Vertigo ve denge sorunlarının toplumda oldukça sık görüldüğünü belirten Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Mukadder Korkmaz, “İnsanların yüzde 15-30’unun hayatları boyunca en az bir kez dengesizlik/vertigo geçirdiğini biliyoruz. BPPV ya da bilinen adıyla kulak kristallerinde oynama, belli hareketlerle kısa süreli vertigo yaşanmasına neden olur. Tedavisi ise fiziksel yolla yerleştirme manevralarıdır. Hastalık tedavi sonrası tekrarlayabilir. Özellikle kalsiyum ve D vitamini eksikliği olan kişilerde daha fazla nüks eder. Bu nedenle kalsiyum ve D vitamini eksikliği olan kişiler ve menopoz sonrasındaki kadın hastaların D vitamini ve kalsiyum içeren besinleri tüketmeleri yararlı olacaktır” dedi.
Vestibüler migren, kimi zaman baş ağrısı ile birlikte, kimi zaman ağrısız şekilde baş dönmesi ataklarına neden olan bir migren türüdür. Klasik migren için bilinen tetikleyici faktörler vestibüler migren için de geçerlidir. En sık migren tetikleyicileri ise stres, yorgunluk, aç kalma, görsel/işitsel uyaranlar, uykusuzluk ya da fazla uyuma, hormonal tetikleyiciler ve alkol olarak sıralanabilir.
Diyetle alınan tetikleyicilerin rolü daha az olmakla birlikte başlıca tetikleyici gıdalar olarak çikolata, kırmızı şarap, peynir, işlenmiş et, Çin tuzu ve aspartam (tatlandırıcı) sayabiliriz. Kahve ve içeriğindeki kafein hem tetikleyici hem de tedavi edici özelliği ile karşımıza çıkar. Kahve tüketiminin migreni tetiklediği söylense de yaklaşan migren atağının neden olduğu yorgunluk, uyku hali ve enerji düşüklüğü gibi durumlarla baş etmek için kişilerin kahve alımına başvurduğu ve aslında gerçek bir tetikleyici olmadığı iddia edilir.
Öte yandan bilim insanları, kahvenin dehidrasyon ve magnezyum kaybına neden olarak migreni tetikliyor olabileceğini de belirtilir. Sonuç olarak vestibüler migreni olan kişilerin kafein içeren kahve, çay ve enerji içeceklerini tüketirken aşırıya kaçmamalarını, kahve sevenlerin ise kahve tüketimlerini olabildiğince sabit tutmalarını, örneğin hafta sonlarında tüketim alışkanlıklarını sürdürmelerini ve su içmeyi ihmal etmemelerini önerebiliriz.
Vertigo ve denge sorunları toplumda oldukça sık görülen şikâyetlerdir. Vertigo tek bir hastalık değildir, pek çok nedeni bulunur. Bu yönüyle vertigo/dengesizlik yaşayan hastalar için tek tip kalıp bir diyet önerisinde bulunmak zordur.
Yazar:
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Mukadder Korkmaz
Şunlara da göz atın;