  15. Kasların güçlenmesini ve kas ağrılarının azalmasını sağlar.
  16. Eklemlerdeki sıvıların korunmasını destekler.

kelle paça çorbası

Kelle Paça Çorbası Nasıl Yapılır?

Malzemeler; 500 gram kelle, 500 gram paça

Sos için: 1 adet limon suyu, tuz, 1 tatlı kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, pul biber, sarımsak

Yapılışı: Öncelikle kelle ve paçayı güzelce temizleyin. Ardından düdüklü tencerenin içerisine koyun ve üzerine tencereyi doldurana kadar su ekleyin. Etler kemikten ayrılana kadar pişirin. Haşlanan etleri süzgeçten geçirin ve başka bir kaba alın. Oda sıcaklığında bekleterek soğumaya bırakın. Haşlama suyunu ise ayrı bir kabın içinde bekletin. Dilin zarını çıkarın ve kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kelle ve paçayı da küçük küçük doğrayın. Doğradığınız etleri haşlama suyunun içerisine geri koyun ve tekrar pişirin. Kelle paça pişerken sosu hazırlayın. 1 tatlı kaşığı sirke, limon suyu, sıvı yağ, pul biber ve tuzu karıştırın. Yemeğin içerisine yavaş yavaş ekleyin. Daha sonra çorbanın üzerine sarımsak ekleyin ve sıcak bir şekilde servis edin.

1 Kase Kelle Paça Çorbası Kaç Kalori?

Kelle paça çorbasının bir kasesi, yaklaşık 325 kalori değerindedir.


Şunlara da göz atın;

  1. Değişik çorba tarifleri
  2. Diyet çorba tarifleri
  3. Doyurucu çorba tarifleri
  4. Sağlıklı kış çorbaları
  5. Çorbanın kesilmemesi için ne yapmalıyız?
Kategoriler
Lezzet Logo