Gurme olmak için neler yapmak gerekli? Ünlü gurme Mehmet Yaşin anlatıyor

“Ustaya Sorduk” serimizin ikinci bölümünde Başak Okşak, Mehmet Yaşin’e “Kimler gurme olabilir? Nasıl gurme olunur? Gurme olmak için neler yapmak gerekli?” gibi sorular soruyor. Ünlü gurmemiz ise eğlenceli anlatımıyla tüm soruları yanıtlıyor. Yeme- içme ve gastronomi dünyasına meraklı olanlar, gurme olmak isteyenler bu söyleşiyi mutlaka izlemeli?
Gurme olmak için neler yapmak gerekli? Ünlü gurme Mehmet Yaşin anlatıyor
10 Ekim 2024, 16:56

Gurme nasıl olunur?

Mehmet Yaşin, ''Nasıl gurme olunur?'' sorusu için şunları söyledi;

''Yemek yazarı, Türkiye'de giderek azalan bir meslek grubu. Bu iş bir birikim gerektiriyor. Bir yemeği yazabilmek için, yemeğin yapıldığı malzemelerin gerçek tadını bilmek gerekiyor. Ben 40 yıldan beri bu tatların peşindeyim. En garibinden en basitine kadar malzemelerin tadını bilmek gerekir. Bu bazen sebze de olabilir, bazen balina eti de olabilir. Eleştireceğin yemeğin bazını oluşturan malzemelerin gerçek tadını bilmek gerekir. 

Ben gittiğim yerlerde hiçbir zaman menüden bildiğim yemekleri seçmem. Mutlaka yeni bir şey öğreneceksem o yemeği tercih ederim. Malzemeleri tanıdıktan sonra, bu malzemelerin pişme tekniğini de bilmek gerekir. Yani hangisi fırında pişer, hangisi ızgarada pişer bunları öğrenmek lazım. Bir de bunlara ek olarak çok okumak lazım. Yemeğin tarihini, malzemelerin tarihini, yemeğin isminin nereden geldiğini öğrenmek gerekir. Malesef Türkiye'de yemekle ilgili çok kaynak yok. Bu yüzden dil bilmek de gerekir. Evde bir yemek kütüphanesinin olması lazım. 

Gurme olmak için gayret, iyi hoca ve yılların geçmesi lazım.'' Detaylara videodan ulaşabilirsiniz.

Kategoriler
Lezzet Logo