Yaz Aylarında Egzamayı Önlemek İçin En İyi 6 Besin

Yaz aylarında artan sıcaklık ve güneş ışınları sebebiyle egzama ve sedef hastalığı gibi bazı cilt rahatsızlıklarında artış görünebilir. İşte, yaz aylarında egzamayı önlemek için en iyi 6 besin:
Yaz Aylarında Egzamayı Önlemek İçin En İyi 6 Besin
26 Haziran 2024, 11:04

Egzama, ciltte renksiz, kaşıntılı lekelere neden olan kronik inflamatuar bir cilt hastalığıdır. Semptomlar bazen belirgin bir düzen olmadan gelip gidebilir. Yaz aylarına girerken egzamanızla ilgili yeni zorluklar ortaya çıkabilir. Aşırı ısınma ve terleme cildinizi tahriş edebilir ve belirtilerinizi kötüleştirebilir. Bazı insanlar için belirli gıdalar egzama alevlenmesini tetikleyebilir. Egzama için kesin bir diyet yoktur ancak bazı gıdalar cilt semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. 

Egzaması Olanlar Yaz Aylarında Ne Yemeli?

  1. Somon

somon

Somon, bir tür sağlıklı yağ olan omega-3 açısından zengindir. Bazı araştırmalar, özellikle balıktan elde edilen omega-3'ün vücuttaki inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Egzama inflamatuar bir durum olduğundan, bu sağlıklı yağların cilt semptomlarını tetikleyen bağışıklık tepkisini azaltmaya yardımcı olabileceği düşünülüyor. Omega-3 yağ asitleri ciltteki normal nem seviyelerinin korunmasında rol oynar. Araştırmalar, omega-3 eksikliğinin egzama riskini artırabileceğini öne sürüyor. Diyetinizi somon balığının ötesine taşımak istiyorsanız, hamsi, sardalye, alabalık ve uskumru gibi omega-3 bakımından zengin diğer balıkları da tercih edebilirsiniz.

  1. Çilek

çilek

Çilekler, yazın en güzel habercisidir ve harika bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, yara iyileşmesinde rol oynar, bir antioksidandır ve ciltteki normal kollajen seviyelerini korumak için gereklidir. Araştırmalar, egzaması olan kişilerin, olmayanlara kıyasla daha düşük C vitamini düzeylerine sahip olduğunu göstermiştir. Egzamanız olduğunda C vitamini açısından zengin yiyecekler yemenin faydaları olabilir.

  1. Yulaf

yulaf

Yulaf, diyetinize lif eklemenin harika bir yoludur. Yüksek lifli bir diyet, sindirim sisteminizdeki iyi bakterileri desteklemeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemimizin büyük bir kısmı bağırsaklarda bulunur. Bağışıklık hücrelerimizin %70-80'inin sindirim sistemimizde yaşadığı tahmin ediliyor. Bağırsak bakterilerinin sağlıklı bir dengesini korumak, egzamanın inflamatuar semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Yulaf bir lif kaynağıdır ve aynı zamanda bir tür prebiyotiktir.

  1. Soğan

soğan

Soğan flavonoid kaynağıdır. Flavonoidler, belirli gıdalardaki düşük inflamasyon seviyeleriyle ilişkilendirilen bileşiklerdir. Flavonoidler, egzama semptomlarını azaltmak için bağışıklık sistemi aktivitesini düzenlemeye yardımcı olabilir. Soğan, sindirim sisteminizdeki iyi bakterileri besleyen ve onların gelişmesine yardımcı olan başka bir prebiyotik kaynağıdır. Soğan çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Salatalarda ve günlük yemeklerde kullanılabilirler. Soğan yemeyi sevmiyorsanız, kiraz, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler gibi diğer flavonoid kaynaklarını tüketebilirsiniz.

  1. Soğuk Çay

soğuk çay

Araştırmalar, topikal olarak kullanıldığında yeşil çayın egzama semptomlarını azaltabilecek bazı anti-inflamatuar etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Bazı insanlar yazın bile sıcak bir fincan çayın tadını çıkarır. Eğer bu sen değilsen, onun yerine buzlu çayı dene. Sıcak günlerde çayı buzdolabında soğutup buzla birlikte servis yapın. Potansiyel anti-inflamatuar faydalarının yanı sıra çay içmek, susuzluğu gidermenin harika bir yoludur.

  1. Kimchi

kimchi

Fermente gıdalar, maya veya bakterilerin gıdada bulunan şekerleri parçaladığı bir işlemle oluşturulur. 2016 yılında yapılan bir araştırma, daha fazla fermente gıda tüketen kişilerde yaygın bir egzama türü olan atopik dermatit oranlarının daha düşük olduğunu ileri sürdü. Fermente gıdalar bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakteri kolonilerini iyileştirebilir. Kimchi, geleneksel fermente edilmiş bir Kore yemeğidir. Genellikle turp ve lahana ile yapılır ancak diğer sebzeler de kullanılabilir. Kimchi soğuk bir meze olarak tüketilebileceği gibi makarnaya, salataya veya yumurtaya da eklenebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Egzama nasıl geçer?
  2. El egzamasına ne iyi gelir?
  3. Egzama diyeti nasıl yapılır?
  4. Sedef hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Cilt hastalıkları

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo