Ruscaceae familyasına ait bir bitki olan kokina çiçeği, 'yılbaşı çiçeği ve tavşanmemesi' ismiyle de bilinir. Kök ve yaprakları, idrar söktürücü olarak kullanılan bu bitki, yeni yılın en özel sembollerinden biridir. Aralık ayında çiçekçi tezgahlarında sık sık rastlayabileceğiniz kokina, kıpkırmızı top top çiçeklere sahiptir. Sofra dekorasyonu, hediyelikler, oda süsleme gibi farklı amaçlarla kullanılan bu çiçek, evde bakılmak için de uygundur. Kokina bitkisinin üzerinde sivri dikenler bulunduğu için, dikkatli bir şekilde toplanmalı ve bir araya getirilmelidir. Aksi takdirde, cilt tahrişine ve kesiklere neden olabilir.
Kokina çiçeği, yalnızca ülkemizde değil, dünyanın birçok ülkesinde yeni yıla yakın zamanlarda tezgahlarda görülmeye başlar. Bu konu hakkında kesin bir bilgi bulunmasa da, kokinanın yeni yılda eve şans, bereket ve uğur getireceğine inanılır. Ayrıca kokinanın kırmızı çiçekleri ve yaprakları 1 yıl içinde solmazsa, ya da çürümezse, çiçeği alan kişinin bir sonraki sene ev alacağına dair batıl bir inanış vardır.
Kokina dalları genellikle suya ihtiyaç duymaz, çünkü bu bitki kesildikten sonra da uzun süre dayanabilen dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ancak tazeliğini daha uzun süre korumak istiyorsanız: Az miktarda su koyabilirsiniz. Vazo tabanına 1-2 cm kadar su eklemek, dalların kurumamasına yardımcı olabilir. Suyu düzenli olarak kontrol edin ve tazeleyin.
Kokina çiçeği, iyi bakıldığında 2-3 hafta boyunca canlı ve taze görünümünü koruyabilir. Eğer dallar suya yerleştirilirse bu süre biraz daha uzayabilir. Kurutulmuş kokina, dekorasyon amacıyla yıllarca dayanabilir. Ancak renginin solmaması için doğrudan güneş ışığından koruyun.
Kokina bitkisi, suyu çok sevmez. Bu yüzden sulama işlemini mümkün olduğunda dikkatli bir şekilde yapmak gerekir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi haftada 1 kez sulamak yeterli olacaktır.
Kokina çiçeği, geleneksel olarak yılbaşı süslemelerinde uğurlu kabul edilir. Kırmızı meyveleri ve yeşil yaprakları, yeni yıl için iyi şans ve bereketin sembolüdür. Çoğu kokina buketinde kırmızı meyveler doğal değil, yeşil yapraklara tellenerek iliştirilmiş yapay meyvelerdir. Kokinanızı doğru şekilde muhafaza ettiğinizde, hem tazeliğini hem de görselliğini uzun süre koruyabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;