Hıçkırık, diyaframınız kasıldığında ve kaburgalarınız arasındaki kasların (kaburgalar arası kaslar) aniden kasılmasına neden olduğunda meydana gelir. Bu hızla havayı ciğerlerinize çeker. Saniyenin kesirleri kadar sonra, ciğerlerinize yiyecek kaçmasını önlemek için hava yolunuzu kapatan kanatçık (kısa dil) çarparak kapanır. Hızlı kapanma hıçkırığın karakteristik sesini çıkarır.
Diyafram, ciğerlerinizi karnınızdan ayıran düz bir kastır. İnterkostal kaslarla birlikte diyafram nefes almak için önemlidir. Diyaframınızın aniden kasılmasına işaret eden herhangi bir şey hıçkırıklara neden olabilir. Bu istemsiz bir eylemdir. Üzerinde hiçbir kontrolünüz yok. Midenizi tahriş eden veya hızla genişlemesine neden olan şeyler genellikle hıçkırıkları tetikler. Bu, yediğiniz şeylerin yanı sıra ne kadar ve ne kadar hızlı yediğinizi içerir.
Midenizin normalden daha büyük olmasına (gerginlik) neden olan herhangi bir şey hıçkırıkları tetikleyebilir. Mideniz sol tarafınızda, diyaframınızın hemen altında yer alır. Gerginliğin, diyaframınıza baskı yaparak veya tahriş ederek hıçkırıkları tetiklemesi mümkündür. Mide distansiyonuna neden olabilecek şeyler şunlardır:
-Bir seferde çok fazla yemek yemek
-Çok hızlı yemek yemek
-Özellikle çiğnerken veya yemek yerken konuşurken hava yutma (aerofaji)
-Gazlı içecekler içerek midenizde gaz almak
-Kısa sürede çok fazla alkol, özellikle bira içmek
Yemek borunuzun sıcaklığını tahriş eden veya aniden değiştiren şeyler de hıçkırıklara neden olabilir. Bu, diyaframın kasılmasına neden olan sinirlerin tahrişi veya uyarılması ile ilgili olabilir. Ana sinirler frenik sinir ve vagus siniridir. Yemek borunuzun yakınında bulunurlar, bu nedenle siz yutarken yiyecek ve sıvı onları uyarabilir. Tahriş edici maddeler şunları içerebilir:
-Çok sıcak yemek
-Baharatlı yemek
-Asitli yiyecek
-Çok soğuk sıvılar
-Alkol
Yiyecek dışındaki şeyler, diyaframınızı kontrol eden sinirleri tahriş edebilir veya uyarabilir ve yemek yerken hıçkırıklara neden olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
-Heyecanlanmak
-Duygusal stres
-Aniden çok soğuk hava solumak
Bazı şeyler birden fazla şekilde hıçkırıklara neden olabilir.
Ekmek gibi kuru yiyecekler yemek; Kuru yiyecekler boğazınızın arkasını gıdıklayabilir veya tahriş edebilir. Kuru gıdaların çiğnenmesi ve yutulması da yumuşak veya sıvı gıdalara göre daha zordur. Midenizi şişirebilecek daha büyük parçaları yutuyor olabilirsiniz. Aynı zamanda çiğnemesi zor olan şeyleri yerken daha fazla hava yutarsınız. Bu, mide şişkinliğine katkıda bulunabilir.
Alkol içmek; Kısa sürede çok fazla alkol, özellikle bira içmek mideyi şişirebilir. Biradaki karbonatlaşma ve soda gibi diğer gazlı içecekler de şişkinliğe katkıda bulunabilir. Alkol yemek borunuzu da tahriş edebilir.
Hıçkırık genellikle kendi kendine geçer. Hiçbir şeyin hıçkırıkları durdurduğu kanıtlanmamıştır. Ancak, onlardan daha hızlı kurtulmak için deneyebileceğiniz bazı yöntemler var. Bu yöntemlerin her zaman işe yaramadığını unutmayın. Yaygın hıçkırık durdurucular şunları içerir:
Bir hıçkırık vakasından kaçınmaya çalışıyorsanız, onları önlemenin en iyi yolu mide şişmesine neden olan veya yemek borunuzu tahriş eden şeylerden kaçınmaktır. Aşağıdakilerden kaçının:
Şunlara da göz atın;