Kelle paça çorbası, son yıllarda popülaritesi artan çorbalar arasında. Türkiye'de uzun yıllardır tüketilen paça çorbası dünyada da ilgi çekmiş durumda. Paça çorbasına yönelik ilgi pandemi döneminde daha arttı.
Paça çorbası, Türk mutfak kültüründe uzun yıllardır yer alan bir lezzet. Et ve sakatat ile yapılan çorbalar arasında yer alan paça çorbası Türkiye'de bazı illerde mekanlar tarafından sabah kahvaltılarında sunuluyor. Grip ve nezleye karşı da tüketilen paça çorbası içeriğinde barındırdığı kolajen, vitamin ve mineraller ile bağışıklık sistemini destekliyor. Tabi ki, çorbada kullanılacak malzemelerin güvenlik, sağlıklı yerlerden alınması oldukça önemli. Fazla tüketimi de her besin de olduğu gibi çeşitli yan etkilere yol açabilir. Peki, 'Paça çorbasının faydaları ne?' Bu soruyu Uzman Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Hanse Nur Büyükdağ'a sorduk.
Büyükdağ kelle paça çorbasının faydalarını şöyle sıralıyor
Malzemeler; 500 gram kelle, 500 gram paça
Sos için: 1 adet limon suyu, tuz, 1 tatlı kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, pul biber, sarımsak
Yapılışı: Öncelikle kelle ve paçayı güzelce temizleyin. Ardından düdüklü tencerenin içerisine koyun ve üzerine tencereyi doldurana kadar su ekleyin. Etler kemikten ayrılana kadar pişirin. Haşlanan etleri süzgeçten geçirin ve başka bir kaba alın. Oda sıcaklığında bekleterek soğumaya bırakın. Haşlama suyunu ise ayrı bir kabın içinde bekletin. Dilin zarını çıkarın ve kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kelle ve paçayı da küçük küçük doğrayın. Doğradığınız etleri haşlama suyunun içerisine geri koyun ve tekrar pişirin. Kelle paça pişerken sosu hazırlayın. 1 tatlı kaşığı sirke, limon suyu, sıvı yağ, pul biber ve tuzu karıştırın. Yemeğin içerisine yavaş yavaş ekleyin. Daha sonra çorbanın üzerine sarımsak ekleyin ve sıcak bir şekilde servis edin.
Kelle paça çorbasının bir kasesi, yaklaşık 325 kalori değerindedir.
Şunlara da göz atın;